Pridať recept

Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!

Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase a napchávať sa grilovanými dobrotami s osviežujúcim drinkom v ruke, tomu sa hovorí leto! Či už to bude rodina alebo priatelia, o zábavu a hlavne dobré jedlo máte postarané. Na grile veľmi jednoducho pripravíte mäso, ryby, zeleninu ale aj klasické špekáčiky.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že grilovanie je ľahké. Do tejto činnosti sa obvykle púšťajú muži, dokonca aj tí, ktorí za iných okolností variť odmietajú. Potom sa stáva, že je celá rodina nútená jesť kadejaké spáleniny, ktoré sa na grilované mäso ani zďaleka nepodobajú. Aj grilovať sa musí človek naučiť, až také jednoduché to nie je! Viete načo si dávať pri grilovaní pozor, aké marinády sú na daný druh mäsa a rýb najchutnejšie?

Grilované rebierka
fotogaléria
Grilované rebierka
Zdroj: dreamstime

Základom je kvalitné mäso!

Tu platí veľmi jednoduché pravidlo a to, že základom dobrého steaku pripraveného na grile je kvalitné mäso, to nekvalitné nezachránia ani dobrá domáca marináda! Zapamätajte si, že čím viac doň investujete, tým bude výsledný efekt grilovaného mäsa lepší. Nekupujte vákuované mäso, oplatí sa Vám zájsť do dobrého mäsiarstva a kúpiť naozaj čerstvé a kvalitné mäso. To aké mäso je na gril najvhodnejšie záleží naozaj len na Vás, či už dáte prednosť napríklad kuracím prsiam, stehnám, krídlam alebo radšej mastnejšiemu hovädziemu krku. Nekupujte vopred naložené mäso, nikdy nemáte istotu, že je čerstvé a či sa pod tou kopou marinády neskrýva už takmer zelené mäso! Ďalším problémom takto naloženého mäsa je vysoký obsah soli, ktorá mäso pripraví o časť vody a to bude po upečení vysušené.

 

Marináda, tá má mäso veľmi rada

Obchody zaplavujú rôzne omáčky a marinády na ryby a mäso, no verte, že nič dobré v nich nenájdete. Sú plné stabilizátorov, zahusťovadiel, skrehčovadiel založených na báze soli, chemických aróm, škrobu a podobných chuťoviek, ktorým sa každý rozumný človek snaží už z diaľky vyhnúť.

Svieža sójová marináda
fotogaléria
Svieža sójová marináda
Zdroj: dreamstime

Mäso naložené v marináde je podstatne krehkejšie, vláčnejšie a šťavnatejšie. Každý kuchár, aj ten príležitostný má doma v kuchyni všetky základné suroviny, z ktorých pripraví výbornú domácu marinádu. Ako základ sa používa olej, no nie je na škodu použiť kefír, jogurt alebo víno. Ďalšou zložkou je korenie, soľ, čerstvé alebo sušené bylinky. Mäsu neublíži ani kvalitná sójová alebo worčestrová omáčka, horčica, med alebo pivo. Každá jedna zložka marinády má svoj význam, napríklad olej zosilní chuť použitého korenia, citrónová šťava dodá mäsu sviežosť a predĺži jeho trvanlivosť.

Základné marinády pripravíte raz-dva!

Príprava domácej marinády Vám zaberie maximálne 10 minút a chuť grilovaného mäsa bude naozaj neporovnateľná. Ako sme už vyššie spomínali, soľ kvalitnému mäsu škodí, nechajte si ju až na záver, pretože mäso zbytočne stratí šťavu a aj prirodzenú farbu. S korením a všetkými ostatnými zložkami marinády to nesmiete preháňať. Veľmi často sa mäso nakladá do veľmi nechutnej zmesi zloženej z horčice, kečupu, cesnaku, cibule a rôzneho korenia, ktorá sa na záver zaleje veľkým množstvom oleja. To je úplne zle! Mäso pri pečení stratí svoju prirodzenú chuť a arómu. Ak uprednostňujete jednoduchosť, zložitú marinádu vôbec nemusíte použiť, postačí Vám olej, soľ, korenie a čerstvé bylinky, najmä oregano, tymian a rozmarín. Ani s bylinkami to však nesmiete prehnať, pretože nimi veľmi ľahko prebijete chuť kvalitného mäsa!

