Pridať recept

Americký hot dog ako inšpirácia na skvelú slovenskú večeru!

Áno, keď máme na mysli hot dog, skutočne hovoríme o naozajstnom americkom hot dogu, nie slovenskom párku v rožku, ktorý Vám veľmi ochotne predajú v každom stánku s rýchlym občerstvením po veľmi frustrujúcej otázke, či doň chcete radšej kečup alebo horčicu.

Americký hot dog je pozdĺžne rozrezaný, nepodáva sa v tradičnom slovenskom rožku a hlavne obsahuje viac ako len párok, horčicu alebo kečup. Obvykle je zasypaný a ozdobený kopou zeleniny, chrumkavej cibuľky a podobných dobrôt, s ktorými sa pri hot dogu u nás stretnete naozaj len veľmi zriedka. Popularita tejto obľúbenej pochúťky značne stúpa a zanedlho budú existovať aj u nás obľúbené hot dogové bistrá, kde si budete môcť dopriať tú pravú americkú chuť. Americký hot dog sa od našich párkov v rožku líši zvláštnou kombináciou chutí, nájsť môžete hot dog s chilli con carne, pálivou čili majonézou, karamelizovanou cibuľkou, kyslou kapustou, slaninou, avokádom, tzatziki alebo šalátom Coleslaw.

Neoficiálna etiketa jedenia hot dogov hovorí, že by ste ho mali zjesť na päť súst, prípadne na sedem, pokiaľ je hot dog príliš veľký.

História hot dogu siaha do Nemecka

Legiend a historiek o jeho pôvode je naozaj požehnane, no isté je len to, že hot dog je americkou špecialitou, ktorú majú na svedomí nemecký prisťahovalci. Ale kto vlastne prišiel s nápadom zabaliť párok do rožku a ponúkať ho ako rýchle a lacné občerstvenie?

Jedna z historiek hovorí, že to bol bavorský mäsiar Anton Feuchtwanger, predával návštevníkom na trhu v Louisiane teplé párky. Lenže tieto párky boli tak horúce, že im musel požičiavať rukavice. Veľmi rýchlo prišiel nato, že tadiaľto cesta nevedie a musí niečo vymyslieť. Poradil sa so švagrom pekárom, ktorý mu upiekol dlhú žemľu, do ktorej párok pene zapadol. Prsty zákazníkov ostali nepopálené a prvý hot dog bol na svete. Ďalší príbeh hovorí o Nemcovi Adolfovi Gerinovi, ktorý predával rýchle občerstvenie na štadióne v Sant Louis. Raz počas zápasu veľmi skoro vypredal všetky svoje zásoby, tak bežal do pekárne po pečivo a do mäsiarstva po párky. Párky ohrial na ohni, vložil do rozrezaného pečiva a túto dobrotu predával svojim zákazníkom. Prvý stánok s hot dogmi otvoril nemecký mäsiar Charles Feltman v roku 1867. Až na prelome 19. a 20. storočia sa začali párky variť vo vode, dovtedy ich opekali na otvorenom ohni.

A prečo ten nechutný názov „horúci pes“? Aj nato existuje niekoľko legiend, podľa jednej z nich mal byť názov sarkastickou narážkou na pôvod mäsa v párkoch a podľa inej hot dog pripomína jazvečíkov pretiahnutý chrbát. Nech už je to akokoľvek, táto špecialita si získala ľudí po celom svete a má veľmi veľké množstvo variant.

Základom sú kvalitné suroviny

Prvou dôležitou surovinou sú párky, ktoré nemusia byť len plné náhrad. Na trhu sa dajú kúpiť aj kvalitné párky, ktoré obsahujú viac ako 80% mäsa a môžu slúžiť ako plnohodnotný zdroj bielkovín, napríklad na večeru. Druhou dôležitou surovinou je pečivo. Pravé pečivo na hot dog je sladké, kúpite ho vo väčších supermarketoch, balené väčšinou po štyroch kusoch, no upiecť si ho môžete aj doma. Obyčajný rožok môžete nahradiť domácou upečenou brioškou, croissantom, hamburgerovou žemľou alebo kaizerkou. Dôležité je myslieť nato, že hot dog potrebuje teplé pečivo, stačí ho chvíľu ohriať v rúre a bude krásne chrumkavý. No a treťou surovinou budú všetky ostatné prílohy, ktoré mu dodávajú tú správnu chuť. Teraz nemáme na mysli kečup a horčicu, tie prídu na rad až posledné! Skúste si predstaviť napríklad kyslú kapustu, kyslé uhorky, šalát, rukolu, paradajky, cibuľu, karamelizovanú cibuľu, papriku, avokádo, čili papričky, strúhaný syr, balkánsky syr, bylinky, rôzne pálivé omáčky, horčice, majonézy alebo dressingy. Toto je len malá ukážka toho, že hot dog môže byť naozaj pochúťkou, ktorú si budete chcieť dopriať častejšie!

Luxusný hot dog
fotogaléria
Luxusný hot dog
Zdroj: dreamstime

Zostavte si tej svoj top hot dog!

Nie je to žiadna veda, žiadne presné pomery, stačí sa riadiť citom a obľúbenými chuťami. Nech vyzerá, dobre chutí, ulahodí oku na pohľad a dobre sa drží v ruke, to je najhlavnejšie! Zapojte do prípravy všetkých naokolo, nebojte sa všetky suroviny postaviť do stredu stolu, nech si každý pripraví svoju vlastnú verziu. Prvý hot dog im názorne pripravte a oni Vás budú nasledovať, uvidíte, že to bude fungovať. Deti takýmto spôsobom zjedia omnoho viac zeleniny, než obvykle!

Párky nemusíte variť vo vode, môžete ich opiecť na grile, panvici alebo namiesto vody použiť na varenie pivo. Dokonca ani tu sa chuti medze nekladú, či už použijete obyčajné, viedenské, debrecínske, so syrom, pikantné spišské alebo tenkú klobásku. Hlavne dbajte na vysoký podiel mäsa a čítajte etikety!   

Hot dog s kyslou kapustou pripravíte veľmi jednoducho. Pečivo rozkrojte napoly tak, aby jedna strana ostala spojená a dajte ho na 5 minút do rúry. Posypte ho eidamom, uložte doň uvarený párok, pridajte pár plátkov kyslých uhoriek a hrsť kyslej kapusty. Vrch prelejte kečupom, horčicou, prípadne obomi. Vyskúšať môžete Guacamole hot dog, do ktorého okrem párky vložíte avokádo, paradajku a červenú cibuľku. Základom môže byť opäť rozpustený syr a na vrch sa hodí cesnaková majonéza. Do gréckeho hot dogu použite syr feta, olivy, cherry paradajky, rukolu a olivový olej. Britský  by mal v sebe ukrývať chrumkavú slaninku, nastrúhaný čedar, paradajky a kvalitný kečup. Ak chcete pikantnú verziu hot dogu postačí, ak do majonézy pridáte čili alebo štipľavú mletú papriku. Vynikajúca je aj verzia s Coleslaw šalátom, ktorý dodá hot dogu sviežosť.

Inšpirujte sa aj inými receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Špenátové placinky s volským okom
Čo na obed? 30 fantastických receptov na chutný obed pre celú rodinu
Tiež už neviete, čo stále variť? Nevadí! My vám každý deň prinesieme nový a ten najlepší výber práve...
Špenátové halušky
Čo na večeru? 30 overených receptov na chutnú večeru pre každého
Máme pre vás niekoľko výborných inšpirácií na prípravu chutnej večere.