Pridať recept

Vyprážanie – jeden zo základných druhov prípravy jedla!

Vyprážanie môžeme zaradiť medzi najvýraznejšiu, najjednoduchšiu, najzábavnejšiu ale naopak za najnezdravšiu formu prípravy jedla. Mnohí ľudia takouto prípravou jedla opovrhujú, no také deti vyprážané jedlá zbožňujú. Videli ste už niekedy dieťa, ktoré by nemalo rado vyprážané hranolky, rezeň, langoš alebo kuracie nugetky? My nie, a aj keď je táto forma prípravy jedla naozaj nezdravá, nikomu sa nič nestane, keď si raz za čas dopraje aj niečo vyprážané. Kam by ste zaradili vyprážanie, medzi suchý alebo mokrý typ tepelnej úpravy jedál? Ak ste odpovedali, že medzi suchý typ tepelnej úpravy, máte pravdu.

Pri vyprážaní je potravina vložená do väčšieho množstva horúceho tuku s teplotou 150-190°C. Každá jedna potravina obsahuje vodu, ktorá sa začne pri vyprážaní prudko vyparovať, preto jedlo prská na všetky svetové strany. Čím vyššiu teplotu tuk má, tým búrlivejšie vyprážanie bude. Na povrchu jedlo rýchlo zhnedne a vo vnútri ostane krásne šťavnaté, pretože chrumkavá kôrka nedovolí, aby sa vysušilo. To je veľkou výhodou, pretože pri vyprážaní nemusíte stáť nad mäsom so stopkami v ruke a vypnúť ho presne na minútu, pri vyprážaní skôr jedlo spálite ako vysušíte.

V čom obaliť jedlo, aby po vyprážaní pekne chrumkalo?

Niekedy pri vyprážaní stačí suroviny namočiť len do múky a chrumkavý obal máte hotový. Ako druhý prichádza na rad trojobal, pri ktorom pravdepodobne každého napadnú vyprážané rezne a poriadny neporiadok v kuchyni. Postupnosť obaľovania je múka, rozšľahané vajíčka a strúhanka, ktorú môžete nahradiť rôznymi semienkami, strúhaným parmezánom alebo rozdrvenými kukuričnými lupienkami. Tretím obalom je cestíčko, či už bude pivné, cibuľové, zemiakové alebo jogurtové, budete s ním mať o niečo menej práce ako s trojobalom. Rozhodnite sa pre tú variantu, ktorá Vám najviac chutí, u väčšiny asi vyhrá trojobal.

Nie je vyprážanie ako vyprážanie!

Vyprážanie sa rozdeľuje na hlboké a plytké, záleží to na množstve tuku, v ktorom sa jedlo smaží. Pri plytkom vyprážaní nalejete do panvice asi 1-2 cm oleja a rozohrejete ho na teplotu medzi 150-200°C. Jedlo, ktoré vložíte do oleja leží na dne panvice tak, že nie je úplne celé ponorené do oleja, a práve preto ho musíte asi v polovici otočiť. Pri otáčaní treba dbať nato, aby ste obal neroztrhli! Pri takomto vyprážaní prechádza tepelnou úpravou len tá časť, ktorá je ponorená do oleja, čiže plytké vyprážanie nie je vôbec vhodné na mrazené jedlá. No pri takomto spôsobe vyprážania pripravíte skvelé rezne alebo jedlá v cestíčku.

Hlboké vyprážanie tzv. fritovanie pripomína varenie vo vode, len na miesto vody máte v nádobe množstvo vriaceho oleja. Začiatočníci mávajú väčšinou z takejto prípravy jedla rešpekt a ihneď odskakujú od fritézy, aby ich nepopálil prskajúci olej. To je chyba! Jedlo treba voľne položiť do oleja tak, že ho chytíte za jeden koniec, namočíte a pokladáte, až dokým nie je úplne ponorené. Takúto prípravu vyžadujú mrazené jedlá, rybie prsty, nugetky, hranolky alebo krokety.

