Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ponúknite hostí netradičnými chlebíčkami!

Šunkový, hermelínový alebo vajíčkový...to sú najobľúbenejšie chlebíčky, ktoré nesmeli chýbať v žiadnych lahôdkach. Doma vládne sendvič potretý cesnakovou, vajíčkovou, rybacou alebo syrovou nátierkou, ozdobený suchou salámou, syrom alebo kúskom kyslej uhorky. Ani na žiadnej slovenskej oslave nesmú chýbať obložené chlebíčky, to je hádam každému jasné! Pri ich príprave však môže popustiť uzdu fantázii a očariť svojich hostí dokonalými chlebíčkami, ktoré ešte nikdy v živote nejedli. Nátierok existujú desiatky, musíte nabrať len trošku odvahy a zvoliť dopĺňajúcu sa kombináciu chutí. My Vám s tým trošku pomôžeme a ukážeme, že aj Vaša rodina sa do tých nových kombinácií chutí zamiluje!

Iné krajiny sa hádajú o pôvod sendvičov, bagiet, ale taký obložený chlebíček môžeme zaradiť medzi naše národné špeciality. Lahôdky už takmer zmizli z ulíc miest, ale kedysi tomu tak nebolo! Ešte asi pred 100 rokmi dozadu jedli mešťania obložené chlebíky v nedeľu na večeru. A prečo práve v nedeľu? Pretože na tieto chlebíky minuli všetko upečené alebo uvarené mäso z víkendu a mali skvelú večeru. Prelom nastal v roku 1916, kedy po inšpirácii zo zahraničia založili prvé lahôdky manželia Paukertovci v Prahe na Národnej triede a pozdvihli chlebíčky na oveľa vyššiu úroveň. Do ich ponuky patrili chlebíčky s paštétou, homármi, kaviárom alebo šalátom z rakov. Nielen Praha si tieto chlebíky zamilovala a zanedlho už ponúkali obložené chlebíčky každé lahôdky v Československu. Ale vráťme sa radšej k súčasnosti a modernej gastronómii.

Chlebíčky

Tipy a triky, ktoré Vám pomôžu pri príprave chlebíčkov

Na tanieri alebo tácke striedajte rôzne druhy chlebíkov, pretože pestrá paleta farieb a chutí vyzerá pre oko naozaj neodolateľne! To isté platí aj pri jednohubkách, radšej než päť rôznych tanierov s rovnakými druhmi namiešajte rôzne jednohubky medzi sebou dohromady. Obložený chlebík nemusí byť natretý len maslom, horčicou, zemiakovým, vlašským alebo hermelínovým šalátom. Nebojte sa bežných nátierok ako je tvarohová, nivová, cesnaková, syrová, smotanová, použite čokoľvek, dôležité je, aby pečivo neostalo suché.

Toasty s paprikou
Toasty s paprikou a syrom
Zdroj: dreamstime

Pri chlebíčkoch je dovolené naozaj všetko, pretože obvykle akákoľvek nátierka znesie akékoľvek zdobenie. Dôležité je kombinovať, postačia Vám tri nátierky, tri základné suroviny a dokopy môžete získať až deväť rôznych kombinácií obložených chlebíčkov. Pri pekných chlebíčkoch ste si určite všimli, že obloha je postavená do výšky. Na takéto kreácie potrebujete hlavne na tenké plátky nakrájané suroviny, aby Vám pri rôznom točení a skladaní nepopraskali. Plátok salámy stačí prehnúť okolo prstu a stočiť, prehýbajte, čechrajte, ale nepokladajte ich len tak obyčajne! Veľmi efektnou ozdobou sú kornútiky alebo ruže, ktoré Vám na nátierke budú držať tvar. Nátierku obvykle natierate nožom, ale hustú nátierku môžete na chlebíček aj nastriekať pomocou cukrárenského vrecka, je to veľmi efektná ozdoba. Babičke na zdobenie stačia vajcia, sardely alebo kapia. Moderná gazdinka siahne po olivách, údenom lososovi, krevetách alebo cherry paradajkách. Nezabudnite na niečo chrumkavé, obvykle stačí použiť kúsok zeleniny a zelené, pretože zelená je symbolom čerstvosti. Poslednou radou je, aby ste chlebíčky nechali chvíľu odstáť v chlade, pečivo zostane vláčne a chute sa stihnú prepojiť.

Inšpirujte sa osvedčenými kombináciami chutí

Nátierka z nivy znesie šunku, suchú salámu, paradajku, papriku, syr, ale aj vajíčko. Keď ale budete chcieť vsadiť na niečo netradičné, môžete na ozdobu použiť plátok tvrdého syra, hrušky a vlašské orechy! Klasikou je nátierka z cesnaku, domáca paštéta, ktorú vynikajúco doplní lyžička brusnicového džemu, guacamole z avokáda zase doplnia krevety. Prekvapiť môžete aj teplou cuketovou nátierkou, na ktorú postačí už len nastrúhať parmezán. Nátierku z červenej repy efektne ozdobí horkastá rukola alebo slaný syr Feta. Nezabudnite ani na oškvarkovú, mrkvovú alebo rybaciu nátierku z makrely.

Baklažánová
Baklažánová nátierka
Zdroj: Shutterstock

Veľmi vhodnou alternatívou za nátierky sú tataráky, teraz nemáme na mysli len tatársky biftek, ale aj lososový alebo sójový tatarák, ktorý je vhodnou náhradou za surové mäso. Ako ďalšiu možnosť môžete použiť krémový syr ricotta, na ktorý uložíte kadejaké dobroty. Postačia pečené cherry pradajky alebo šampiňóny, čerstvé na plátky nakrájané avokádo, údený losos, reďkovka alebo na kolieska nakrájané vajíčko. Fantázii sa naozaj  medze nekladú, čím pestrejšie chlebíčky budú, tým viac ohúria!

Nátierka
Nátierka z reďkoviek
Zdroj: dreamstime

Obľubujete sladké? Svoju návštevu môžete prekvapiť aj sladkými chlebíčkami, ktoré pripravíte jednoducho z krémového syru ricottarôznych druhov ovocia. Čo takto kombinácia jablka a škorice? Jahôd a bazalky? Áno, aj toto je cesta ako ohúriť! Vynikajúce je aj čisté horúce lesné ovocie, figy, mango s mätou, banán s nutellou, vlašské orechy s medom, banán s karamelom, hrušky s mandľami, jahody s pistáciami a akýkoľvek iný druh ovocia na smotanovom základe. Ozdobiť ich môžete nasekanými orieškami, pokvapkať medom alebo posypať nasekanou mätou. Tak čo, vyskúšate aj takúto sladkú verziu?

Tip: Na chlebíčky nemusíte používať len sendvič, siahnuť môžete aj po väčšej bagete alebo dlhom a tenkom chlebe, ktorý nakrájate na šikmé plátky. Z toastového chlebu môžete dokonca vykrojiť rôzne tvary a potešiť najmä deti.

Inšpirujte sa aj inými receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...