Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!

Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase a napchávať sa grilovanými dobrotami s osviežujúcim drinkom v ruke, tomu sa hovorí leto! Či už to bude rodina alebo priatelia, o zábavu a hlavne dobré jedlo máte postarané. Na grile veľmi jednoducho pripravíte mäso, ryby, zeleninu ale aj klasické špekáčiky.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že grilovanie je ľahké. Do tejto činnosti sa obvykle púšťajú muži, dokonca aj tí, ktorí za iných okolností variť odmietajú. Potom sa stáva, že je celá rodina nútená jesť kadejaké spáleniny, ktoré sa na grilované mäso ani zďaleka nepodobajú. Aj grilovať sa musí človek naučiť, až také jednoduché to nie je! Viete načo si dávať pri grilovaní pozor, aké marinády sú na daný druh mäsa a rýb najchutnejšie?

Grilované rebierka
Grilované rebierka
Zdroj: dreamstime

Základom je kvalitné mäso!

Tu platí veľmi jednoduché pravidlo a to, že základom dobrého steaku pripraveného na grile je kvalitné mäso, to nekvalitné nezachránia ani dobrá domáca marináda! Zapamätajte si, že čím viac doň investujete, tým bude výsledný efekt grilovaného mäsa lepší. Nekupujte vákuované mäso, oplatí sa Vám zájsť do dobrého mäsiarstva a kúpiť naozaj čerstvé a kvalitné mäso. To aké mäso je na gril najvhodnejšie záleží naozaj len na Vás, či už dáte prednosť napríklad kuracím prsiam, stehnám, krídlam alebo radšej mastnejšiemu hovädziemu krku. Nekupujte vopred naložené mäso, nikdy nemáte istotu, že je čerstvé a či sa pod tou kopou marinády neskrýva už takmer zelené mäso! Ďalším problémom takto naloženého mäsa je vysoký obsah soli, ktorá mäso pripraví o časť vody a to bude po upečení vysušené.

Marináda, tá má mäso veľmi rada

Obchody zaplavujú rôzne omáčky a marinády na ryby a mäso, no verte, že nič dobré v nich nenájdete. Sú plné stabilizátorov, zahusťovadiel, skrehčovadiel založených na báze soli, chemických aróm, škrobu a podobných chuťoviek, ktorým sa každý rozumný človek snaží už z diaľky vyhnúť.

Svieža sójová

Mäso naložené v marináde je podstatne krehkejšie, vláčnejšie a šťavnatejšie. Každý kuchár, aj ten príležitostný má doma v kuchyni všetky základné suroviny, z ktorých pripraví výbornú domácu marinádu. Ako základ sa používa olej, no nie je na škodu použiť kefír, jogurt alebo víno. Ďalšou zložkou je korenie, soľ, čerstvé alebo sušené bylinky. Mäsu neublíži ani kvalitná sójová alebo worčestrová omáčka, horčica, med alebo pivo. Každá jedna zložka marinády má svoj význam, napríklad olej zosilní chuť použitého korenia, citrónová šťava dodá mäsu sviežosť a predĺži jeho trvanlivosť.

Základné marinády pripravíte raz-dva!

Príprava domácej marinády Vám zaberie maximálne 10 minút a chuť grilovaného mäsa bude naozaj neporovnateľná. Ako sme už vyššie spomínali, soľ kvalitnému mäsu škodí, nechajte si ju až na záver, pretože mäso zbytočne stratí šťavu a aj prirodzenú farbu. S korením a všetkými ostatnými zložkami marinády to nesmiete preháňať. Veľmi často sa mäso nakladá do veľmi nechutnej zmesi zloženej z horčice, kečupu, cesnaku, cibule a rôzneho korenia, ktorá sa na záver zaleje veľkým množstvom oleja. To je úplne zle! Mäso pri pečení stratí svoju prirodzenú chuť a arómu. Ak uprednostňujete jednoduchosť, zložitú marinádu vôbec nemusíte použiť, postačí Vám olej, soľ, korenie a čerstvé bylinky, najmä oregano, tymian a rozmarín. Ani s bylinkami to však nesmiete prehnať, pretože nimi veľmi ľahko prebijete chuť kvalitného mäsa!

Kuracie mäso
Kuracie mäso z grilu
Zdroj: dreamstime

Základnú marinádu na hydinové mäso a ryby pripravíte z olivového oleja, vína, jemne nasekanej cibule, nasekaných byliniek a korenia. Na bravčové mäso sa výborne hodí marináda z citrónovej šťavy, masla, šalvie, tymianu, čierneho korenia a olivového oleja. K hovädziemu mäsu pasuje marináda z olivového oleja, tymianu, rozmarínu, oregana, korenia a citrónovej šťavy. Všetky suroviny na marinádu stačí zmiešať a v takto pripravenej marináde obaliť mäso.

Aby mäso do seba stihlo vsiaknuť chuť marinády potrebuje nato určitý čas. Závisí to hlavne od druhu mäsa, marinády, ale aj na tom, ako veľmi chceme mať mäso marinádou ochutené. Hydinovému mäsu a rybám postačí hodinka, bravčové mäso by malo byť v marináde 8 hodín, niektoré druhy hovädzieho sa marinujú v chladničke až 48 hodín. Mäso marinujte v plastovej nádobe s pokrievkou, ak takú nemáte môžete použiť nerezovú alebo kameninovú nádobu, ale aj obyčajné mikroténové vrecko.

Z chladničky mäso vytiahnite 3-4 hodiny pred grilovaním, aby malo izbovú teplotu. Pokiaľ by ste ho také studené položili na rozpálený gril, vo vnútri by sa stiahlo a nebolo mäkké.

Tip

Ak Vám ostane marináda, za žiadnych okolností ju nevyhadzujte, potierajte ňou mäso počas grilovania!

Koreniace zmesi

Na mäso sa dajú použiť aj koreniace zmesi, ktoré sú zložené z byliniek a rôznych druhov korenia. Pri ich použití sa snažte vyhnúť oleju, mäso stačí len posypať a prstami doň vtrieť koreniacu zmes. Na 0,5kg mäsa Vám bude stačiť 1 polievková lyžica zmesi.

  • Barbecue zmes pripravíte ju z hnedého cukru, mletej sladkej papriky, čierneho korenia, soli, kajenského korenia, cesnakového a cibuľového prášku. Používa sa na grilované rebierka, ryby a kuracie mäso. Ak chcete trošku pikantnejšiu zmes pridajte čili.
  • Zmes na ryby pripravíte zmiešaním trstinového cukru, soli, čierneho korenia a sušeného kôpru.
  • Bylinkovú zmes môžete použiť na jahňacie a kuracie mäso, ryby a morské plody. Stačí ak zmiešate sušené oregano, tymian, rozmarín, estragón, soľ, mleté čierne korenie, sušenú citrónovú kôru a sušený cesnak.
  • Ostrá grilovacia zmes zo soli, čierneho korenia, mletého čili a sušeného petržlenu dochutí hovädzie steaky, bravčové kotlety alebo krkovičku.

Nezabudnite nato, že ku grilovanému mäsu alebo rybám treba otvoriť dobre vychladené pivko, vínko alebo pripraviť domácu limonádu!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fotorecept:
Súťaž receptové bleskovky!
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Huby...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
chopping red
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Viete si predstaviť kuchynské vybavenie bez noža? Nôž je jednoducho vec, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, či...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...