Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!

Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete potrebovať viac ako 15 minút a ani so surovinami sa to v tomto originálnom nepreháňa. V každom recepte s malým počtom surovín platí, že čím menej surovín recept obsahuje, tým musia byť kvalitnejšie. Dôležitý je aj postup, ktorým všetko spojíte dohromady, inak pripravíte len obyčajné cestoviny s praženicou.

Je to jeden z tých “jednoduchých“ receptov, ktorý dokážu nadšenci pretvoriť na tisícky nezmyselných kombinácií v domnení, že ich recept bude ešte lepší. Nie, nebude! Ak si niekde na Slovensku v reštaurácii prečítate zloženie špagiet Carbonara v 95% bude v nich niečo navyše. Cibuľa, cesnak, smotana, eidam alebo údená slanina? Všetko sú to nezmyselné suroviny, preč s nimi!

Ani Talianom nie je pôvod špagiet Carbonara úplne jasný. Objavili sa niekde v kopcoch v blízkosti Ríma v devätnástom storočí, kde mali mať Taliani prístup k vajíčkam a slanine, ktoré boli dodávané vojskami zo Spojených štátov. Dodnes sa nevie, kto ich vlastne vymyslel a ani ktorá z historiek o pôvode je pravdivá.

Cestoviny

 

Tie by Vám mali padnúť do košíka ako prvé. Voľte kvalitné, sušené, talianske špagety, najlepšie zo semolinovej múky. Pravé talianske cestoviny sú obalené v múke a na dotyk sú hrubšie. Dôležité je, aby sa na uvarené špagety nabalila krémová omáčka.

Slanina

Nad oravskou slaninou ani neuvažujte! Na Slovensku používame pri varení najmä údenú slaninu, ktorá nie je vhodná na prípravu Carbonara, pretože jej prenikavá chuť pokazí celé jedlo. Nás budú zaujímať dva talianske názvy, prvá bude Pancetta a druhá Guanciale. Pancetta sa vyrába z rovnakého kusu bravčového mäsa ako anglická slanina, čiže z brucha, no rozdiel je v tom, že pancetta sa neudí. Nakladá sa do soli, prípadne ďalšieho korenia a pomaly sa suší. Guanciale sa pripravuje úplne rovnako, iná je len časť bravčového mäsa, z ktorého je pripravená, v tomto prípade ide o líčka.

Syr

Nech Vás ani nenapadne z chladničky vybrať Eidam! Carbonara si žiadajú niečo viac, rozhodnúť sa môžete pre Pecorino Romano alebo Parmigiano Reggiano. Oba druhy sú dlho zrejúce tvrdé syry, ktoré sa veľmi ľahko rozpúšťajú v teple, pokiaľ ich nastrúhate najemno. Spolu so žĺtkami sa postarajú o výslednú krémovú konzistenciu špagiet. Tieto syry sa neťahajú, nerobia hrudky a o chuti sa už hádam ani nemusíme ďalej baviť.

Vajcia

Tu nastáva veľmi častá dilema, či pridať do Carbonara celé vajíčka alebo žĺtky. Odporúčame použiť len žĺtky, najlepšie z domácich vajec. Tie dokážu spraviť zázraky s majonézou, holandskou omáčkou, ale aj vanilkovým krémom. Keď žĺtky zahrejete tak akurát, zhustnú ale nezrazia sa. Vytvoria tú hebkú a krémovú konzistenciu, ktorú tieto špagety naozaj vyžadujú. Ak máte problém s takmer surovými vajcami siahnite po pasterizovaných, tie predávajú v niektorých veľkých obchodoch v papierových obaloch, podobne ako mlieko. No a z bielok si pripravte nadýchanú Pavlovu tortu, neoľutujete!

A fork spindles

Spaghetti Carbonara

Ak budete mať všetky suroviny po ruke do 15 minút máte hotové jedlo na tanieri, tak poďme variť. Budete potrebovať:

  • 400 g špagiet
  • 160 g pancetty (guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 6 ks žĺtkov
  • soľ, mleté čierne korenie

Dajte variť približne 4 litre vody na cestoviny a osoľte ju tak, aby bola naozaj slaná ako more na dovolenke, počítajte tak s lyžičkou soli na 1 liter vody. Kým sa varí voda máte čas nakrájať si pancettu (guanciale) na kocky, no nie väčšie ako 1 cm. Takto nakrájanú pancettu vhoďte do veľkej a hlavne širokej panvice. Opečte ju postupne, musí pustiť tuk a nesmie sa spáliť. Už len tá vôňa slaniny privedie všetkých do kuchyne, nebudete ich ani musieť volať k stolu. Opečenú slaninu odstavte nabok.

Žĺtky si nachystajte do misky a zmiešajte ich s polovicou najemno nastrúhaného parmezánu (pecorina). K tomu slúži tá časť na strúhadle, ktorej sa za normálnych okolností prstami radšej ani nedotýkate. Do vriacej vody vhoďte cestoviny, hrniec nezakrývajte a uvarte ich al dente tak, aby boli ešte trošku chrumkavé, no nie príliš surové.

Cestoviny
Cestoviny Carbonara
Zdroj: dreamstime

Z uvarených cestovín si odoberte hrnček vody a 100 ml prilejte k slanine. Vráťte ju na oheň a prihrejte. Teraz prišiel rad na scedené špagety, poriadne ich premiešajte so slaninou, dôležité je, aby boli ešte teplé. Panvicu s cestovinami odstavte, ďalších 100 ml vody prilejte k žĺtkom so syrom a zmes veľmi rýchlo premiešajte. Prilejte ju k špagetám do panvice a miešajte tak, aby sa špagety obalili omáčkou. Panvica v tejto chvíli nesmie byť ani studená, no ani príliš horúca. Nebojte sa, omáčka sa naviaže na špagety, no nenechávajte ich tam príliš dlho, pretože sa Vám žĺtky zrazia a pripravíte praženicu.

Originálne Carbonara neobsahujú zrazené kúsky žĺtok, ak sa Vám to na prvýkrát nepodarí, nabudúce už vychytáte muchy a budú dokonalé. Nezabudnite ich pred podávaním posypať mletým čiernym korením a zvyšným syrom. Dobrú chuť! 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
MMe117
4.1.2018 17:41 | |
+4 -4
tu je to aj s videom od legendarneho, nedavno zosnuleho, Antonia Carluccia: https://youtu.be/3AAdKl1UYZs
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Žihľavové pyré. Výborná príloha k čomukoľvek. Aj k inej prílohe.
Hlad nás premohol a v chladničke len zeler a pár zemiakov. Boli sme tesne pred nákupom. A tak som vybehla do záhrady,...
Tradičný
Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze
Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému...
Kvetinové
Máj v znamení kvetinových dezertov
S prichádzajúcimi teplými dňami sa objavuje nespočetné množstvo kvitnúcich rastlín, ktoré mnohým vyčaria úsmev...
Syrové makaróny
TOP 5 cestovinových večerí
Takto si najradšej pripravujete cestoviny u vás doma.
Cestoviny
Video: Úžasné cestoviny z jedného hrnca
Rýchlo, delikátne a bez riadu.
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...