Pridať recept

Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami

Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina dorastá do výšky 3 metrov. Má príjemnú aromaticko - citrónovú vôňu a sladko - korenistú chuť. Plody tvoria tobolky. Obsahujú väčší počet semien červeno - šedej až červeno - hnedej farby. Podľa spôsobu spracovania sa delí kardamóm na bielený a nebielený, celý alebo mletý. Kardamón ako korenie či liečivo poznali už starí Gréci či Rimania.

Kardamón má aj vynikajúce účinky na naše zdravie

Kardamónové semená obsahujú bielkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamín, riboflavín a niacin, vodu, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny. Pomáha k správnému tráveniu, pôsobí preventívne proti rôznym virusom, má posilňujúci účinok na organizmus, napomáha zmierniť reumatické bolesti, pomáhá proti plynatosti, srdečnej slabosti, pri liečbe zápalu ďasien a zubov, pomáha ako prevencie pri ochoreniach dýchacích ciest, astme a zápalu pľúc, uľaví pri bolestiach v krku, obličkových a žlčníkových kameňoch, má overený účinok na ukľudnenie žalúdku a celého tráviaceho ústrojenstva, pomáhá pri strese, únave alebo depresii, zlepšuje kvalitu zraku.

Využitie kardamónu v kuchyni

Varianty kardamónu sú - čierna a zelená. Čierna varianta je súčásťou indickej, čínskej, vietnamskej či japonskej kuchyne. Vhodný je hlavne na prípravu výrazne koreneného pokrmu. Zelená varianta pre svoju sladšiu, orientálnu chuť je súčasťou kuchyne z oblasti južnej Ázie. Chuť, vôňa je intenzívnejšia, keď kardamón rozdrvíte pred jeho použitím. Preto je lepšie kupovať kardamón celý namiesto mletého. Môžete ho pridávať do pečiva, rôznych sladkostí, zmrzlín, do domácich údenín. Jeho chuť je vynikajúci pri dochucovaní pečeného ovocia, kompótov, ovocných šalátov. Dokonca si kardamónom môžete okoreniť, čaj alebo kávu. Používa sa do nápojov, zeleninových a sladkých pokrmov. Je výborný na dochutenie omáčok a šalátov, mäsa - mletého aj prírodného, steaky, do perníkov, marcipánových výrobkov, do džemov, do likérov, vín. Aj malá štipka kardamónu dodá úžasnú chuť pokrmom.

Dobré recepty :

 

Panna cotta s kardamónom a broskyňou

http://dobruchut.azet.sk/recept/60757/panna-cotta-s-kardamonom-a-broskynou/

Keksy s mandľami a kardamónom

http://dobruchut.azet.sk/recept/25341/keksy-s-mandlami-a-kardamonom/

Obrátený hruškový koláč s kardamónom

http://dobruchut.azet.sk/recept/64289/obrateny-hruskovy-kolac-s-kardamonom/

Grilované kačacie prsia s pomarančovo-kardamónovou glazúrou

http://dobruchut.azet.sk/recept/1789/grilovane-kacacie-prsia-s-pomarancovo-kardamonovou-glazurou/

Ryžový puding

http://dobruchut.azet.sk/recept/33421/ryzovy-puding/

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...