Pridať recept

Ako na to: Nakličovanie semienok

Zmesí rôznych semienok, zrniek na klíčenie dostanete kúpiť v každom dobrom bio obchode. Klíčime pre zdravie. Preto aj semienka musia byť naozaj určené na konzumáciu a nie na sadenie. Nečudujte sa poznámke. Denne mi chodia emaily s rôznymi otázkami, preto vždy v článkoch spomeniem aj prípadné nebezpečie v odpovedi. Zrniečka na sadenie bývajú ošetrené chemikáliami, ktoré chránia pred zvlhnutím, pred plesňami. Zrniečko naklíčenie je čisté, bez akejkoľvek úpravy, ani rastlina, z ktorej je vypestované nie je chemicky ošetrená . Tak by to malo byť. Preto bio.

Klíčiť môžete v rôznych nádobách, od klíčiacich misiek, po poháre, či sitá. K dispozícii sú aj skvelé knihy, ktoré nielen inšpirujú, ale hlavne pomáhajú predísť zmarenej práci. Ja som dostala od manžela hlinenú nakličovaciu misku a balíček semienok pohánky. Minuli sme ich za mesiac, ale nie ako klíčky, ale výhonky na chlebíky, či do smoothie. Zmes, ktorá ma zaujala je zložená z lucerny, horčice a ďateliny. Bežným postupom som prvý krát nasypala na nakličovaciu misku vopred namočené semienka, no zdalo sa mi ich v nej trochu veľa a tak som po troch dňoch odobrala polovicu. Tá, čo zostala vyrástla na výhonky. Znova sme ich nastrihali a zjedli na polievke, či na tvarohovej nátierke.

No a s tou druhou polovicou som spravila lahodnú pochúťku 😊. Moje skúsenosti rada pozdieľam.

nakličovanie semienok
fotogaléria
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Nakličovaciu misku som mala s priemerom cca 10cm. Aj na obrázku je vidieť, že je zložená z dvoch častí, do spodnej misky odteká voda, vrchná je s dierkami na presaky vody a korienkov. Ešte by sa zišla do setu tretia časť na pokrytie semienok v prvé dni klíčenia, ale vystačili sme si s tanierikom. 

 

Ideme na to Klíčky zo sušičky😊

  • Vyberte za 1PL semienok, opláchnite ich a nechajte namočené podľa popisu na krabičke. Zvyčajne sú to 4hodiny, alebo 8 hodín.
  • Znova semienka premyte. Rozhoďte ich prstami po navlhčenej nakličovacej misky na perforovanej časti. Misky uložte tak, aby perforovaná bola navrchu a prikryte ju tanierikom tak, aby do semienok nesvietilo slnko. (nemalo by do nej presiakať denné svetlo).
  • Tento proces bude trvať tri dni s tým, že vždy ráno a večer semienka bez vyberania, len v miske premyjete. Voda odtečie do spodnej misky. Semienka nevyberajte.
  • Na tretí deň môžete nechať klíčenie bez pokrývky. Znova opakujte proces závlahy, Voda však nemá v miske tvoriť jazierko, to by klíčky zhnili. Ja ju vždy po zaliatí zlejem von. Prebytočná zostatková vlaha stečie znova do spodnej misky.
  • No a teraz je tu rozdelenie idey – ak budete pokračovať v klíčení na výhonky, proces závlahy opakujte dovtedy, dokedy budete mať výhonky v miske. Ak ich všetky vystriháte a zjete, korienky vytrhajte a misku vyčistite v soľnom roztoku a opláchnite vodou.
  • Ak sa rozhodnete pre krok ako ja, teda na tretí deň si klíčky s cca 1-2 cm výhonkom vytiahnite. Opláchnete a jemne vysušíte v papierovej alebo bavlnenej utierke.

nakličovanie semienok
fotogaléria
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

  • Klíčky opatrne oddeľte a poukladajte na fóliu určenú pre sušenie v sušičke. Ja používam 9 zásuvkovú Sedonu, zásuvky sa nedajú prevracať s naloženým materiálom. Sušičky sú rôzne, preto odporúčam nastavenie času sušenia najskôr na 4 hodiny. Potom si pridávajte podľa toho, či sú klíčky ešte vlhké po hodine. Sem -tam ich prstami jemne preložte.
  • Niektoré sušička majú otáčacie zásuvky, ako napríklad Excalibur. Šetrí to prevracanie zásuviek, no kontrolovať sušenie musíte aj tak manuálne 😊. Mne trvalo sušenie cca 4,5h.
  • Po vysušení som klíčky nechala chvíľku vychladnúť. Aj keď sa sušili „raw“ módom, teda do 45 C°., vždy ich chvíľku nechám na vzduchu a potom presypem do čistého a suchého pohára s uzáverom.
  • Klíčky používame ako pochutinu na polievky, dieťa si ich len tak chrúme. Sú horkasté, plné vitamínov a minerálov. Môžete ich používať aj s jogurtom a javorovým sirupom😊.

nakličovanie semienok
fotogaléria
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

TIP: ak nemáte sušičku, klíčky môžete vysušiť v zime aj  na radiátore na papieri na pečenie, len ich častejšie prehadzujte  a  mali by  byť na neprašnom mieste. Letné slnko je úplne najlepšie na sušenie všetkého. A ja sa teším, že sa blíži 😊. Majte krásne a zdravé dni.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
justLaci
16.4.2018 09:39 | |
+0 -0
Zdravím, mohol by som si vypožičať druhú fotku z Vášho článku? :)
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...