Ak budete vyprážať mäso aj s kosťou alebo niečo hrubšie, čo sa musí prepiecť aj vo vnútri, radšej voľte teplotu do 165°C. Prudké vyprážanie pri teplote do 185°C je vhodné na rýchlu prípravu, hlavne na mrazené polotovary. Pri vyššej teplote jedlo nepripravujte, pretože sa pri nej tvoria rakovinotvorné látky a olej sa rýchlo prepáli!

Aký olej použiť na vyprážanie?

Pri rastlinných tukoch sa snažte čítať etikety, to Vám pomôže vybrať si ten správny druh oleja. Existujú dve metódy, ako zo semien získať olej, prvá je lisovaným za studena. Pri tejto metóde sa používa tlak, takýto olej si zachová arómu, množstvo vitamínov a minerálov. Za studena lisovaný olej je vhodnejší na studené použitie, keď už si dal niekto tú námahu, že pri lisovaný ho neznehodnotil a zanechal v ňom všetko to dobré.

Druhá metóda už nie je taká šetrná, pretože sa pri vysokých teplotách pomocou rôznych rozpúšťadiel dá zo semien získať oveľa viac oleja. Proces výroby tohto druhu oleja prechádza čistením, do ktorej opäť vstupuje vysoká teplota. Výsledkom je viac oleja s nižšou kvalitou a vyššou tepelnou odolnosťou. Rafinované oleje toho znesú omnoho viac, bohužiaľ od 80. rokov nemajú moc dobrú povesť, hlavne kvôli tomu, že sú lacné. Niekedy sa stretnete s tvrdením, že najlepší na vyprážanie je repkový olej, v ďalšom článku budú vyspevovať o palmovom alebo kokosovom oleji a pri treťom natrafíte na fakt, že to s tým slnečnicovým, nie je nakoniec až také zlé. Tu ide len o to sa rozhodnúť, ktorý z nich je to najmenšie zlo pre Vás!

Zo živočíšnych tukov môžete použiť masť alebo ghee maslo, čo tam po cholesterole, veď rezne pripravené na masti sú jednoznačne tie najlepšie!

Vyprážané jedlo treba ešte zbaviť tuku!

Konečne máte vypražené rezne, sú zlatisté, chrumkavé z vonku, šťavnaté a mäkké vo vnútri. Predtým ako ich dáte na tanier, zbavte ich prebytočného tuku! Môžete použiť sitko, cedník, ale aj papierovú utierku. S papierovou utierkou pozor, pretože ak na nej budete mať vypražené jedlo položené príliš dlho, rozmočí sa Vám chrumkavý obal, a to predsa nechcete!

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vyprážaný čili hermelín
Vyprážaný čili hermelín: Delikátna odmena po ťažkom dni v práci
Príjemne pikantná variácia na klasickú vyprážanú pochúťku.
Dômyselný spôsob vyprážania bez pripálenia
Ako vyprážať bez pripálenia? Toto sa oplatí vyskúšať!
Ako sa dá zabrániť pripaľovaniu pri vyprážaní? Máme pre vás zaujímavý spôsob, ktorý ani nevyžaduje nepriľnavú panvicu.
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Jedzte ich menej! Je prekvapivé, že práve tieto potraviny spôsobujú extrémny tuk na bruchu, originál fotografia
Jedzte ich menej! Je prekvapivé, že práve tieto potraviny spôsobujú extrémny tuk na bruchu
Tušíte, ktoré potraviny spôsobujú extrémny brušný tuk? Možno budete prekvapení!
Najhoršia chyba pri vyprážaní! Toto môže zničiť celé jedlo, robí ju však mnoho ľudí
Najhoršia chyba pri vyprážaní! Toto môže zničiť celé jedlo, robí to však stále mnoho ľudí
Smaženie nepatrí medzi najzdravšie spôsoby tepelnej úpravy, ale zdá sa, že je najjednoduchšie. Ide o konečný...
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Možno sa to stalo aj vám. Smažíte hranolky alebo nedeľné rezne a v istom momente si všimnete, že na panvici...