Pridať recept

Kozí syr

Feta cheese cubes and parsley on a wooden background
fotogaléria
Feta cheese cubes and parsley on a wooden background
Zdroj: iStockphoto
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky z neho sú v podstate lahôdkou pre gurmánov. Vyrába sa hlavne vo Francúzsku, ale aj u nás na Slovensku je čoraz viac fariem, ktoré sa špecializujú na chov kôz a výrobe produktov z tohto mlieka.

Nie každému je kozie mlieko pochuti. Má svoju charakteristickú chuť a vôňu. Ale stráviteľnejšou a chutnejšou variantou sú výrobky z kozieho mlieka – tvaroh, jogurt alebo syry. Kozie syry sú aromatickejšie a chuťovo plnšie než syry z kravského mlieka. Sú lepšie stráviteľné, jemnejšie a lahodné v porovnaní so syrmi z iného mlieka. Kozie syry sa delia na mäkké, polotvrdé a tvrdé. Najznámejšie sú mäkké, ktoré sa vyrábajú aj rôzne okorenené ( kozí romadúr, camembert, kozia gouda, kozí parmezán). Čerstvý, nezrejúci syr vydrží až 14 dní, kozí roguefort zreje 6 týždňov, kozí eidam zreje 6 - 9 týždňov. 

Z 3 litrov kozieho mlieka sa vyrobí asi 300 - 400 gramová hrudka syra.

Jednoduchá domáca výroba kozieho syra :

Výroba kozieho syru nie je vôbec zložitá. Kozie mlieko nalejte do hrnca. Zohrejte ho na 35 - 40 °C a pridajte syridlo ( na 3 litre sa dáva 1 KL syridla, zriedeného v teplej vode). Pridáva sa za stáleho miešania do mlieka a nechá sa pôsobiť, kým sa z mlieka nestane syr. Potom sa odstaví a doleje sa 0,5 litra horúcej vody ( na urýchlenie procesu). Nakoniec syr sadne a oddelí sa od neho srvátka. Podľa chuti, kto chce môže si pridať papriku, pažítku či cesnak, na lepšiu chuť. Precedí sa cez sitko a syr je hotový. Keď niekto chce údený kozí syr, namočí ho pred údením na 24 hodín do slanej vody. Dnes sa vyrába aj syr s konopnými semienkami, ktoré sú fantastické v kombinácii so syrom. Syru dodajú lahodnú, orieškovú chuť.

Zdravé kozie mlieko

Kozie mlieko je samo o sebe zdravé a prospešné pre náš organizmu. Kozí syr je ešte k tomu diétny, podporuje spalovanie tukov, urýchľuje chudnutie. Kozí syr je bohatý na vápnik, vitamíny A a B2, draslík a proteíny, je plný antioxidantov. Obsahuje málo cholesterolu. Chuť syra je závislá na druhu kôz. Každé zviera má inak chutné mlieko. Záleží aj na tom, kde sa pasú.

 

Kozie mlieko a syry v kuchyni

Kozie syry vyniknú v kombinácii s brusnicami, čučoriedkami, či marhuľami a pomarančom. Tvrdé a vyzreté syry sú najlepšie samotné s vínom. Takéto tvrdé syry môžete namáčať do medu, marmelád či brusníc. Mäkké syry sa využívajú do pomazánok, na rôzne chuťovky, do šalátov, na slané koláče alebo k pečivu. Chuť kozieho syra vynikne s ovocím, vlašskými orechmi, ale aj rukolou. Vhodné sú aj v teplej kuchyni. Môžu sa zapekať, smažiť či nakladať do nálevov. 

Kozie syry sa dajú konzumovať vo všetkých stupňoch zrelosti, od delikátne jemných - čerstvých, až po pikantné suché a drobivé. Čerstvé kozie syry bývajú vyrobené výhradne z kozieho mlieka. Polotvrdé a tvrdé niekedy obsahujú podiel kravského alebo ovčieho mlieka.

Ideálnym obdobím na výrobu kozieho syru je neskorá jar a leto, kedy kozy produkujú najlepšie mlieko. Dôležitú úlohu hrá i skladovanie syrov a dodržanie predpísanej teploty a vlhkosti.

Recepty s kozím syrom

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
akluskova
24.9.2017 13:34 | |
+0 -0
Ano je to pravda,ja mám skúsenosť s kozím syrom,kravské mlieko nejem a ani kozie,ale kozí syr to nemá chybu a tiež pre malé detičky je výborný a tieto detičky sú odolne proti chorobám a dodava im silu a energiu,je zdravé...
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...