Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Rýchlokurz pečenia

Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je blížiaci sa Svetový deň pečenia (17.5). Oslávte ho tak, ako sa patrí a sami si upečte vašu obľúbenú pochúťku. Nemáte dosť skúseností s pečením? Nevadí! Pár osvedčených trikov vám pomôže vyčarovať koláč ako od profesionálneho cukrára.

Vajcia = polovica úspechu

Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny múčnikov sú vajcia. Či už oddelíte žĺtka od bielkov, alebo ich zapracujete do cesta celé, venujte ich spracovaniu dostatočnú pozornosť. Ak potrebujete vyšľahať len žĺtky, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody, zväčšíte tak ich objem. Naopak, ak chcete pripraviť tuhý sneh, pridajte do bielok štipku soli či citrónovej šťavy. Ešte väčšie spevnenie dosiahnete zašľahaním cukru. Pri delení bielkov od žĺtok sa však uistite, že v bielku nie je ani trošku žĺtka. Už jeho malé množstvo by mohloabrániť vyšľahaniu snehu.

Preosievajte!

Možno považujete preosievanie za zbytočnú stratu času. Avšak opak je pravdou! V prípade, že múku nepreosejete, koláč môže byť príliš hustý alebo naopak drobivý. Preosiatím múku prevzdušníte a cesto tak získa hladkú textúru a pri pečení narastie jeho objem. Nič nepokazíte, ak preosejete aj prášok do pečiva, práškový cukor či kakao. Koláč bude nielen vláčnejší, ale cesto tak zbavíte aj prípadných nečistôt.

svetovy den

Čas na odpočinok

Nepodceňujte čas, počas ktorého si má cesto „oddýchnuť“. Ak sa v recepte uvádza, že cesto sa musí nechať odležať, urobte tak. Predovšetkým krehké cesto potrebuje aspoň dve hodiny odpočinku v chladničke.  V prípade, že tento čas predĺžite, spravíte len dobre. Cesto zabaľte do fólie alebo vložte do misky, ktorú fóliou prikryjete a zabránite tak prístupu vzduchu. Pre tento účel siahnite po Rollboxe, ktorý k miske výborne priľne. Cesto tak nielenže bezpečne uskladníte, ale zabránite aj jeho načuchnutiu. Balenie obsahuje už predpripravené diely, takže nemusíte zápasiť s hľadaním konca fólie.

Správne pečenie 

Vydarené a chutné cesto je síce dôležité, no nie vždy je zárukou dokonalého gurmánskeho dojmu. Všetku vašu snahu môže pokaziť nesprávne pečenie. Nepodceňujte preto ani tento krok! V prvom rade nezabudnite predhriať rúru. Pred vložením cesta musí byť jej teplota zhodná s teplotou pečenia.

Rovnako dôležité je zamedziť prilepeniu koláča k forme. Trikom našich starých mám je vymazať plech tukom, a následne ho vysypať múkou. Pokiaľ však chcete znížiť počet kalórií a súčasne si byť istí, že sa vám jedlo nepripečie k forme, zvoľte papier na pečenie FINO. Vďaka jeho silikónovej vrstve už tuk nemusíte používať. Zároveň balenie obsahuje nasekané archy  papiera, ktoré presne padnú do plechu na pečenie. V prípade, že vaša rúra nepečie rovnomerne a pripeká zhora, môžete papier použiť aj na prikrytie koláča. Ak naopak rúra pečie silnejšie zospodu, podložte plech ešte jedným plechom, ktorý poslúži k pohlteniu tepla. Na škodu je tiež prílišná netrpezlivosť. Potlačte toto nutkanie a v začiatočnej fáze pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárajte! Vzduch v nej by sa ochladil a cesto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte pri odpaľovanom ceste a koláčoch obsahujúcich sneh a prášok do pečiva.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Slivkový džem
Súťaž receptové bleskovky! Téma receptu: Slivkové dobroty
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Slivkové...
Raw sweet potatoes
Batáty
Batáty sú sladké zemiaky, ktoré s tými našimi nemajú spoločné veru nič. Sú hľúzami povijnice batátovej, tropickej...
kakao
Kakao - pokrm bohov!
Kakaová príchuť patrí dnes určite medzi tie najobľúbenejšie, no kakao sa v Európe objavilo až v 16 storočí, práve vtedy...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
chopping red
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Viete si predstaviť kuchynské vybavenie bez noža? Nôž je jednoducho vec, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, či...
Vybrali sme pre vás
Čučoriedkové
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky, sladkokyslasté bobule plné vitamínov a antioxidantov, sa hodia nie len do koláčov :) Vychutnajte si...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.