Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Rýchlokurz pečenia

Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je blížiaci sa Svetový deň pečenia (17.5). Oslávte ho tak, ako sa patrí a sami si upečte vašu obľúbenú pochúťku. Nemáte dosť skúseností s pečením? Nevadí! Pár osvedčených trikov vám pomôže vyčarovať koláč ako od profesionálneho cukrára.

Vajcia = polovica úspechu

Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny múčnikov sú vajcia. Či už oddelíte žĺtka od bielkov, alebo ich zapracujete do cesta celé, venujte ich spracovaniu dostatočnú pozornosť. Ak potrebujete vyšľahať len žĺtky, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody, zväčšíte tak ich objem. Naopak, ak chcete pripraviť tuhý sneh, pridajte do bielok štipku soli či citrónovej šťavy. Ešte väčšie spevnenie dosiahnete zašľahaním cukru. Pri delení bielkov od žĺtok sa však uistite, že v bielku nie je ani trošku žĺtka. Už jeho malé množstvo by mohloabrániť vyšľahaniu snehu.

Preosievajte!

Možno považujete preosievanie za zbytočnú stratu času. Avšak opak je pravdou! V prípade, že múku nepreosejete, koláč môže byť príliš hustý alebo naopak drobivý. Preosiatím múku prevzdušníte a cesto tak získa hladkú textúru a pri pečení narastie jeho objem. Nič nepokazíte, ak preosejete aj prášok do pečiva, práškový cukor či kakao. Koláč bude nielen vláčnejší, ale cesto tak zbavíte aj prípadných nečistôt.

svetovy den

Čas na odpočinok

Nepodceňujte čas, počas ktorého si má cesto „oddýchnuť“. Ak sa v recepte uvádza, že cesto sa musí nechať odležať, urobte tak. Predovšetkým krehké cesto potrebuje aspoň dve hodiny odpočinku v chladničke.  V prípade, že tento čas predĺžite, spravíte len dobre. Cesto zabaľte do fólie alebo vložte do misky, ktorú fóliou prikryjete a zabránite tak prístupu vzduchu. Pre tento účel siahnite po Rollboxe, ktorý k miske výborne priľne. Cesto tak nielenže bezpečne uskladníte, ale zabránite aj jeho načuchnutiu. Balenie obsahuje už predpripravené diely, takže nemusíte zápasiť s hľadaním konca fólie.

Správne pečenie 

Vydarené a chutné cesto je síce dôležité, no nie vždy je zárukou dokonalého gurmánskeho dojmu. Všetku vašu snahu môže pokaziť nesprávne pečenie. Nepodceňujte preto ani tento krok! V prvom rade nezabudnite predhriať rúru. Pred vložením cesta musí byť jej teplota zhodná s teplotou pečenia.

Rovnako dôležité je zamedziť prilepeniu koláča k forme. Trikom našich starých mám je vymazať plech tukom, a následne ho vysypať múkou. Pokiaľ však chcete znížiť počet kalórií a súčasne si byť istí, že sa vám jedlo nepripečie k forme, zvoľte papier na pečenie FINO. Vďaka jeho silikónovej vrstve už tuk nemusíte používať. Zároveň balenie obsahuje nasekané archy  papiera, ktoré presne padnú do plechu na pečenie. V prípade, že vaša rúra nepečie rovnomerne a pripeká zhora, môžete papier použiť aj na prikrytie koláča. Ak naopak rúra pečie silnejšie zospodu, podložte plech ešte jedným plechom, ktorý poslúži k pohlteniu tepla. Na škodu je tiež prílišná netrpezlivosť. Potlačte toto nutkanie a v začiatočnej fáze pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárajte! Vzduch v nej by sa ochladil a cesto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte pri odpaľovanom ceste a koláčoch obsahujúcich sneh a prášok do pečiva.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...