Pridať recept

Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!

Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí vypiť šálku kávy, inak nie je vo svojej koži, tak určite máte v okolí aspoň jedného takého kávičkára.

Otvárajú sa stále nové kaviarne, či už úplne moderné alebo také tie s priateľskou, až domácou atmosférou. Chodíte si tam odpočinúť, prečítať noviny, uzavrieť obchod, stretnúť sa s priateľmi alebo si len dať nejaký dobrý koláčik pod zub. Ponuka kaviarní je veľmi široká a len málokde nájdete menu s pár druhmi kávy. Každý podnik sa snaží svojich zákazníkov osloviť, priniesť niečo nové a výnimočné. Pozeráte si nápojový lístok a už pri treťom názve kávy ste sa stratili? Preto sa Vám v nasledujúcom článku posnažíme čo najviac priblížiť najznámejšie druhy kávových nápojov, ktorých názvy sa používajú po celom svete.

 

Espresso

Tomuto nápoju musíme venovať najväčšiu pozornosť, pretože z espressa sa pripravujú všetky ostatné nápoje z kávy. Ak teda kaviareň nevie pripraviť dobré espresso, žiadna z káv nebude chutiť tak, ako má! Baristi sa veľmi často stretávajú s pomenovaním picollo, prípadne malé presso. Žiadny z týchto nápojov neexistuje, je to len výmysel Slovákov a našich susedov Čechov!

V Taliansku existuje Národný inštitút kávy, ktorý určuje presné parametre na prípravu espressa. Pravé espresso sa pripravuje do malej nahriatej šálky, ktorá je kávou naplnená len do polovice. Celkový objem espressa by mal byť v rozmedzí 25-35ml. Na jeho prípravu sa používa 7,2 g jemnej mletej praženej kávy, ktorá pod tlakom 9 barov prostredníctvom horúcej vody (90°C) pomaly kvapká presne vymedzený čas, 20-30 sekúnd do šálky. Dobre pripravené espresso má krásnu krémovú penu na povrchu a orieškovo-čokoládovú farbu. Vonia po čokoláde, karameli, orieškoch, kvetinách alebo ovocí, záleží to na odrode a stupni pražení kávy. Intenzívnejšiu arómu si káva zachová v zaoblených šálkach, odkiaľ nemôže ihneď vôňa vyprchať von.

 

Espresso Lungo (Americano)

Tento druh kávy môžeme považovať za veľké alebo dlhé espresso. Je to typická slovenská káva, ktorá sa vyznačuje väčším objemom a jemnejšou chuťou. Mnohokrát Espresso Lungo v kaviarňach pripravujú zlým spôsobom a nechávajú kávu tiecť do hrnčeka, až dokým nie je úplne plný. Káva teda kvapká cez stroj niekedy viac ako minútu. Už po 30 sekundách sa z nej začínajú vyplavovať aj škodlivé látky. Potom sa Vám môže zdať, že je káva nechutne prepálená a to určite neprospieva zdraviu, hlavne žalúdku. Espresso Lungo sa pripravuje ako klasické espresso a servíruje s horúcou vodou zvlášť, aby si každý zákazník mohol kávu „predĺžiť“ podľa vlastnej chuti.

Espresso doppio (Espresso double)

Pokiaľ by Vám nestačilo jedno silné espresso a potrebovali by ste rýchly životabudič môžete siahnuť po dvojitom. Espresso doppio sa pripravuje rovnako ako klasické espresso, akurát sa zvyšuje dávka kávy až na 14 g. Káva preteká pákou 20-30 sekúnd, má väčší objem, približne 50-70 ml. Toto dvojité espresso patrí k veľmi silným kávam, najčastejšie sa servíruje v šálke na cappuccino a voda by k nemu mala byť samozrejmosťou.

Ristretto

Malá, ale zato veľmi silná káva, ktorú pijú Taliani najčastejšie po dobrom obede, no niekedy až 6-krát denne. Ristretto sa pripravuje rovnako ako espresso, dokonca aj z rovnakej dávky kávy. Jediným rozdielom je doba prietoku kávy z kávovaru, ktorá je skrátená len na 18 sekúnd. Je to káva, ktorá sa dá vypiť na jeden dúšok, pretože má objem len 20 ml. Ristretto obsahuje ten najsilnejší kávový extrakt, má veľmi výraznú chuť, orieškové telo ale v porovnaní s espressom menej kofeínu.

