Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Káva – životabudič plný antioxidantov!

Káva patrí medzi druhý najčastejšie konzumovaný nápoj na svete a viete čo ju predbehlo? No predsa voda! Spotreba kávy sa pohybuje okolo 500 miliónov šálok ročne. Má veľmi dlhú históriu, ktorá siaha niekde do obdobia 550 p.n.l. a pochádza z východnej Afriky. V dnešnej dobe sa káva pestuje vo viac ako 70 krajinách na celom svete, no hlavnými producentmi je Brazília a Kolumbia s 39% podielom na svetovom trhu. K ďalším veľkým producentom patrí Etiópia a India. Rastlín z rodu Coffea je známych viac než 6000 druhov. Niektoré z nich sú len maličké kríky, iné majú podobu až 12 metrových stromov. Zaujímavé je, že až 98% produkcie pochádza len z dvoch druhov kávovníkov, z nich 2/3 tvorí Arabica a 1/3 Robusta.

Kávovník Arabica je oproti Robuste oveľa náročnejší na pestovanie, vyžaduje viac starostlivosti a lepšie podnebie, čo sa premieta aj do vyššej ceny kávy. Oproti Robuste má omnoho výraznejšiu vôňulepšiu chuť, no obsah kofeínu v Arabice je o polovicu menší. Kvalita Robusty je omnoho nižšia, má zemitú, pre niekoho až nepríjemnú príchuť. Druhým výrazným rozdielom je polovičná cena a to hlavne kvôli tomu, že Robusta plodí už za 2-3 roky a nie je taká náročná na pestovanie. To má vplyv na cenu, a preto je veľmi často pridávaná do kávových zmesí, kde výrobcom znižuje výrobné náklady. Aj káva s označením 100% Arabica môže oficiálne obsahovať až 10% kávy typu Robusta. Naopak Robusta je oveľa väčší „životabudič“ vďaka zvýšenému množstvu kofeínu, no milovníci kávy si na nej nepochutia. Takže výber kávy je na Vás, aj patríte medzi gurmánov voľte Arabicu, ak Vám ide skôr o účinky kofeínu postačí Vám aj Robusta, na ktorej nie je nič zlé.

Doporučená denná dávka kávy, ktorá priaznivo pôsobí na zdravie človeka sa odhaduje na 300 mg, čo je približne 4-6 vypitých šálok denne. Zdá sa Vám to priveľa? Obsah kofeínu v káve je závislý na druhu, množstve, spôsobe prípravy, ale aj teplote vody. Priemerný obsah kofeínu v jednej 100 ml šálke kávy je 80 mg, v instantnej 29-91 mg, v prekvapkávanej 37-132 mg a filtrovanej 93-127 mg.

Legenda o vzniku kávy

Jedna z legiend hovorí, že si pastier kôz Kaldim všimol, že jeho kozy vždy neobyčajne ožijú, keď sa po celodennom pobyte na pahorkatinách napasú z plodov neznámeho a stále zeleného kríka. Pri bližšom skúmaní zistil, že na kríku rastú bobule. Ochutnal ich a zistil, že tieto blahodarné účinky majú tieto bobule aj na neho. V dedinke, kde pastier žil túto príhodu vyrozprával v kláštore, kde sa tieto kávové bobule odhodlal jeden z mníchov vyskúšať. Bol presvedčený, že povzbudivé účinky kávových bobúľ sú dielom samotného diabla a všetky ich hodil do ohňa. Vďaka tejto náhode prvýkrát došlo k čiastočnému opraženiu kávy a uvoľneniu ich neodolateľnej vône. Až vôňa ich priviedla k zmene názoru a k rozhodnutiu vyskúšať kávu na všetkých mníchoch, ktorí žili v kláštore. Pri neustálom experimentovaní s kávovými bobuľami prišli na myšlienku rozdrviť ich a zaliať horúcou vodou. Vtedy prvýkrát mnísi pripravili kávu, ktorá im neskôr pomáhala pri dlhých modlitbách.

Z plantáže až na stôl

Kávovníky sú niekoľkokrát do roka posiate bielymi kvetmi, z ktorých postupne rastú plodykávové čerešne. Tie sú na začiatku zelené, postupne dozrievajú a menia svoju farbu na tmavo červenú až fialovú.  Práve vtedy je vhodná doba na zber plodov, ktoré pod farebnou šupkou ukrývajú dužinu, ktorá obsahuje jedno, dve, veľmi výnimočne až tri kávové zrná. Výberové kávy sú zbierané ručne, zatiaľ čo lacnejšie druhy kávy sa môžu zbierať česaním alebo strojovo, avšak za cenu poškodenia kávovníkov a primiešania ešte nezrelých plodov, preto je potrebné úrodu ešte ručne pretriediť.

