Nechajte rozkvitnúť taniere jedlými kvetmi!
Jedlé kvety nielenže ozdobia jedlo vizuálne, ale ich chuť je vychýreným gurmánskym zážitkom. Už storočia ľudia využívajú kvety na ozvláštnenie chuti, arómy a opäť nastal čas, keď sa vracajú na taniere a patria medzi „gurmánsku vychytávku“, už nielen luxusných reštaurácií. Musíme uznať, že potešia najmä oči, ale vedeli ste, že sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov? Stačí vedieť, ktoré z nich sú jedlé, a ktorým by ste sa naopak mali vyhnúť!
Sú všetky kvety jedlé?
Množstvo kvetín a kuchynských bylín je jedlých a bezpečných, no existujú aj také, ktoré sú jedovaté a nemali by ste sa ich ani len dotýkať. Po ich zjedení môžete zvracať a mať bolesti v žalúdku. Medzi ne patria napríklad kvety, nie plody šalvie, verbeny, lobeliek, narcisov, oleandrov, kvitnúceho tabaku, maku siateho, azaliek, rodendrónov, kaly a niektorých iných orientálnych kvetín. Pri zbere kvetín je to veľmi podobné ako s hubami, ak si nie ste istý, radšej sa poraďte s odborníkom.
Konečne sa dostávame ku skupinke jedlých kvetov, medzi ne patrí napríklad ibištek, kôpor, fialka, sedmokráska, koriander, rumanček, nechtík, púpava, kapucínka, violka rohatá, šafran, levanduľa, mäta, medovka, majoránka, oregano, rozmarín, saturejka, bazalka brokolica, karfiol, čakanka, fenikel, horčica, záhradné chryzantémy, begónia, ruže kvety citrusových plodov a jablone, ananásu, melónu, artičok, záhradné chryzantémy, begónia, pelargónia a mnohé iné druhy.
Kedy, ako a kde zbierať jedlé kvety?
Vyberajte len rozkvitnuté lístky kvetov, nepoužívajte tie zvädnuté s vyblednutou farbou a ani nerozkvitnuté. Kvety musia byť poriadne roztvorené, aby ste si ich mohli prehliadnuť, či nemajú žiadnu skrytú chybu. Tie nedozreté, ale aj prezreté majú nechutnú trpkú príchuť, ktorá by pokazila celý dojem z výsledného jedla. Najlepším riešením je, ak si tieto kvety dopestujete doma na záhrade, určite ich nekupujte v záhradníctve alebo kvetinárstve. Tam nájdete len kvety, ktoré sú určené výlučne na ozdobu. Do úvahy ešte pripadá lúka mimo obytnej zóny a cestnej komunikácie, ale dajte si pozor nato, čo zbierate! Do jedla používajte len tie kvety, ktoré sú pestované bez pesticídov a chemických hnojív, ktoré nemajú na tanieri naozaj čo robiť.
Ideálnou dobou na zber je dopoludnie, kedy majú kvety najvyšší obsah vody a práve vďaka nej vydržia dlhšie čerstvé. Dajte si pozor, aby ste konzumovali len okvetné lístky, piestiky a tyčinky sa nekonzumujú a treba ich odstrániť. Nie preto, žeby boli jedovaté, ale obsahujú peľ, ktorý môže mať horkastú príchuť a tou si určite jedlo pokaziť nechcete. Alergici by si mali dať pozor hlavne na väčšie množstvá, aj tu platí pravidlo, že radšej vyskúšam jeden lupienok, potom dva...až kým si nebudete úplne istí, že kvety Vám žiadnu alergiu nevyvolávajú.
Ak kvety natrháte ale nechcete ich použiť v ten deň, uložte ich na vlhké papierové utierky do vzduchotesnej nádoby. Takto Vám čerstvé vydržia aj týždeň!
Experimentujeme s kvetmi v kuchyni
Letnými kvetmi môžete ozdobiť torty, šaláty, ale aj iba obyčajný chleb s maslom. Na dezerty, zmrzlinu, čokoládu alebo k ovocným šalátom sú vhodné kvety levandule. Lístky z ruže vynikajúco fungujú so šalátmi, ovocnými sorbetmi ale aj ako ozdoba na miešaných nápojoch. Fialka má sladkastú chuť, vynikne na jednohubkách a v ľadových kockách, ktoré môžete pridať do nápoja. Sedmokrásku pridajte do vývaru, nerozkvitnuté kvety púpavy sú skvelé opražené na masle a nechtík lekársky sa nestratí v rizote, omelete, koláči alebo jogurte, používa sa aj ako prírodné oranžové farbivo. Kapucínka patrí medzi obľúbené jedlé kvety, pridáva sa do šalátov alebo majonézy, pretože má jemne pikantnú príchuť pripomínajúcu reďkovku alebo chren. Violky majú jemnú chuť veľmi často je ich vidieť v rôznych kulinárskych výtvoroch, zato môžu najmä ich pestré farby, ozdobte nimi napríklad tortu. Ibištek alebo kvet orchidei vynikne v pohári so šampanským. Načo ešte čakáte? Vyberte sa do záhrady, aby ste mohli vykúzliť lúku na tanieri!
Inšpirujte sa receptami
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.