Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami

Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina dorastá do výšky 3 metrov. Má príjemnú aromaticko - citrónovú vôňu a sladko - korenistú chuť. Plody tvoria tobolky. Obsahujú väčší počet semien červeno - šedej až červeno - hnedej farby. Podľa spôsobu spracovania sa delí kardamóm na bielený a nebielený, celý alebo mletý. Kardamón ako korenie či liečivo poznali už starí Gréci či Rimania.

Kardamón má aj vynikajúce účinky na naše zdravie

Kardamónové semená obsahujú bielkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamín, riboflavín a niacin, vodu, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny. Pomáha k správnému tráveniu, pôsobí preventívne proti rôznym virusom, má posilňujúci účinok na organizmus, napomáha zmierniť reumatické bolesti, pomáhá proti plynatosti, srdečnej slabosti, pri liečbe zápalu ďasien a zubov, pomáha ako prevencie pri ochoreniach dýchacích ciest, astme a zápalu pľúc, uľaví pri bolestiach v krku, obličkových a žlčníkových kameňoch, má overený účinok na ukľudnenie žalúdku a celého tráviaceho ústrojenstva, pomáhá pri strese, únave alebo depresii, zlepšuje kvalitu zraku.

Využitie kardamónu v kuchyni

Varianty kardamónu sú - čierna a zelená. Čierna varianta je súčásťou indickej, čínskej, vietnamskej či japonskej kuchyne. Vhodný je hlavne na prípravu výrazne koreneného pokrmu. Zelená varianta pre svoju sladšiu, orientálnu chuť je súčasťou kuchyne z oblasti južnej Ázie. Chuť, vôňa je intenzívnejšia, keď kardamón rozdrvíte pred jeho použitím. Preto je lepšie kupovať kardamón celý namiesto mletého. Môžete ho pridávať do pečiva, rôznych sladkostí, zmrzlín, do domácich údenín. Jeho chuť je vynikajúci pri dochucovaní pečeného ovocia, kompótov, ovocných šalátov. Dokonca si kardamónom môžete okoreniť, čaj alebo kávu. Používa sa do nápojov, zeleninových a sladkých pokrmov. Je výborný na dochutenie omáčok a šalátov, mäsa - mletého aj prírodného, steaky, do perníkov, marcipánových výrobkov, do džemov, do likérov, vín. Aj malá štipka kardamónu dodá úžasnú chuť pokrmom.

Dobré recepty :

Panna cotta s kardamónom a broskyňou

http://dobruchut.azet.sk/recept/60757/panna-cotta-s-kardamonom-a-broskynou/

Keksy s mandľami a kardamónom

http://dobruchut.azet.sk/recept/25341/keksy-s-mandlami-a-kardamonom/

Obrátený hruškový koláč s kardamónom

http://dobruchut.azet.sk/recept/64289/obrateny-hruskovy-kolac-s-kardamonom/

Grilované kačacie prsia s pomarančovo-kardamónovou glazúrou

http://dobruchut.azet.sk/recept/1789/grilovane-kacacie-prsia-s-pomarancovo-kardamonovou-glazurou/

Ryžový puding

http://dobruchut.azet.sk/recept/33421/ryzovy-puding/

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Seasoning spices
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Čím ďalej tým viac do slovenských kuchýň prenikajú trendy variť len z čerstvých surovín, bez umelých ochucovadiel. Vždy...
provensálske
Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska
Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov " provensálske " určuje,...
Vybrali sme pre vás
Slivkové guľky
Slivky sú famózne nie len v koláčoch!
Slivky sú famózne nie len v koláčoch!
Slivková sezóna je v plnom prúde. Ak už ste prejedený slivkových koláčov, máme pre vás skvelé recepty na tradičné...
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...