Pridať recept

Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!

Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne roztečie, zhnedne a pridá zapekanému jedlu úplne iný rozmer. Pre zapekanie je typické, že je veľmi rýchle, býva obvykle poslednou fázou prípravy jedla, odohráva sa v rúre, kde pôsobí suché teplo zhora. Po tejto definícii bude všetkým určite jasné, že na zapekanie budete potrebovať horný gril, rúru s horným ohrevom alebo už dávno zabudnutú remosku. Myslíte si, že zapekanie je jednoduché? Áno je, ale ak chcete spraviť z dobrého jedla dokonalé, musíte sa naučiť zopár pravidiel, ktoré pri zapekaní musíte dodržať.

Zapekaním suroviny nezmäknú

Zapekanie nie je určené nato, aby jedlo, ktoré vložíte do rúry za pár minút zmäklo. To v tej rýchlosti, ktorú potrebujete to ani nebude možné. Pri zapekaní sa suroviny len trošku ohrejú, dôležitá je kôrka, ktorá sa vytvorí na povrchu pod vplyvom vysokej teploty. Ak sa chystáte zapekať mäso, malo by byť takmer, prípadne úplne hotové, nikdy nie surové! Môže byť dusené, pečené, ale aj varené. Zeleninu stačí predvariť, jedine zemiaky by mali byť aspoň trochu mäkké. Cestoviny by mali byť uvarené al dente, ryby sú pripravené veľmi rýchlo, tie môžu ísť do rúry surové a netreba zabudnúť ani na ovocie, ktoré sa zalieva piškótovou zmesou alebo snehom z bielkov.

TIP:

Skúste napríklad zapiecť zemiakovú kašu, ktorá Vám ostala zo včerajšia, stačí ju znovu dochutiť a vmiešať do nej žĺtky a strúhaný syr

Vhodná nádoba na zapekanie

Najvhodnejšie na  zapekanie sú nižšie porcelánové alebo sklenené, hlavne ohňovzdorné misy, ktoré zvládnu v rúre veľmi vysokú teplotu. Niektoré misky a nádoby majú už v názve napísané, že sú určené výlučne na zapekanie. Obvykle sa robia vo veľkosti, ktorá zodpovedá jednej porcii a jedlo sa v nich rovno aj servíruje. Nezabudnite ich poriadne vymazať maslom, aby sa jedlo pri zapekaní nepripálilo. Pod túto zapekaciu misku vždy pri servírovaní dajte tanier, na ktorý položíte aspoň papierovú utierku, pretože tanier by mohol pod vplyvom veľkého tepla prasknúť! Tieto misky majú veľkú výhodu, ak Vám niečo ostane, môžete to na druhý deň opäť prihriať v rúre.

Zapekaná špargľa so šunkou
fotogaléria
Zapekaná špargľa so šunkou
Zdroj: iStock

 

Dôležitá je tenká vrstva

Zapečená kôrka na povrchu jedla hrá veľkú rolu pri výslednej chuti, a preto sa musíte postarať o to, aby bola zapečená čo najväčšia jeho časť. Ako to docielite? Jednoducho tak, že budete zapekať veci v čo najtenšej vrstve.

Ešte stále neviete aký je rozdiel medzi pečením a zapekaním? Pečenie využijete, ak budete chcieť dostať teplo skrz jedlo. Pri zapekaní nie je dôležitá vnútorná teplota jedla, tu sa zameriavate len na povrch, teda kôrku, ktorú vysokou teplotou pečenia za pár minút docielite.

Zemiaky gratinované s kelom a slaninkou
fotogaléria
Zemiaky gratinované s kelom a slaninkou
Zdroj: dreamstime

Hlavne nezakrývať

Zakrývať zapekaciu misu neprichádza v úvahu! Veď ako sa Vám môže pod pokrievkou vytvoriť chrumkavá kôrka? To je úplne nemožné!

Ale čo ak potrebujem jedlo aj upiecť, aj zapiecť?

Ak chcete spojiť tieto dva spôsoby tepelnej úpravy jedla urobíte dobre, ak 2/3 času budete jedlo piecť pri nižšej teplote s teplom pôsobiacim zo všetkých strán. Až potom ho zapečiete pekne zhora tak, aby malo zlatistú farbu na povrchu. Typickým príkladom zo slovenskej kuchyne sú francúzske zemiaky.

Výslednú chuť nezachráni syr

Kôrka sa pri zapekaní nevytvorí len tak, musíte jej trošku pomôcť. Najčastejšie obsahujú jedlá, ktoré sa zapekajú syr v jeho najrôznejších podobách. Pri zapekaní síce jedlu dodáte výraznú chuť rozpusteného a chrumkavého syra na povrchu, to ale neznamená, že jedlo nemusíte dochutiť. Skôr to berte tak, že chrumkavá syrová kôrka pridá jedlu skvelú chuť navyše - dokáže ho ochutiť, no nikdy nedokáže jedlo dochutiť. Omnoho vhodnejšie sú syrové omáčky, tie dodajú jedlu šťavnatosť a pritom vytvoria na povrchu chrumkavú kôrku. Vhodná je aj bešamelová omáčka, alebo kyslá smotana, do ktorej rozšľaháte vajíčka a pridáte nastrúhaný syr.

Sedliacke cestoviny
fotogaléria
Sedliacke cestoviny
Zdroj: dreamstime
Najlepšia omáčka na zapekanie - Morna

Výbornou omáčkou na zapekanie je Mornay (čítajte mónej), ak ju raz vyskúšate, už nebudete na zapekanie používať iba syr, zato ručíme! Na omáčku budete potrebovať 1 lyžicu masla, 1 lyžicu hladkej múky, 600 ml mlieka, štipku soli, 1 lyžičku dijónskej horčice, 100 g strúhaného čedaru a 2 žĺtky.

V malom hrnci rozpusťte na strednom ohni maslo, prisypte múku, zmes premiešajte a nechajte chvíľu speniť. Stále miešajte, aby sa zásmažka nepripálila. Nechajte ju zhnednúť a ako náhle penenie múky začne prestávať, prilejte 1/3 mlieka a zmes dobre metličkou prešľahajte. Ihneď ako mlieko zhustne na kašu, prilejte ďalšiu 1/3 a postup opäť opakujte. Nakoniec vlejte aj zvyšné mlieko, omáčku dochuťte soľou a na miernom ohni varte asi 15 minút. Každú chvíľu omáčku miešajte, aby sa nepripálila. Takto pripravenú omáčku odstavte a vmiešajte do nej horčicu. Potom primiešajte 1/2 strúhaného čedaru a nakoniec aj žĺtky. Omáčku už v žiadnom prípade nevarte!

Teraz už len stačí, ak do zapekacej misy rozložíte jedlo, ktoré chcete zapiecť, prelejete ho omáčkou Mornay a posypete zvyšným čedarom. Zapekajte ho pri 200°C asi 15 minút, kým povrch jedla nebude mať krásnu zlatú farbu. Dobrú chuť!

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...