Pridať recept

Pšeno - zatočí s jarnou únavou aj prečistí organizmus

Pšeno vás prebudí z jarnej únavy a pomôže s mnohými neduhmi. Zistite o ňom viac!

Nebudeme preháňať, keď povieme, že pšeno je zázračná obilnina.

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

 

Získava sa odstránením vrchnej obalovej vrstvy prosa. Je to vlastne vnútro (jadro) prosa.

Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením.

Pohľad do histórie

Historicky doložené údaje o pestovaní prosa pochádzajú z Indie a Číny okolo roku 3000 pred. n. l..

Proso bývalo jednou z hlavných súčasti ľudovej stravy. Už starí Slovania ho konzumovali v podobe kaší, placiek a polievok.

Starí Gréci či Egypťania zo pšena vedeli pripraviť chlieb, pivo i liehoviny.

Pšeno v priebehu storočí však vytesnila ryža, zemiaky, cestoviny... Pritom zmienené potraviny veľakrát neponúknu ani polovicu toho, čo ponúkne pšeno.

fotogaléria
Pšeno - zatočí s jarnou únavou aj prečistí organizmus
Zdroj: iStockphoto

A čo nám teda pšeno ponúka?

  • pšeno obsahuje horčík, draslík, fosfor, kremík, meď, vápnik, železo, zinok, mangán, magnézium, selén, z vitamínov sú v ňom zastúpené B1, B2, E, K
  • aj keď obsahuje vyšší podiel sacharidov, prítomná vláknina naopak znižuje výsledný glykemický index
  • pšeno podporuje rast a zachovanie zdravých zubov, nehtov a vlasov  
  • ovplyvňuje vzhľad a pružnost kože, vyznačuje sa protizápalovými účinkami, urýchľuje hojenie rán, pôsobí blahodárne pri osteoporóze
  • vláknina má skvelé účinky na správne fungovanie čriev
  • pšeno pôsobí proti depresiám a únave
  • lieči žalúdok, slinivku a slezinu, je vhodné pri cukrovke
  • je skvelé pri detoxikácii nášho tela a tráviaceho systému 
  • odkysľuje žalúdok, zlepšuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie, zvyšuje imunitu
  • môžu ho konzumavať aj celiatici

 

Ako pripraviť pšeno?

Pred vlastnou úpravou je dôležité pšeno dôkladne prepláchnuť a minimálne 2 krát spariť horúcou vodou, aby sa odstránila horkastá chuť. 

Na jeden hrnček pšena potrebujete dva hrnečky vody. Celková doba varu je približne 12 – 15 minút.

Akonáhle je pšeno hotové, prebytečnú vodu scedíte a ďalej s ním pracujete tak, ako ste zvyknutí.

Prepláchnuté a odkvapkané pšeno môžete pred varením opražiť – väčšinou tak ostanú celé zrná, nerozvaria sa.

Pšeno v kuchyni

Pšeno má v kuchyni široké využitie. Môže sa pripraviť buď na sladko v podobe rôznych kaší a nákypov, alebo na slano v podobe palaciniek, rizota, zavárky do polievky.

Pšeno je aj výborná príloha k mäsovým, zeleninovým či hubovým pokrmom.

Pre lepšie trávenie je vhodnejšie v kombinácii s ovocím. Skúste si pripraviť sladkú pšenovú kašu s orechami a makom, či slivkový koláč, marhuľovo - pšenové knedlíčky, kokosové guličky, slanú prílohu s bylinkami.

Pšeno môžete pripravovať aj v pare. Varené tak môžete použiť ako prílohu, do polievky, karbonátkov, nákypov…

fotogaléria
Pšeno - zatočí s jarnou únavou aj prečistí organizmus
Zdroj: iStockphoto

Pšenové vločky sa používajú do pečiva, múčnikov, polievok, mussli.

Zo pšena sa vyrába aj pšenová múka, pšenové pukance či pšenová instantná káva. 

Pšenovú múku môžete použiť ako klasickú nie však samotnú, len ako prídavok. 

Pšenové pukance sa využívajú samostatne alebo do polievok či jogurtov. 

Pšenová instantná kaša je vhodná k rýchlej príprave raňajok, olovrantu.

Kaša je výborná ako náhrada tvarohu či krému do torty. Pri neznášanlivosti mlieka ju možno pridávať do pomazánok. V obchodoch dostať kúpiť aj hotové pyré napríklad s jablkami.

Recepty so pšenom:

Koľký tip polievky je táto? Dvestý? Niekedy mám pocit, že varím dokola rovnaké veci,...

 

Pšeno vo video-skratke: 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
I1ilan
22.3.2019 12:10 | |
+45 -2
Vobec netreba nic sparovat vriacov vodou. Staci 2x premyt studenou vodou z vodovodu a varit 10 min na slabom plameni, aby sa zachovalo co najviac dobrych latok. Prichutit si ho kurkumou, olivovym olejom a zjest.
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Zabudnutá obilnina: Je ľahko stráviteľná a plná vitamínov. Škoda, že ju jeme tak málo! Podporuje trávenie,
Zabudnutá obilnina: Je ľahko stráviteľná a plná vitamínov. Škoda, že ju jeme tak málo! Podporuje trávenie, zdravé srdce a chutí výborne
Je lacná, dostupná a veľmi chutná. Spoznajte všetky výhody tejto úžasne plodiny a vyskúšajte skvelé recepty!