Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Rýchlokurz pečenia

Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je blížiaci sa Svetový deň pečenia (17.5). Oslávte ho tak, ako sa patrí a sami si upečte vašu obľúbenú pochúťku. Nemáte dosť skúseností s pečením? Nevadí! Pár osvedčených trikov vám pomôže vyčarovať koláč ako od profesionálneho cukrára.

Vajcia = polovica úspechu

Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny múčnikov sú vajcia. Či už oddelíte žĺtka od bielkov, alebo ich zapracujete do cesta celé, venujte ich spracovaniu dostatočnú pozornosť. Ak potrebujete vyšľahať len žĺtky, pridajte k nim lyžicu vlažnej vody, zväčšíte tak ich objem. Naopak, ak chcete pripraviť tuhý sneh, pridajte do bielok štipku soli či citrónovej šťavy. Ešte väčšie spevnenie dosiahnete zašľahaním cukru. Pri delení bielkov od žĺtok sa však uistite, že v bielku nie je ani trošku žĺtka. Už jeho malé množstvo by mohloabrániť vyšľahaniu snehu.

Preosievajte!

Možno považujete preosievanie za zbytočnú stratu času. Avšak opak je pravdou! V prípade, že múku nepreosejete, koláč môže byť príliš hustý alebo naopak drobivý. Preosiatím múku prevzdušníte a cesto tak získa hladkú textúru a pri pečení narastie jeho objem. Nič nepokazíte, ak preosejete aj prášok do pečiva, práškový cukor či kakao. Koláč bude nielen vláčnejší, ale cesto tak zbavíte aj prípadných nečistôt.

svetovy den

Čas na odpočinok

Nepodceňujte čas, počas ktorého si má cesto „oddýchnuť“. Ak sa v recepte uvádza, že cesto sa musí nechať odležať, urobte tak. Predovšetkým krehké cesto potrebuje aspoň dve hodiny odpočinku v chladničke.  V prípade, že tento čas predĺžite, spravíte len dobre. Cesto zabaľte do fólie alebo vložte do misky, ktorú fóliou prikryjete a zabránite tak prístupu vzduchu. Pre tento účel siahnite po Rollboxe, ktorý k miske výborne priľne. Cesto tak nielenže bezpečne uskladníte, ale zabránite aj jeho načuchnutiu. Balenie obsahuje už predpripravené diely, takže nemusíte zápasiť s hľadaním konca fólie.

Správne pečenie 

Vydarené a chutné cesto je síce dôležité, no nie vždy je zárukou dokonalého gurmánskeho dojmu. Všetku vašu snahu môže pokaziť nesprávne pečenie. Nepodceňujte preto ani tento krok! V prvom rade nezabudnite predhriať rúru. Pred vložením cesta musí byť jej teplota zhodná s teplotou pečenia.

Rovnako dôležité je zamedziť prilepeniu koláča k forme. Trikom našich starých mám je vymazať plech tukom, a následne ho vysypať múkou. Pokiaľ však chcete znížiť počet kalórií a súčasne si byť istí, že sa vám jedlo nepripečie k forme, zvoľte papier na pečenie FINO. Vďaka jeho silikónovej vrstve už tuk nemusíte používať. Zároveň balenie obsahuje nasekané archy  papiera, ktoré presne padnú do plechu na pečenie. V prípade, že vaša rúra nepečie rovnomerne a pripeká zhora, môžete papier použiť aj na prikrytie koláča. Ak naopak rúra pečie silnejšie zospodu, podložte plech ešte jedným plechom, ktorý poslúži k pohlteniu tepla. Na škodu je tiež prílišná netrpezlivosť. Potlačte toto nutkanie a v začiatočnej fáze pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárajte! Vzduch v nej by sa ochladil a cesto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte pri odpaľovanom ceste a koláčoch obsahujúcich sneh a prášok do pečiva.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
rúra
Sladké a slané rýchle pochúťky á la Miriam Kalisová
„Rýchlovky sú jedlo, ktoré sa pripraví za pár minút, ale zároveň má nápad, je svieže, chutné a majú z neho všetci...
Mattoni
Kde je voda, tam je láska
Máj je odpradávna mesiacom lásky a túto symboliku si každý rok pripomíname bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Okrem...
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...
Zmrzlina
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe zmrzliny. Na...
Vybrali sme pre vás
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...