Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Exotický kokos na Slovensku už dávno zdomácnel

Kokos je ovocie, plod, ktorý poznáme všetci, aj moja starká. Teda je už dlho v povedomí konzumentov aj v nekokosovej krajine akou je Slovensko. Babky používali kokosovú múčku, najčastejšie na čokoládové ježe. Fajnotka, ktorú som priprawila aj na minuloročné vianoce v čisto surovej – raw verzii.

Kokos domáci :)

U nás doma sa však kokos udomácnil naozaj. Ani nie tak ten strúhaný, ale mladý thajský kokos. Nie je to žiaden výstrelok mladých bradatých hipsterov. Dostanete ho v každom dobrom zelovoci či bežných potravinách. Len si ho treba všimnúť v chladiacom boxe. On totiž nevyzerá ako hnedý, chlpatý starý kokos, ktorý sme zvykli kupovať a nevedeli sme ani ako sa otvára.

Mladý kokos

Mladý kokos často využívam aj v mojich vege receptoch. Veď v mladom kokose je najčistejší, najprírodnejší nápoj na svete, myslím, že je to jediné známe ovocie, ktoré nemusíte odšťavovať a napriek tomu, šťava z neho je vynikajúca a výživná a hneď po otvorení dostupná k pitiu. Okrem šťavy, z mladého kokosu čerpáte ďalšie rôzne východy. Vnútro má svetlo fialkastú, alebo bielu farbu, je rôznej konzistencie, od pevného gélu, po tuhý kokos. Zrejme závisí od sezóny kedy je oberaný. Kokos sa dostáva na pulty už osekaný zo zelenej šupky, a vyzerá ako biela guľa s hranatým špicom zabalená do potravinárskej fólie.  Obal malej kokosovej guľky sa dá použiť ako pevné palivo, má totiž výbornú výhrevnosť a nedymí. Vyskúšali sme v krbe ako i na táboráku. Jednoducho pred otvorením kokos osekajte veľkým nožom, a „obal“ usušte. My sme ho dávali aj myškám u nás doma ako výstelku pre ich domček.  Vylúpaný kokos pomohol aj našim psom pri čistení zubov, pretože hryzením do kokosu si čistia zuby vláknami obalu. Vyhryzené časti sú ako misky, pozbierané z dvora  poslúžili niektoré ako hniezda pre vtáčikov na našich stromoch.

Ako sa mladý kokos otvára si pozrite v tomto videu. Z mladého kokosu sa dá vyčerpať aj viac ako 2 dcl šťavy. Vyššie spomínanú dužinu viete využiť na rôzne moderné raw krémy, alebo do smoothie či mixovaného dezertu. Kokos chutí najlepšie vychladený.

Voda z mladého kokosu

Podľa stránky fresheees.sk „voda z mladého kokosu vďaka obsiahnutému draslíku pozitívne vplýva na dehydrovaný organizmus. Okrem toho vás vyzbrojí dávkou ďalších minerálov, vitamínov a kyseliny laurovej, ktoré dodajú telu prepotrebnú imunitu.“ . Ja mám skúsenosti , že sťahuje teplotu z organizmu. Vrelo odporúčam maminám pri zápale prsníka pri dojčení, či po polroku života bábätka aj pre dieťatko v menších dávkach pri teplotách. Keďže ide o čisto prírodný „produkt“, u nás ho pijú aj deti, naša 18m si ho sama vyberá ako najväčšiu lahôdku. Kokosová voda ochladzuje organizmus, vhodnejšia na denné pitie je pre nás najmä v letnejších mesiacoch. U nás ju nakupujeme celoročne pre -aj, iný efekt. Zistili sme, že voda z kokosu funguje ako energetický nápoj. Pijeme ho po športe, ja keď som vyčerpaná materskými povinnosťami, brat ho využíva pri dlhých cestách autom naprieč Európu namiesto umelých a dosť nebezpečných nápojov v plechovkách. Teda pitie kokosovej vody je aj ekologické, pretože kokos viete spotrebovať úplne celý bez výčitiek svedomia.

mladý kokos
mladý kokos
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Ak si však aj kúpite ten hnedý, omotaný vláknami, neobanujete. Vodu v ňom isto už nenájdete v takej miere ako v mladom kokose, no dužinu kokosu môžete vyhrýzť, alebo nastrúhanú vysušiť na dobre známe kokosové lupienky. No a ak poznáte kokosový olej, tak vymixovaním vyškriabanej dužiny starého kokosu dostanete olejnatú zmes, ktorá sa používa aj ako kokosové maslo. Obsahuje kokosový olej, ktorý si doma zrejme nevylisujete, ale v kokosovom masle ho budete mať.  Z takejto dobroty si viete neskôr pripraviť rôzne nátierky, pridať ho do tortičiek či koláčov.

mladý kokos
mladý kokos
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Kokosové mlieko

Mýtom je kokosové mlieko. Nerastie v žiadnom kokose. Je to výrobok. Mix vody z mladého kokosu a dozretej dužiny. Ak teda kupujete kokosové mlieko, dávajte pozor na bio kvalitu, lebo sa vyplatí. Bežne dostupné komerčné a lacné kokosové mlieka bývajú zahustené rôznymi stabilizátormi, ktoré nie sú vždy prospešné pre ľudský organizmus. Ak si kúpite koksovú vodu bez kokosu, dbajte nech je v čistom stave, bude sladkastá a ak je pasterizovaná, či paskalizovaná, už nemá ten výživovú vysoký efekt ale energiu a osvieženie dostanete. Kokosový biznis sa v nápojovom priemysle rozbehol naplno, Na pultoch sa objavujú rôzne kokosové sladené nápoje, ktoré majú možno kúsky dužiny, no obsahujú sacharidy – cukry a často aj farbivá. Verte prírode a nájdite si na internete eshopy, ktoré ponúkajú čerstvý kokos aj s dovozom. Budete raw, bio a aj eko a ešte aj zdraví 😊.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.