Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pozor na výber octu

Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, ale nesmiete podceniť jeho správny výber. Okrem liehových octov, vhodných predovšetkým pre nakladanie, je na dochucovanie lepšie použiť octy ovocné. Môžu totiž mať na chuť a kvalitu jedál zásadný vplyv.

Liehové octy predovšetkým na zaváranie a nakladanie

Najznámejšími druhmi octov sú liehové, predovšetkým najrozšírenejší kvasný liehový ocot v 8 % koncentrácii. Mnohé gazdinky ho používajú na nakladanie, zaváranie aj ako dochucovadlo do omáčok, šalátov, vyvárajú s ním kameň z rýchlovarných kanvíc – proste univerzál na všetko.

V skutočnosti je liehový ocot najvhodnejší na nakladanie, a to preto, že svojím zložením je na zaváranie nielen chuťovo najlepší, ale taktiež preto, že svojou koncentráciou dokáže uchovať potraviny konzervované a nedopustí, aby sa v náleve množili nebezpečné mikroorganizmy.

Ocot na zaváranie vyberajte dôkladne

Nakladané uhorky boli u nás vždy rodinným pokladom. Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte kvapká sladkokyslý nálev, a ozve sa typické chrupnutie. Predovšetkým na tie doma zavarené nedáte dopustiť, pretože pravdupovediac – tie kupované – väčšinou nie sú ono. Preto si každý rok s veľkým úsilím sami vypestujete alebo za nemalý peniaz nakúpite uhorky, zeleninku, ocot a namiesto kúpania v parnom lete si vyhradíte čas na zaváranie, a s chuťou do toho.

Lenže ajhľa, aké je vaše sklamanie, keď natešenie na lahodnú chuť „vašich“ osvedčených uhoriek fľašu po čase otvoríte, a už po prvom hryznutí cítite, že to nie je ono. I keď ste použili rovnaký postup ako predtým, uhorky sú zmäknuté, sivé a chuťovo úplne iné, než ste boli zvyknutí! Kde sa stala chyba?

Rozdiel môže byť v octe

V obyčajnom kvasnom liehovom 8 % octe! Pravdepodobne ste nesiahli po tradičnom octe. Ten z českého Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Vyrába sa už desiatky rokov podľa pôvodnej receptúry, kvasí rýdzo prírodnou cestou a je bez akýchkoľvek syntetických prísad.

Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí. Tradícia je proste tradícia a každý ocot chutí inak. Napríklad ten bzenecký obsahuje karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvní.

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

Na octe rozhodne nešetrite

Hodnota octu na jeden zavárací pohár vyjde na 3,5 centu. A to je naozaj minimum oproti tomu, akú dôležitú rolu pri nakladaní ocot hrá, a ako jeho zlý výber môže cenu uhoriek a vaše úsilie pri zaváraní zhatiť. Vyhnite sa teda radšej rizikám a verte chuti a vysokej kvalite tradičných octov, nech sa pre pár ušetrených centov nedočkáte sklamania zo sivých a zmäknutých uhoriek.

A nakoniec je tu ešte posledný bod – zlú voľbu pri zaváraní nie je možné už nahradiť. Uhorky sú totiž sezónna zelenina, a len čo po pár mesiacoch zistíte, že vaše nakladačky nie sú akosi „ono“, už to v tomto roku nenapravíte.

Recept na tradičné chrumkavé Bzenecké uhorky nájdete tu.

Ovocné octy – ideálne dochucovadlo

Dôležitá je úloha octu taktiež pri príprave šalátových dresingov, omáčok a marinád, rovnako ako pri deglazovaní štiav. Kvapka ovocného octu môže ovplyvniť chuť mnohých omáčok, zvlášť na paradajkovom základe. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Ocot je jednoducho výbornou chuťovou prísadou, pričom dôležitosť vplyvu octu na chuť výsledného pokrmu sa často prehliada. Na tieto príležitosti sú ideálnou voľbou ovocné octy.

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

A také Balsamico glazé vás iste príjemne prekvapí aj v kombinácii s mäkkým ovocím (maliny, jahody) či zmrzlinou. V modernej gastronómii je jeho rola nezameniteľná aj pri zdobení podávaných jedál a dekorácii tanierov.

Poďme sa s jednotlivými druhmi ovocných octov bližšie zoznámiť. Sú zdravé, chutné a tie vysokokvalitné, so značkou Bzenecký ocot, do vašej kuchyne pekne zapadnú aj vďaka atraktívnemu dizajnu fliaš.

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

Jablkový kvasný ocot (5 %)

Prispieva k zlepšeniu metabolizmu, k redukcii hmotnosti a odstráneniu pocitu únavy. Spôsobuje intenzívnejšie spaľovanie potravy tým, že zvyšuje hladinu kyslíka v krvi. V jablkovom octe sa nachádza jablkový pektín, ktorý hrá významnú rolu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Jablkový ocot je 100 % z úplne zrelých jabĺk a vyrába sa biologickým kvasným procesom.

Pridáva sa do šalátov a zeleninových pokrmov, v ktorých navodzuje nenapodobiteľnú chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.

Vínny kvasný ocot

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

Vínne octy sa vyrábajú z bieleho alebo červeného vína. Ich kvalita závisí od kvality vína, takže existuje toľko druhov octov, koľko je druhov vín. Vyrábajú sa priamym biologickým kvasným procesom, kde sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú obsiahnuté všetky priaznivo pôsobiace komponenty obsiahnuté v pôvodnom víne pred kvasením.

Vínne octy sú ideálne do šalátov, omáčok, dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.

Ocot Balsamico – originál z Modeny

Bzenecký ocot
Zdroj: Bzenecký ocot

Balsamico ocot je kulinárska koreniaca prísada pochádzajúca z Talianska. Vyrába sa zo zahusťovaného muštu vínneho hrozna odrody Trebbiano, svoju sladkastú korenitú chuť získava až po niekoľkoročnom zretí v sudoch.

Ten pravý Balsamico ocot pochádza z Modeny, kde má svoju dlhoročnú tradíciu už od počiatku 17. storočia a jeho výroba sa riadi špeciálnymi talianskymi predpismi. S prihliadnutím na tradíciu a zvláštne klimatické podmienky v pestovateľskej oblasti bolo Balsamico octu z Modeny prepožičané chránené zemepisné označenie.

Veľa receptov na zaváranie, nakladanie, ochucovanie a zdobenie nájdete tu.

Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
Domáci slivkový
Slivkový lekvár v špajze nesmie chýbať! 9 skvelých receptov!
Overené recepty na domáci slivkový lekvár. Miešaný, nemiešaný, so škoricou, s jablkami, s rumom, či portským vínom,...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
peceny caj
Pripravte si s nami domáci pečený čaj!
Po jesennej prechádzke či zimnej lyžovačke dobre padne horúci ovocný čaj. Poznáte ho možno z kaviarní a reštaurácii,...
Vybrali sme pre vás
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...