Súťaž: Milujete domáce džemy? Zavariť si ich je hračka
Súťaž Zavárame s Dr. Oetker
O čo súťažíte?
7x balíček produktov a pomocníkov na zaváranie od Dr. Oetker v hodnote 50 eur
Pravidlá súťaže
Do súťaže budú zaradené len recepty pridané počas trvania súťaže. Výhercov vyhlásime v utorok 1.8.2017. Víťazi budú vyžrebovaní. Nárok na výhru zaniká, ak výherca nereaguje (spätným zaslaním poštovej adresy a telefónneho čísla) na informáciu o výhre zaslanú e-mailom najneskôr do 7 dní od odoslania e-mailu zo strany dobruchut.sk.
Príprava domácich džemov vám nezaberie veľa času a radosť z výsledku je neopísateľná. Stačí nasledovať týchto 5 krokov:
1. V receptoch na zaváranie sa vždy používa pripravené t. j. umyté a očistené, prípadne odkôstkované ovocie a zelenina. Každý druh zeleniny však obsahuje podľa odrody rôzny podiel odpadu. Množstvo ovocia, príp. zeleniny, si môžete rýchlo a jednoducho vypočítať pomocou zaváracej kalkulačky.
Ovocie starostlivo umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Poškodené miesta, stopky, jadrá a kôstky odstránime. Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo rozmixujeme na kašu a odvážime.
2. Nakrájané ovocie vložíme do veľkého hrnca so širokým dnom. Ak použijeme prípravok Gelfix, najprv ho zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru z odváženého množstva cukru, potom premiešame s ovocím. Ak použijeme Želírovací cukor, zmiešame odvážené ovocie priamo s ním.
3. Príprava s Gelfix: Všetko privedieme za stáleho miešania na silnom plameni do varu a 1 minútu dôkladne povaríme. Len čo sa všetko za stáleho miešania varí, pridáme zvyšok cukru. Zmes za stáleho miešania opäť privedieme do varu, varíme 5 minút a odložíme zo sporáka. Prípadnú penu odstránime.
Príprava so Želírovacím cukrom: Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Prípadnú penu odstránime. Teraz navyše môžete vyskúšať novinku Želírovací cukor so Stéviou 3:1, vďaka ktorému si pripravíte džem so zníženým obsahom kalórii a s výraznou chuťou ovocia.
4. Nezabudnite na želírovaciu skúšku. Naneste 1 – 2 kávové lyžičky horúcej zaváraniny na malý tanierik, ktorý ste predtým krátko nechali v chladničke. Pokiaľ vzorka stuhne do 5 minút, stuhne dostatočne aj zvyšok džemu v pohároch.
5. Hotovú zaváraninu ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov a uzatvoríme viečkami. Poháre necháme asi 5 minút stáť dnom nahor.
Inšpirujte sa:
- Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí
- Vrstvený broskyňovo-malinový džem
- Džem z čiernej bazy s jablkami
- Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom
- Salsa z paradajok a paprík
- Jahodový sirup s mätou
- Jahodový sirup s limetkou
- Jahodový džem s vanilkou so zníženým obsahom kalórií
- Jablkovo-mirabelkový džem s ciderom
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.