Pridať recept

Lemon curd – citrónový krém dodá dezertom tú pravú sviežosť!

Hebký, citrónový a zároveň pôvabne sladký, presne taký je tento zlatý citrónový krém. Lemon curd je tradičný anglický krém, ktorého základ tvoria čerstvé vajíčka a citróny. Nie je ničím zahustený, tú jemnú štruktúru mu dodávajú zahriate žĺtky.

Môžete si s ním natrieť chrumkavé toasty, palacinky alebo lievance, dochutíte ním obyčajný biely jogurt. Používa sa ako plnka do torty, tartaletiek z krehkého cesta alebo pečiva z lístkového cesta. Perfektne dopĺňa tvarohové dezerty, cheesecakes, makrónky a tvorí základ klasického citrónového koláča so snehom, ktorý je veľmi populárny najmä v Anglicku.

Malé poháriky plné zlatého citrónového krému sa oplatí mať vždy po ruke! Lemon curd je nebezpečne návykový, určite ho budete chodiť potajomky vyjedať lyžičkou. Môžete ho podarovať v peknom pohári aj ako darček svojim blízkym, domácu výrobu určite ocenia.

Poďme si pripraviť domáci Lemon curd!

Na prípravu jedného cca 250 ml pohára budete potrebovať:

  • 4 žĺtky
  • 70g trstinového cukru
  • 70 ml citrónovej šťavy
  • 50g masla
  • kôru z 2 citrónov

Citróny poriadne umyte a kôru nastrúhajte na čo najjemnejšom strúhadle, radšej voľte bio citróny, nechcete mať predsa krém s chemickým postrekom. Strúhajte vždy len žltú časť kôry, pretože jej biela časť má nepríjemnú horkú príchuť. Maslo nakrájajte na menšie kocky a odložte nabok.

V sklenenej miske miešajte žĺtky metličkou približne 1 minútu. Potom k nim primiešajte cukor, citrónovú šťavu, kôru a na kocky nakrájané maslo. Všetky suroviny aj naďalej miešajte v sklenenej miske a už vo vodnom kúpeli krém zahrievajte dovtedy, kým nebude hustý ako kaša, no stále jemný. S teplom to pri jeho príprave nesmiete prehnať, pretože veľmi ľahko spravíte sladkú praženicu, namiesto citrónového krému. A to určite nechcete! 

Hustýa jemný zároveň, vtedy je lemon curd dononale pripravený, ak ho chcete použiť ihneď nechajte ho chvíľku vychladnúť, ak ho nespotrebujete prelejte ho do uzatváracieho pohára a vložte do chladničky, tam vydrží čerstvý cca 2 týždne. Nieže ho celý zjete, podeľte sa aj s ostatnými.

Tip: Ak Vás už citrónová príchuť omrzlí, skúste použiť limetky alebo pomaranče!

Inšpirujte sa receptami

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie...
Dekorovanie
3 krémové plnky pre dokonalé dezerty
Každý dezert je tak dobrý ako cesto a plnka, z ktorých je vytvorený.
Čo upiecť cez víkend?
Čo upiecť cez víkend? VIAC ako 30 skvelých receptov na koláče a dezerty, ktoré musíte vyskúšať
Hľadáte inšpiráciu, čo cez víkend upiecť? U nás nájdete viac ako 30 sladkých receptov na dezerty a koláče,...
Dezerty do pohára
Dezerty do pohára – rýchle riešenie pre vaše maškrtenie
Za dobrým obedom sa vždy hodí nejaký chutný dezert. Je to taká naša každodenná odmena a možnosť nájsť si...
Pudingovo-čokoládové rezy Nanaimo
Sladké pokušenia z celého sveta: Verte, že tieto budete chcieť vyskúšať všetky
Tieto dezerty si vás získajú na prvé ochutnanie! Či už pochádzajú z Kanady alebo Maroka...
TOP
Princezná Diana bola na seba veľmi prísna a strážila si štíhlu líniu. Na fotografii Charles, princ z Walesu,
Dávala si pozor na stravu, no vedela aj zhrešiť: Čo chutilo princeznej Diane?
Bola na seba veľmi prísna, dokonca bojovala s bulímiou, v kuchyni však používala ťahák! Čo chutilo princeznej...