Metódy spracovania kávových čerešní môžeme rozdeliť na celkovo na tri. Najjednoduchšia, najlacnejšia, ale aj najstaršia metóda je suché spracovanie. Zozbierané kávové čerešne sa rozprestrú na zem, aby mohli pôsobením vzduchu a slnka vyschnúť. Sušenie touto metódou sa využíva pri zrnách nižšej kvality,  trvá približne jeden mesiac a výsledná chuť kávy je silná a výrazná. Druhou metódou je mokré spracovanie, ktoré je náročnejšie, ale výsledkom je oveľa kvalitnejšia káva, preto sa používa pri spracovaní zŕn Arabica. Ide o špeciálny proces premývania, lúpania, kvasenia a následného sušenia kávových čerešní. Tento proces trvá približne 20 dní a pri dôslednom dodržaní procesu zaisťuje káve ovocno-kvetinovú a kyslejšiu chuť. Treťou metódou je kombinácia selekcie a lúpania vo vodnom kúpeli so sušením pomocou vzduchu. Káva spracovaná takýmto spôsobom je výrazná a plná so sladkým telom.

Po spracovaní sú stále ešte zelené zrná uložené do kontajnerov a pomocou lodí putujú do pražiarní po celom svete. Každý druh kávy si vyžaduje špeciálnu teplotu už od začiatku, ale výška teploty sa môže meniť aj počas samotného praženia. Preto sa na začiatku robia tri malé vzorky, podľa stupňa praženia a tie sa následne degustujú, aby sa vybral ten najlepší. Stupne praženia výrazne ovplyvňujú výraznú chuť kávy, preto sa jednodruhová káva praží menej a rôzne zmesi kávy znesú viac. Po pražení putujú zrná do chladiča, kde sa prudko schladia a tým sa zastavia všetky chemické procesy, ktoré v zrnách prebiehajú. Takto pripravené zrná si musia ešte dva dni poležať a potom sú pripravené na balenie alebo mletie. Už je len na Vás, či si ju pripravíte doma alebo radšej vychutnáte v kaviarni s dobrým koláčikom.

Zdraviu prospešné účinky

Do krvi sa kofeín dostáva už po 15 minútach od vypitia kávy a jeho účinky možno pociťovať ďalšie dve hodiny. Kofeín z doporučeného denného množstva kávy podporuje mozgovú činnosť, zvyšuje pozornosť, pomáha odstraňovať únavu a zlepšuje náladu. Napomáha aj rýchlejšiemu vstrebávaniu alkoholu v krvi. Alkaloid theofylin, ktorý káva obsahuje rozširuje dýchacie cesty, čo pomáha pri ľahších typoch astmy. Ďalšie pre zdravie významné zložky kávy majú antioxidačné vlastnosti a chránia telo proti účinkom voľných radikálov. Vedeckými štúdiami bolo preukázané, že antioxidanty obsiahnuté v káve slúžia na podporu a ochranu pred neurodegeneratívnymi chorobami, ako je Parkinsonova a Alzeimerova choroba. Pozitívny je aj vplyv polyfenolov kávy na riziko vzniku diabetu 2.typu, kardiovaskulárnych chorôb a niektorých typov rakoviny.

Všetko s mierou!

Neprekračujte dennú doporučenú dávku kávy, pretože jej príjem môže mať na telo negatívne účinky. Medzi ne patrí podráždenosť, bolesť hlavy alebo svalov, nespavosť, zvýšená tvorba moču, zrýchlená srdcová činnosť, u citlivejších ľudí môže dôjsť k srdcovej arytmii alebo k zvýšeniu krvného tlaku. Niektorých ľudí trápia po vypití kávy aj žalúdočné ťažkosti, ktoré súvisia s prekyslením, takzvaným pálením záhy. Nepriaznivé účinky môže mať aj kombinácia kofeínu a hormónov, ktorými sa liečia problémy s menopauzou u žien, čo môže mať vplyv na zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka. Zvýšená dávka kofeínu neprospieva kostiam, ani cholesterolu.

Inšpirujte sa receptami

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kava rakovina
Káva
Ako skladovať kávu Kávu skladujte v podobe zŕn, pretože pomletím stráca postupne svoju arómu. Zrna vložte...
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes je...
kavopedia
Kávopédia – 1. časť
Káva ako jedna z hlavných plodinových komodít sveta pravidelne ovplyvňuje životy miliónov ľudí, ktorí si nedokážu...
Tajomstvo kávy - Objavili kávu kozy?
V tomto článku si nebudeme klamať. Káva je pre mnohých z nás zázrakom. Každodenným rituálom bez raňajok, s raňajkami,...
kavopedia
Kávopédia - 2. časť
Káva ako jedna z hlavných plodinových komodít sveta pravidelne ovplyvňuje životy miliónov ľudí, ktorí si nedokážu...
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...