Cappuccino

Pôvodom taliansky nápoj, ktorý sa skladá z 1/3 espressa, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny. Mliečna pena má mať výšku 1-2 centimetre, nemá vykúkať zo šálky, má byť hladká, jemná a bez veľkých bubliniek. Pripravuje sa do nahriatej šálky a ideálna teplota cappuccina sa pohybuje okolo 70°C, to znamená, žeby sa malo dať ihneď vypiť. Najskôr barista pripraví espresso do šálky na cappuccino. Medzitým ako káva kvapká do šálky si v kanvičke vyšľahá mlieko s penou a pomaly ho vleje do stredu espressa. Pre ľahké šľahanie peny je veľmi dôležité použiť plnotučné mlieko, ktoré je dobre vychladené. Pokročilý barista dokáže pri liatí mlieka s mliečnou penou na cappuccino „namaľovať“ rôzne obrázky ako srdiečka, kvietky, zvieratká, táto technika sa nazýva latte art.

Caffé macchiato (Espresso maccchiato)

Caffe macchiato je espresso s hustou mliečnou penou, ktorá sa na vrch ukladá lyžičkou. Macchiato v preklade z taliančiny znamená škvrnitý, s trochou mlieka, čo vyjadruje jeho presný výzor. Moderné macchiato vyzerá ako 80 ml cappuccino, ktoré je doplnené malou mliečnou penou, prípadne latte artom na povrchu. Množstvo ľudí si tento druh kávy mýli s Caffé latté.

Latte macchiato (Caffé latté)

Tento druh kávy je určený pre tých, ktorí majú radi slabšiu kávu s veľkým množstvom mlieka. Zo studeného plnotučného mlieka najskôr barista vyšľahá tuhú mliečnu penu a naleje ju do vysokého pohára s uškom a objemom 300 ml. V pohári sa v priebehu 30 sekúnd oddelí mliečna pena od mlieka a na povrchu vytvorí pevnejšiu vrstvu. Medzitým si barista pripraví klasické espresso a to opatrne naleje do mliečnej peny tak, aby sa v pohári vytvorili tri oddelené vrstvy. Prvou vrstvou je horúce mlieko, potom nasleduje káva a na povrchu je vysoká mliečna pena. Pri objednávaní tohto nápoja hlavne v Taliansku odporúčame použiť celý názov, pretože po objednaní „latté“ sa Vám môže stať, že dostanete iba čisté napenené mlieko a to by Vás určite nepotešilo.

Ice caffé latté

Ľadová káva, ktorá sa podáva vo vysokom pohári a jej príprava je veľmi jednoduchá. Najskôr sa do 300 ml skleneného pohára vložia tri kocky ľadu, tie sa zalejú studeným mliekom a nakoniec sa prileje espresso. Pokiaľ espresso nalejete opatrne do pohára, ostane na kockách ľadu pekne oddelené od mlieka.

Frappé 

Grécka ľadová káva, ktorá sa v letných mesiacoch teší veľkej obľube. Základom frappé nie je mletá, ale instantná káva. Instantná káva sa rozmixuje so studenou vodou (môžete použiť aj trošku mlieka) a naleje do vysokého pohára s pár kockami ľadu. Pokiaľ máte radi sladkú kávu, môžete do nej pridať aj cukor.

Caffé Freddo

Na prípravu frappé môžete samozrejme použiť aj espresso, no vtedy sa jeho názov zmení na Caffé Freddo. Do mixéra nasypete tri kocky ľadu, zalejete ich 150 ml studeného mlieka a potom pridáte espresso. Všetko rozmixujete a hotovú ľadovú kávu môžete podávať vo vysokom sklenenom pohári so slamkou.

Teraz už neostáva nič iné, iba zájsť do kaviarne na dobrú kávu alebo si zadovážiť dobrý presso stroj, ktorým pripravíte kvalitné espresso a z neho svoj obľúbený kávový nápoj.

Káva

Video: 4 dôvody, prečo piť kávu bez mlieka

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
25.8.2020 21:07 | |
+11 -1
Frappe si urobil autor clanku, lebo Lungo a Americano su dva rozdielne veci. Lungo je predlzene espresso!!! Americano je espresso doliate horucou vodou!!!
fafrnok
25.8.2020 13:12 | |
+7 -2
Treba si objednávať správne po slovensky! pikolo, malé preso, veľké preso... prípadne turka.
dorisa
29.7.2017 18:53 | |
+4 -4
Ja pijem len kapucino, alebo latte,,aj tak mi restauracie a kaviarne málokedy dajú aj vodu k nim.Káva presso a ine su mi ťažké.
Podobné články
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Ako sa vlastne káva stáva bezkofeínovou? Je to vôbec skutočná káva?
Keď nás zasiahne kofeínový šok, zachvejeme sa a znervóznieme. Tí, ktorí kávu zle znášajú, často žiadajú...