Pridať recept

Ponúknite hostí netradičnými chlebíčkami!

Šunkový, hermelínový alebo vajíčkový...to sú najobľúbenejšie chlebíčky, ktoré nesmeli chýbať v žiadnych lahôdkach. Doma vládne sendvič potretý cesnakovou, vajíčkovou, rybacou alebo syrovou nátierkou, ozdobený suchou salámou, syrom alebo kúskom kyslej uhorky. Ani na žiadnej slovenskej oslave nesmú chýbať obložené chlebíčky, to je hádam každému jasné! Pri ich príprave však môže popustiť uzdu fantázii a očariť svojich hostí dokonalými chlebíčkami, ktoré ešte nikdy v živote nejedli. Nátierok existujú desiatky, musíte nabrať len trošku odvahy a zvoliť dopĺňajúcu sa kombináciu chutí. My Vám s tým trošku pomôžeme a ukážeme, že aj Vaša rodina sa do tých nových kombinácií chutí zamiluje!

Iné krajiny sa hádajú o pôvod sendvičov, bagiet, ale taký obložený chlebíček môžeme zaradiť medzi naše národné špeciality. Lahôdky už takmer zmizli z ulíc miest, ale kedysi tomu tak nebolo! Ešte asi pred 100 rokmi dozadu jedli mešťania obložené chlebíky v nedeľu na večeru. A prečo práve v nedeľu? Pretože na tieto chlebíky minuli všetko upečené alebo uvarené mäso z víkendu a mali skvelú večeru. Prelom nastal v roku 1916, kedy po inšpirácii zo zahraničia založili prvé lahôdky manželia Paukertovci v Prahe na Národnej triede a pozdvihli chlebíčky na oveľa vyššiu úroveň. Do ich ponuky patrili chlebíčky s paštétou, homármi, kaviárom alebo šalátom z rakov. Nielen Praha si tieto chlebíky zamilovala a zanedlho už ponúkali obložené chlebíčky každé lahôdky v Československu. Ale vráťme sa radšej k súčasnosti a modernej gastronómii.

Chlebíčky so sardelami
fotogaléria
Chlebíčky so sardelami
Zdroj: gurmanka

Tipy a triky, ktoré Vám pomôžu pri príprave chlebíčkov

Na tanieri alebo tácke striedajte rôzne druhy chlebíkov, pretože pestrá paleta farieb a chutí vyzerá pre oko naozaj neodolateľne! To isté platí aj pri jednohubkách, radšej než päť rôznych tanierov s rovnakými druhmi namiešajte rôzne jednohubky medzi sebou dohromady. Obložený chlebík nemusí byť natretý len maslom, horčicou, zemiakovým, vlašským alebo hermelínovým šalátom. Nebojte sa bežných nátierok ako je tvarohová, nivová, cesnaková, syrová, smotanová, použite čokoľvek, dôležité je, aby pečivo neostalo suché.

Toasty s paprikou a syrom
fotogaléria
Toasty s paprikou a syrom
Zdroj: dreamstime

Pri chlebíčkoch je dovolené naozaj všetko, pretože obvykle akákoľvek nátierka znesie akékoľvek zdobenie. Dôležité je kombinovať, postačia Vám tri nátierky, tri základné suroviny a dokopy môžete získať až deväť rôznych kombinácií obložených chlebíčkov. Pri pekných chlebíčkoch ste si určite všimli, že obloha je postavená do výšky. Na takéto kreácie potrebujete hlavne na tenké plátky nakrájané suroviny, aby Vám pri rôznom točení a skladaní nepopraskali. Plátok salámy stačí prehnúť okolo prstu a stočiť, prehýbajte, čechrajte, ale nepokladajte ich len tak obyčajne! Veľmi efektnou ozdobou sú kornútiky alebo ruže, ktoré Vám na nátierke budú držať tvar. Nátierku obvykle natierate nožom, ale hustú nátierku môžete na chlebíček aj nastriekať pomocou cukrárenského vrecka, je to veľmi efektná ozdoba. Babičke na zdobenie stačia vajcia, sardely alebo kapia. Moderná gazdinka siahne po olivách, údenom lososovi, krevetách alebo cherry paradajkách. Nezabudnite na niečo chrumkavé, obvykle stačí použiť kúsok zeleniny a zelené, pretože zelená je symbolom čerstvosti. Poslednou radou je, aby ste chlebíčky nechali chvíľu odstáť v chlade, pečivo zostane vláčne a chute sa stihnú prepojiť.

