Pridať recept

Nechajte rozkvitnúť taniere jedlými kvetmi!

Čerstvé kvety Vám už nemusia zdobiť len stôl vo váze, ale aj taniere, stačí vedieť ako nato! Možno ste už boli na dovolenke v zahraničí, kde ste na tanieri plnom grilovaného mäsa a zeleniny našli aj čerstvé kvety. Všetko ste určite stihli zjesť, ale kvetov ste sa ani nedotkli. Na počudovanie, domáci ich pokvapkali olivovým olejom, vychutnávali a nechápali, že Vy si túto lahôdku necháte ujsť.

Jedlé kvety nielenže ozdobia jedlo vizuálne, ale ich chuť je vychýreným gurmánskym zážitkom. Už storočia ľudia využívajú kvety na ozvláštnenie chuti, arómy a opäť nastal čas, keď sa vracajú na taniere a patria medzi „gurmánsku vychytávku“, už nielen luxusných reštaurácií. Musíme uznať, že potešia najmä oči, ale vedeli ste, že sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov? Stačí vedieť, ktoré z nich sú jedlé, a ktorým by ste sa naopak mali vyhnúť!

Koktejl s levanduľou
fotogaléria
Koktejl s levanduľou
Zdroj:

Sú všetky kvety jedlé?

Množstvo kvetín a kuchynských bylín je jedlých a bezpečných, no existujú aj také, ktoré sú jedovaté a nemali by ste sa ich ani len dotýkať. Po ich zjedení môžete zvracať a mať bolesti v žalúdku. Medzi ne patria napríklad kvety, nie plody šalvie, verbeny, lobeliek, narcisov, oleandrov, kvitnúceho tabaku, maku siateho, azaliek, rodendrónov, kaly a niektorých iných orientálnych kvetín. Pri zbere kvetín je to veľmi podobné ako s hubami, ak si nie ste istý, radšej sa poraďte s odborníkom.

 

Konečne sa dostávame ku skupinke jedlých kvetov, medzi ne patrí napríklad ibištek, kôpor, fialka, sedmokráska, koriander, rumanček, nechtík, púpava, kapucínka, violka rohatá, šafran, levanduľa, mäta, medovka, majoránka, oregano, rozmarín, saturejka, bazalka brokolica, karfiol, čakanka, fenikel, horčica, záhradné chryzantémy, begónia, ruže kvety citrusových plodov a jablone, ananásu, melónu, artičok, záhradné chryzantémy, begónia, pelargónia a mnohé iné druhy.

Veža z profiteroliek
fotogaléria
Veža z profiteroliek
Zdroj: dreamstime

Kedy, ako a kde zbierať jedlé kvety?

Vyberajte len rozkvitnuté lístky kvetov, nepoužívajte tie zvädnuté s vyblednutou farbou a ani nerozkvitnuté. Kvety musia byť poriadne roztvorené, aby ste si ich mohli prehliadnuť, či nemajú žiadnu skrytú chybu. Tie nedozreté, ale aj prezreté majú nechutnú trpkú príchuť, ktorá by pokazila celý dojem z výsledného jedla. Najlepším riešením je, ak si tieto kvety dopestujete doma na záhrade, určite ich nekupujte v záhradníctve alebo kvetinárstve. Tam nájdete len kvety, ktoré sú určené výlučne na ozdobu. Do úvahy ešte pripadá lúka mimo obytnej zóny a cestnej komunikácie, ale dajte si pozor nato, čo zbierate! Do jedla používajte len tie kvety, ktoré sú pestované bez pesticídov a chemických hnojív, ktoré nemajú na tanieri naozaj čo robiť.

Ideálnou dobou na zber je dopoludnie, kedy majú kvety najvyšší obsah vody a práve vďaka nej vydržia dlhšie čerstvé. Dajte si pozor, aby ste konzumovali len okvetné lístky, piestiky a tyčinky sa nekonzumujú a treba ich odstrániť. Nie preto, žeby boli jedovaté, ale obsahujú peľ, ktorý môže mať horkastú príchuť a tou si určite jedlo pokaziť nechcete. Alergici by si mali dať pozor hlavne na väčšie množstvá, aj tu platí pravidlo, že radšej vyskúšam jeden lupienok, potom dva...až kým si nebudete úplne istí, že kvety Vám žiadnu alergiu nevyvolávajú.

Ak kvety natrháte ale nechcete ich použiť v ten deň, uložte ich na vlhké papierové utierky do vzduchotesnej nádoby. Takto Vám čerstvé vydržia aj týždeň!

Levanduľové cupcakes
fotogaléria
Levanduľové cupcakes
Zdroj: dreamstime

Experimentujeme s kvetmi v kuchyni

Letnými kvetmi môžete ozdobiť torty, šaláty, ale aj iba obyčajný chleb s maslom. Na dezerty, zmrzlinu, čokoládu alebo k ovocným šalátom sú vhodné kvety levandule. Lístky z ruže vynikajúco fungujú so šalátmi, ovocnými sorbetmi ale aj ako ozdoba na miešaných nápojoch. Fialka má sladkastú chuť, vynikne na jednohubkách a v ľadových kockách, ktoré môžete pridať do nápoja. Sedmokrásku pridajte do vývaru, nerozkvitnuté kvety púpavy sú skvelé opražené na masle a nechtík lekársky sa nestratí v rizote, omelete, koláči alebo jogurte, používa sa aj ako prírodné oranžové farbivo. Kapucínka patrí medzi obľúbené jedlé kvety, pridáva sa do šalátov alebo majonézy, pretože má jemne pikantnú príchuť pripomínajúcu reďkovku alebo chren. Violky majú jemnú chuť veľmi často je ich vidieť v rôznych kulinárskych výtvoroch, zato môžu najmä ich pestré farby, ozdobte nimi napríklad tortu. Ibištek alebo kvet orchidei vynikne v pohári so šampanským. Načo ešte čakáte? Vyberte sa do záhrady, aby ste mohli vykúzliť lúku na tanieri!

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.