Pridať recept

Toto ste o domácich spotrebičoch vedeli?

Sú bežnou súčasťou vybavenia každej kuchyne, no málokto pozná ich príbehy. Každý domáci spotrebič má svoju históriu, počas ktorej sa vyvíjal do podoby, v akej ho poznáme dnes. Čím si už prešiel vysávač či chladnička?

Storočie inovácií vo vysávaní

Hoci vážil 14 kilogramov, bol ľahší ako podlahové vysávače pred ním. Rok 1912 sa spája s modelom LUX 1 a švédskym obchodníkom, ktorý o pár rokov neskôr založil spoločnosť Electrolux. V roku 1921 predstavil Electrolux Model V, ktorý stál na podlahe na dvoch tenkých kovových koľajničkách. Táto inovácia sa stala základom pre všetky ďalšie vysávače. V šesťdesiatych rokoch nastal ďalší viditeľný posun vo vývoji.  Luxomatic Z 90 bol ako prvý z novej generácie vysávačov vybavený navíjačom napájacej šnúry, uzatvárateľnými prachovými vreckami a indikátorom ich naplnenia. Predtým sa prach musel vysypávať z látkových vrecúšok ručne.

Na začiatku milénia uzrel svetlo sveta prvý automatický vysávač na trhu Trilobite; rok 2004 zas dal vznik novému segmentu trhu. Namiesto pravidelného upratovania veľkých priestorov začali ľudia dávať prednosť okamžitému upratovaniu menších plôch, a tak vzniklo Ergorapido - prvý ručný vysávač poháňaný batériou, ktorý
sa vďaka svojmu dizajnu nemusí schovávať do skrine. Dnes sú k dispozícii vysávače tichšie ako kvákanie žaby.

 

91 litrov zabudovaných v stene

V roku 1922 dvaja mladí inžinieri Baltzar von Platen a Carl Munters z Kráľovského technologického inštitútu v Štokholme predložili univerzitný projekt, ktorý získal veľkú pozornosť. Bol to chladiaci stroj, ktorý používal jednoduchú aplikáciu absorpčného procesu na premenu tepla na chlad. O tri roky neskôr mal Electrolux svoje prvé chladničky na trhu. Model D sa dá považovať za prvú vstavanú chladničku, bol poháňaný elektrinou, plynom alebo benzínom a potreboval vodný zdroj a odtok. Chladiacou látkou bol čpavok, ktorý na rozdiel od iných látok pod tlakom nevybuchoval. Uložiť ste si mohli potraviny do objemu 91 litrov.

tetris v chladničke
fotogaléria
tetris v chladničke
Zdroj: Electrolux

Chladiace technológie boli ďalej vylepšené v 30. rokoch. Nové vzduchové chladničky, ako napríklad L1, chladili čpavok vzduchom, takže už nepotrebovali prípojku k vode a stali sa jednoducho ovládateľnými. Koncom 30. rokov sa chladnička stala bežným spotrebičom v domácnostiach.

Dnes si už v chladničke môžete zahrať aj tetris. Uskladňovanie a vyberanie surovín z chladničky sa vďaka technológii CustomFlex stane vskutku zábavou. Dvere chladiaceho priestoru sú vybavené drážkami, ktoré umožňujú premiestnenie políc na základe individuálnych prianí. Fantázii sa medze nekladú, tak prečo sa do toho nepustiť hneď?

Viac o najnovších modeloch nájdete na stránke www.electrolux.sk.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...