 

Inšpirujte sa osvedčenými kombináciami chutí

Nátierka z nivy znesie šunku, suchú salámu, paradajku, papriku, syr, ale aj vajíčko. Keď ale budete chcieť vsadiť na niečo netradičné, môžete na ozdobu použiť plátok tvrdého syra, hrušky a vlašské orechy! Klasikou je nátierka z cesnaku, domáca paštéta, ktorú vynikajúco doplní lyžička brusnicového džemu, guacamole z avokáda zase doplnia krevety. Prekvapiť môžete aj teplou cuketovou nátierkou, na ktorú postačí už len nastrúhať parmezán. Nátierku z červenej repy efektne ozdobí horkastá rukola alebo slaný syr Feta. Nezabudnite ani na oškvarkovú, mrkvovú alebo rybaciu nátierku z makrely.

Baklažánová nátierka
fotogaléria
Baklažánová nátierka
Zdroj: Shutterstock

Veľmi vhodnou alternatívou za nátierky sú tataráky, teraz nemáme na mysli len tatársky biftek, ale aj lososový alebo sójový tatarák, ktorý je vhodnou náhradou za surové mäso. Ako ďalšiu možnosť môžete použiť krémový syr ricotta, na ktorý uložíte kadejaké dobroty. Postačia pečené cherry pradajky alebo šampiňóny, čerstvé na plátky nakrájané avokádo, údený losos, reďkovka alebo na kolieska nakrájané vajíčko. Fantázii sa naozaj  medze nekladú, čím pestrejšie chlebíčky budú, tým viac ohúria!

Nátierka z reďkoviek
fotogaléria
Nátierka z reďkoviek
Zdroj: dreamstime

Obľubujete sladké? Svoju návštevu môžete prekvapiť aj sladkými chlebíčkami, ktoré pripravíte jednoducho z krémového syru ricottarôznych druhov ovocia. Čo takto kombinácia jablka a škorice? Jahôd a bazalky? Áno, aj toto je cesta ako ohúriť! Vynikajúce je aj čisté horúce lesné ovocie, figy, mango s mätou, banán s nutellou, vlašské orechy s medom, banán s karamelom, hrušky s mandľami, jahody s pistáciami a akýkoľvek iný druh ovocia na smotanovom základe. Ozdobiť ich môžete nasekanými orieškami, pokvapkať medom alebo posypať nasekanou mätou. Tak čo, vyskúšate aj takúto sladkú verziu?

Tip: Na chlebíčky nemusíte používať len sendvič, siahnuť môžete aj po väčšej bagete alebo dlhom a tenkom chlebe, ktorý nakrájate na šikmé plátky. Z toastového chlebu môžete dokonca vykrojiť rôzne tvary a potešiť najmä deti.

Inšpirujte sa aj inými receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hornopovažská silvestrovská kapustnica
Silvestrovská kapustnica ako lusk! Dedova HORNOPOVAŽSKÁ kapustnica, výborný a bohatý recept. Keď ju uvaríte, nezabudnite urobiť toto!
Silvester si bez voňavej poctivej kapustnice nevieme ani len predstaviť. Pripravili sme pre vás výber skvelých...
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov,
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov, ktoré nechýbajú na žiadnej oslave
Silvestrovský výber perfektných majonézových šalátov, ktoré sa hodia na chlebíčky, kanapky i slávnostné...
Pravý hovädzí tatarák
Pravý hovädzí TATARÁK a variácie, ktoré ešte nepoznáte! Táto luxusná pochúťka u nás na Silvestra nesmie chýbať!
Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú...
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov, lepšie inde nenájdete!
Chystáte sa pripravovať kanapky, očká či chlebíčky? Máme pre vás skvelé recepty na nátierky, s ktorými...
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde už nehľadajte, tu sú všetky!
Výborné slané chuťovky na záver roka, ktoré u nás nikdy nechýbajú. Vyberte si z našej bohatej ponuky receptov.
Mimosa (Mimóza)
Najlepšie silvestrovské drinky: Ospevovaná MIMÓZA a ďalšie fantastické drinky z fľaše šampanského, všetko potrebné máte určite doma!
Chcete na silvestrovský prípitok niečo originálne? Vyskúšajte tieto očarujúce a jednoduché recepty na koktaily...