Pridať recept

Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov

Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho nahradiť tak, aby jedlo chutilo? Ako odnaučiť rodinu od tradičných ťažkých jedál?

Začala by som pražením, smažením.  Nezdravé bude vždy. No chápem, že sme naučení si smažené, či fritované jedlo občas dopriať. Ono chutí chrumkavo, ale pre bruško nie je žiadna lahôdka. To však vedia aj tí najväčší fanúšikovia a dokonca aj trpiaci na obezitu.

Takže začnime s ozdravovaním nezdravých receptov. Skúsme sa pozrieť aj na olej. Trendom, ktorý rada využívam aj ja, je kokosový tuk používaný aj na teplú kuchyňu. Tento tuk však nie je vhodný na vyprážanie, lebo pri chladnutí tuhne a zanecháva stopy aj na jedle. Najvhodnejším kandidátom na vyprážané, je tuk aj na tento účel označený. Môjmu srdcu najbližšie je repkový olej. Má vysoký stupeň zadymenia a výbornú stekavosť. Teda nezostáva na jedle.

Vyprážame väčšinou v trojobale, cestíčkach obsahujúcich strúhanku, teda pomleté staršie pečivo. Čiže je možné, že skonzumujeme aj časť plesnivého pečiva, ktoré sa nesprávnym skladovaním, balením a spracovaním čerstvého pečiva do potraviny dostane. No a obsahuje lepok. Pre organizmus ťažšie stráviteľný ako bezlepková „hraška“. Možno si mnohí pripravujete strúhanku z bezlepkového pečiva – alebo z „kornflejksov/v snahe dosiahnuť panko strúhanku“  - zas by som sa argumentom vrátila na tie plesne  a už raz spracované potraviny.

 

smaženie
fotogaléria
smaženie
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Máme riešenie - na trhu je produkt, ktorému nerobím žiadne platené PR ale vychválim ho do neba. Hraška je zmes mletého sušeného hrachu, a myslím, že ryže a inej bezlepkovej plodiny. Naviac, je vegánska, teda k jej spracovaniu do finálnej formy nepotrebujete vajíčko ani mlieko. S hraškou sa dá aj zapekať a môže poslúžiť ako náhrada bešamelu. Sypkú zmes dostanete kúpiť v každom bio obchode, dokonca aj v sietí známych drogérií. Mieša sa len s vodou a hustotu si odhadnite tak, aby mierne stekala -asi ako moje cesto na halušky. No a tu je môj ďalší tip na jej využitie...ak hrašku „natiahnete“ cez haluškovacie sitko a rovno do horúceho oleja, vytvoríte si chrumkavé „guličky“ do polievok 😊. Hrašku v inej forme dostanete aj na zahusťovanie polievok. Nezameňte si obaly, na vyprážanie je na obale aj odfotená smažená brokolica 😊. Za úplne nevydarený produkt považujem hrachovú zmes na „čízkejk“ , samozrejme všetko bez lepku a vegánske. Toto firme naozaj nevyšlo aj napriek obsahu pravej vanilky som cítila, že jem hrachový koláč. 😊.

smaženie
fotogaléria
smaženie
Zdroj: Henrieta Peškovičová

TIP: ak sa vám stane, že hrašku zarobíte príliš riedku a miniete celú zmes, dohustiť ju môžete rozmixovanou ryžou na hladkú múku, alebo kukuričnou múkou. Vždy si kupujem to väčšie balenie 😊. Zarobenú zmes sa mi darilo skladovať v chladničke do druhého dňa, keď som zapekala zeleninu a skúšala čo sa stane ak hrašku použijem ako bešamel. (ten roky nepoužívame). Vypiekla sa na príjemnú krustu, zlatistú a lákavo voňajúcu. 😊

Ak budete teda hľadať spôsob, ako ulahodiť nielen zdraviu, ale aj chuti a stále trváte na smažení , fritovaní a vyprážaní, zahusťovaní a bešamele. Tak toto je cesta akou sa vybrať. Na začiatok postačí, aby ste rodine predložili jedlo chutné. Hraška zvládne aj rezeň. 😊 U nás mäso nejeme, ale zeleninu sme vyskúšali. A vyprážaný karfiol som robila aj pri návšteve mužského člena rodiny, a zapiekla som ešte hlavičky vypražené s prosciuttom. Páni si pomlsali a pýtali si aj nabudúce. Do hrašky je možné primiešať bylinky, rôzne koreniny. Prifarbiť ju môžete kurkumou, tandori masala zmesou ...dajte mi vedieť, či ste ozdravili jedálniček 😊.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jolikapu2210
23.7.2017 19:46 | |
+0 -0
Urcite vyskusam
Podobné články
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...
1312997861
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá, ktorý vitamín nám chýba najviac? Radí odborníčka
Ako sa stravovať počas zimných mesiacov a ktoré vitamíny by sme mali doplniť? Toto sú rady nutričnej terapeutky.
Žiadna kalorická bomba! Urobte si tieto perfektné lievance plné bielkovín a zdravých sacharidov, chutia oveľa
Žiadna kalorická bomba! Urobte si tieto perfektné lievance plné bielkovín a zdravých sacharidov, chutia oveľa lepšie ako klasické
Doprajte si sladké raňajky aj počas diéty. Ako si ľahko pripraviť vlastné proteínové lievance?
Vývar z kostí pre zdravé kĺby a silné svaly: Takto ho pripravíte !
Vývar z kostí pre zdravé kĺby a silné svaly: Takto ho pripravíte!
Vývar z kostí často odporúčajú odborníci na výživu a lekári pre jeho zdraviu prospešné účinky. Hoci...