Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Podľahnite chuti domácej zmrzliny!

Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe zmrzliny. Na výber máte z množstva farieb, tradičných ale aj netradičných chutí, no viete o tom, že rovnako dobrú zmrzlinu si dokážete pripraviť aj doma? Výroba domácej zmrzliny je ľahká a zvládnete ju aj bez drahého prístroja. Do výroby zmrzliny zapojte aj deti, budú mať neskutočnú radosť!

Od snehu až k zmrzline!

Prvé písomné zmienky o tejto pochúťke siahajú až do starovekého Grécka a Egyptu, kde prvý napadnutý sneh otroci ochucovali, medom, ovocnou šťavou alebo vínom a pochutnávali si na nej najmä panovníci. O druhú historku o pôvode zmrzliny sa postarali Mongoli, ktorý pripravovali ovocné nápoje z mlieka a tie v chladnom horskom prostredí veľakrát zamrzli. Recept na „mongolskú“ zmrzlinu priviezli do Európy prvý moreplavci. V Európe si zmrzlinu ľudia obľúbili až v 18. storočí, kedy sa pri výrobe mimo mlieka začal používať aj žĺtok s cukrom. Výrobcovia zistili, že pridaním rôzneho ovocia získajú rôzne a dokonca veľmi atraktívne príchute Prvý boom nastal, keď Nancy Johnsová vynašla v roku 1790 prístroj na výrobu zmrzliny, ktorý fungoval na princípe reakcii ľadu so soľou. V roku 1851 dodávateľ mlieka Jacob Fussel  zistil, že v určitých obdobiach sa smotana predáva menej ako mlieko a začal rozmýšľať čo s tým urobí. Vtedy dostal vynikajúci nápad, že zmrzlinu môže vyrábať aj zo smotany. V roku 1870 vybudovali taliansky prisťahovalci prvú továreň na zmrzlinu v Londýne a stali sa známymi pouličnými predavačmi zmrzliny. Postupne začali vznikať podniky, ktoré sa na výrobu zmrzliny špecializovali a boli to cukrárne. No a dnes už bežne dostanete zmrzlinu takmer na každom kroku, stačí si len vybrať tú obľúbenú.

Zmrzlina

Domáca alebo kupovaná zmzlina?

Spozornieť by ste mali pri výbere kupovaných krémových zmrzlín a uistiť sa, že zmrzlina obsahuje smotanu a nie len stužený tuk. Viete aké je najjednoduchšie pravidlo pri jej výbere? Ovocná zmrzlina by mala byť z čerstvého ovocia, krémová zo smotany...navoňaná, svietivo ružová zamrznutá voda pravdepodobne smotanu ani ovocie nevidela. Tá poctivá zmrzlina by mala mať prirodzenú farbu, stávkou na istotu sú semienka a kúsky ovocia.  Domáci zmrzlinu si môžete vyrobiť prakticky z akéhokoľvek druhu ovocia. Vzniknutá zmrzlina chutí mnohokrát ešte lepšie ako tá kupovaná a navyše máte istotu, že ste do nej použili kvalitné  a čerstvé suroviny. Takáto zmrzlina je bez é-čok, umelých sladidiel, farbív, zbytočného cukru a hlavne pripravená s láskou.

Čokoládová

Zmrzlinovač vs. mixér!

Dobrá zmrzlina postupne tuhne pod bodom mrazu a potrebuje, aby bola neustále premiešavaná, lebo inak sa v nej vytvoria ľadové kryštáliky, ktoré Vám zoderú jazyk. Čím lepšie a častejšie sa mieša, tým budú kryštáliky menšie,  zmrzlina krémovejšia a jej chuť lahodnejšia. Obvykle by recept na domácu zmrzlinu mal obsahovať vetu: „každú pol hodinu zmrzlinu vytiahnite z mrazničky, premiešajte a dajte opäť zamraziť“, lenže nie každý má dostatok času nato, aby strávil celý deň v kuchyni pre jednu vaničku zmrzliny. Prístroj Vám zmrzlinu pripraví už za hodinu a bez neho počítajte so 7-8 hodinami. Tento problém s časom riešia domáce zmrzlinovače, ktoré v obchodoch kúpite už za pár desiatok eur, jedinou nevýhodou je ich spratnosť, pretože už teraz máte určite preplnené poličky a skrinky v kuchynskej linke. Ďalšou možnosťou sú špeciálne chladiace misy ku kuchynským robotom, ktoré majú dvojité dno naplnené kvapalným médiom. Misu dáte poriadne vychladiť do mrazničky, nalejte do nej zmes na zmrzlinu a mixér sa už o všetko ostatné postará za Vás, no investícia do tohto mixéru a nádoby je už o niečo väčšia.

Melónová zmrzlina
Melónová zmrzlina
Zdroj: dreamstime

A ako sme už vyššie spomínali, že zmrzlina ide pripraviť aj bez zbytočne drahých prístrojov, postačí Vám obyčajný mixér. Princíp takejto prípravy zmrzliny spočíva v tom, že zamrznuté kúsky ovocia rozsekáte mixérom s potrebným množstvom tekutiny, čím veľmi rýchlo získate krémovú zmrzlinu, ktorú môžete ihneď podávať. Musíte však dostatočne dôverovať mixéru, hlavne jeho výkonnosti a kvalitnému prevedeniu! Radšej si v návode vopred prečítajte, či Váš mixér dokáže rozsekať ľad alebo sa tomu máte vyhnúť, pretože za prípadné zlyhanie prístroja neručíme! Druhou možnosťou je rozmixovať ovocie s cukrom na pyré, pridať mliečnu zložku a zmrzlinu naliať do vhodnej nádoby. Zmes musíte vložiť do mrazničky a po 15 minútach premiešavať asi 7 hodín, aby bola dokonale krémová. Ovocné obmeny necháme na Vás, či už použijete banán, jahody, maliny, čučoriedky, mango alebo iné sezónne ovocie. Tak isto sa môžete pohrať s mliečnou zložkou, odporúčame použiť 33% šľahačku alebo kyslú smotanu, no zmrzlina nepohrdne ani tvarohom, mascarpone, jogurtom, ricottou, termixom, kokosovou šľahačkou, kokosovým, sójovým alebo iným mliekom. Nebojte sa namiesto cukru použiť trstinový cukor, med alebo zrelý banán. V priebehu prípravy zmrzliny máte dobrú zámienku zmrzlinu ochutnávať, pretože každé ovocie potrebuje úplne iné množstvo cukru a to treba prispôsobiť.

 

Inšpirujte sa receptami

 
 
 
 
 
 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...