Kuracie mäso z grilu
fotogaléria
Kuracie mäso z grilu
Zdroj: dreamstime

Základnú marinádu na hydinové mäso a ryby pripravíte z olivového oleja, vína, jemne nasekanej cibule, nasekaných byliniek a korenia. Na bravčové mäso sa výborne hodí marináda z citrónovej šťavy, masla, šalvie, tymianu, čierneho korenia a olivového oleja. K hovädziemu mäsu pasuje marináda z olivového oleja, tymianu, rozmarínu, oregana, korenia a citrónovej šťavy. Všetky suroviny na marinádu stačí zmiešať a v takto pripravenej marináde obaliť mäso.

Aby mäso do seba stihlo vsiaknuť chuť marinády potrebuje nato určitý čas. Závisí to hlavne od druhu mäsa, marinády, ale aj na tom, ako veľmi chceme mať mäso marinádou ochutené. Hydinovému mäsu a rybám postačí hodinka, bravčové mäso by malo byť v marináde 8 hodín, niektoré druhy hovädzieho sa marinujú v chladničke až 48 hodín. Mäso marinujte v plastovej nádobe s pokrievkou, ak takú nemáte môžete použiť nerezovú alebo kameninovú nádobu, ale aj obyčajné mikroténové vrecko.

Z chladničky mäso vytiahnite 3-4 hodiny pred grilovaním, aby malo izbovú teplotu. Pokiaľ by ste ho také studené položili na rozpálený gril, vo vnútri by sa stiahlo a nebolo mäkké.

Tip

Ak Vám ostane marináda, za žiadnych okolností ju nevyhadzujte, potierajte ňou mäso počas grilovania!

Koreniace zmesi

Na mäso sa dajú použiť aj koreniace zmesi, ktoré sú zložené z byliniek a rôznych druhov korenia. Pri ich použití sa snažte vyhnúť oleju, mäso stačí len posypať a prstami doň vtrieť koreniacu zmes. Na 0,5kg mäsa Vám bude stačiť 1 polievková lyžica zmesi.

  • Barbecue zmes pripravíte ju z hnedého cukru, mletej sladkej papriky, čierneho korenia, soli, kajenského korenia, cesnakového a cibuľového prášku. Používa sa na grilované rebierka, ryby a kuracie mäso. Ak chcete trošku pikantnejšiu zmes pridajte čili.
  • Zmes na ryby pripravíte zmiešaním trstinového cukru, soli, čierneho korenia a sušeného kôpru.
  • Bylinkovú zmes môžete použiť na jahňacie a kuracie mäso, ryby a morské plody. Stačí ak zmiešate sušené oregano, tymian, rozmarín, estragón, soľ, mleté čierne korenie, sušenú citrónovú kôru a sušený cesnak.
  • Ostrá grilovacia zmes zo soli, čierneho korenia, mletého čili a sušeného petržlenu dochutí hovädzie steaky, bravčové kotlety alebo krkovičku.

Nezabudnite nato, že ku grilovanému mäsu alebo rybám treba otvoriť dobre vychladené pivko, vínko alebo pripraviť domácu limonádu!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Túto surovinu pridajte do marinády: Mäso bude vždy jemné a šťavnaté! Odkedy poznám tento trik, inak už mäso nerobím
Túto surovinu pridajte do marinády: Mäso bude vždy jemné a šťavnaté! Odkedy poznám tento trik, inak už mäso nerobím
Úžasne šťavnaté mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku! Vďačím za to tejto surovine.