Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Lemon curd – citrónový krém dodá dezertom tú pravú sviežosť!

Hebký, citrónový a zároveň pôvabne sladký, presne taký je tento zlatý citrónový krém. Lemon curd je tradičný anglický krém, ktorého základ tvoria čerstvé vajíčka a citróny. Nie je ničím zahustený, tú jemnú štruktúru mu dodávajú zahriate žĺtky.

Môžete si s ním natrieť chrumkavé toasty, palacinky alebo lievance, dochutíte ním obyčajný biely jogurt. Používa sa ako plnka do torty, tartaletiek z krehkého cesta alebo pečiva z lístkového cesta. Perfektne dopĺňa tvarohové dezerty, cheesecakes, makrónky a tvorí základ klasického citrónového koláča so snehom, ktorý je veľmi populárny najmä v Anglicku.

Malé poháriky plné zlatého citrónového krému sa oplatí mať vždy po ruke! Lemon curd je nebezpečne návykový, určite ho budete chodiť potajomky vyjedať lyžičkou. Môžete ho podarovať v peknom pohári aj ako darček svojim blízkym, domácu výrobu určite ocenia.

Poďme si pripraviť domáci Lemon curd!

Na prípravu jedného cca 250 ml pohára budete potrebovať:

  • 4 žĺtky
  • 70g trstinového cukru
  • 70 ml citrónovej šťavy
  • 50g masla
  • kôru z 2 citrónov

Citróny poriadne umyte a kôru nastrúhajte na čo najjemnejšom strúhadle, radšej voľte bio citróny, nechcete mať predsa krém s chemickým postrekom. Strúhajte vždy len žltú časť kôry, pretože jej biela časť má nepríjemnú horkú príchuť. Maslo nakrájajte na menšie kocky a odložte nabok.

V sklenenej miske miešajte žĺtky metličkou približne 1 minútu. Potom k nim primiešajte cukor, citrónovú šťavu, kôru a na kocky nakrájané maslo. Všetky suroviny aj naďalej miešajte v sklenenej miske a už vo vodnom kúpeli krém zahrievajte dovtedy, kým nebude hustý ako kaša, no stále jemný. S teplom to pri jeho príprave nesmiete prehnať, pretože veľmi ľahko spravíte sladkú praženicu, namiesto citrónového krému. A to určite nechcete! 

Hustýa jemný zároveň, vtedy je lemon curd dononale pripravený, ak ho chcete použiť ihneď nechajte ho chvíľku vychladnúť, ak ho nespotrebujete prelejte ho do uzatváracieho pohára a vložte do chladničky, tam vydrží čerstvý cca 2 týždne. Nieže ho celý zjete, podeľte sa aj s ostatnými.

Tip: Ak Vás už citrónová príchuť omrzlí, skúste použiť limetky alebo pomaranče!

Inšpirujte sa receptami

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...