Pridať recept

Rýchlokurz pečenia

Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je blížiaci sa Svetový deň pečenia (17.5). Oslávte ho tak, ako sa patrí a sami si upečte vašu obľúbenú pochúťku. Nemáte dosť skúseností s pečením? Nevadí! Pár osvedčených trikov vám pomôže vyčarovať koláč ako od profesionálneho cukrára.

Vajcia = polovica úspechu

Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny múčnikov sú vajcia. Či už oddelíte žĺtka od bielkov, alebo ich zapracujete do cesta celé, venujte ich spracovaniu dostatočnú pozornosť. Ak potrebujete vyšľahať len žĺtky, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody, zväčšíte tak ich objem. Naopak, ak chcete pripraviť tuhý sneh, pridajte do bielok štipku soli či citrónovej šťavy. Ešte väčšie spevnenie dosiahnete zašľahaním cukru. Pri delení bielkov od žĺtok sa však uistite, že v bielku nie je ani trošku žĺtka. Už jeho malé množstvo by mohloabrániť vyšľahaniu snehu.

Preosievajte!

 

Možno považujete preosievanie za zbytočnú stratu času. Avšak opak je pravdou! V prípade, že múku nepreosejete, koláč môže byť príliš hustý alebo naopak drobivý. Preosiatím múku prevzdušníte a cesto tak získa hladkú textúru a pri pečení narastie jeho objem. Nič nepokazíte, ak preosejete aj prášok do pečiva, práškový cukor či kakao. Koláč bude nielen vláčnejší, ale cesto tak zbavíte aj prípadných nečistôt.

svetovy den pecenia
fotogaléria
svetovy den pecenia
Zdroj: Fino

Čas na odpočinok

Nepodceňujte čas, počas ktorého si má cesto „oddýchnuť“. Ak sa v recepte uvádza, že cesto sa musí nechať odležať, urobte tak. Predovšetkým krehké cesto potrebuje aspoň dve hodiny odpočinku v chladničke.  V prípade, že tento čas predĺžite, spravíte len dobre. Cesto zabaľte do fólie alebo vložte do misky, ktorú fóliou prikryjete a zabránite tak prístupu vzduchu. Pre tento účel siahnite po Rollboxe, ktorý k miske výborne priľne. Cesto tak nielenže bezpečne uskladníte, ale zabránite aj jeho načuchnutiu. Balenie obsahuje už predpripravené diely, takže nemusíte zápasiť s hľadaním konca fólie.

Správne pečenie 

Vydarené a chutné cesto je síce dôležité, no nie vždy je zárukou dokonalého gurmánskeho dojmu. Všetku vašu snahu môže pokaziť nesprávne pečenie. Nepodceňujte preto ani tento krok! V prvom rade nezabudnite predhriať rúru. Pred vložením cesta musí byť jej teplota zhodná s teplotou pečenia.

Rovnako dôležité je zamedziť prilepeniu koláča k forme. Trikom našich starých mám je vymazať plech tukom, a následne ho vysypať múkou. Pokiaľ však chcete znížiť počet kalórií a súčasne si byť istí, že sa vám jedlo nepripečie k forme, zvoľte papier na pečenie FINO. Vďaka jeho silikónovej vrstve už tuk nemusíte používať. Zároveň balenie obsahuje nasekané archy  papiera, ktoré presne padnú do plechu na pečenie. V prípade, že vaša rúra nepečie rovnomerne a pripeká zhora, môžete papier použiť aj na prikrytie koláča. Ak naopak rúra pečie silnejšie zospodu, podložte plech ešte jedným plechom, ktorý poslúži k pohlteniu tepla. Na škodu je tiež prílišná netrpezlivosť. Potlačte toto nutkanie a v začiatočnej fáze pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárajte! Vzduch v nej by sa ochladil a cesto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte pri odpaľovanom ceste a koláčoch obsahujúcich sneh a prášok do pečiva.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ako môžete pomocou rúry ušetriť čas a peniaze?
O týchto tajných funkciách rúry vedia len skúsené gazdinky: Ušetria prácu i energiu
Ruku na srdce: málo z nás študuje návod na používanie novej rúry starostlivo od začiatku do konca. Je to chyba...
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
Vybrali sme pre vás tie najlepšie a najobľúbenejšie zákusky na Veľkú Noc.