Pridať recept

Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!

Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich odtrhnúť v záhradke, prípadne na parapete, ak bývate v byte a používať ich do pokrmov krásne čerstvé a voňavé. Ale čo cez zimu? Existuje zopár skvelých tipov ako si bylinky uchováte a môžete ich používať naozaj po celý rok. Poďme sa na ne spolu pozrieť!

Sušenie byliniek

Herbs Drying
fotogaléria
Herbs Drying
Zdroj: iStockphoto

Najčastejší spôsob uchovávania byliniek je zaužívaný už dlhé roky. Na bylinky do záhradky sa vydajte s ostrými nožničkami, najlepšie ráno, keď už opadne rosa. Pokiaľ budete sušiť celé zväzky byliniek, odstráňte z nich všetky škaredé lístky, stonky zviažte a bylinky zaveste hlavou dolu na miesto, kde cirkuluje teplý vzduch, najlepšie v podkroví. Nebojte sa usušíte ich aj v obývačke, hlavne sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu a miestnosti, ktorá je prašná alebo inak znečistená. Bylinky sa dajú sušiť aj v rúre pri teplote 50°C, stačí ich sem tam premiešať a rúru mať pri sušení trošku pootvorenú. Správne vysušené bylinky pri dotyku šuštia a sú ešte stále zelené, ak budú šedé, mnoho úžitku z nich mať teda nebudete. Usušené listy opatrne rozmrvte v rukách, bylinky uzavrite do pohárov a uložte ďalej od priameho slnečného žiarenia. Takto vysušené bylinky Vám vydržia bez obáv do ďalšej sezóny.

Mrazenie byliniek

Parsley frozen in ice cubes
fotogaléria
Parsley frozen in ice cubes
Zdroj: iStockphoto

Praktické, nenarobíte si veľa práce a bylinky si zachovajú väčšinu cenných látok a hlavne tú skvelú zelenú farbu! Je to jednoduché, stačí ak jednotlivé bylinky umyjete, osušíte, nasekáte do vhodných nádob a vložíte do mrazničky. Vylepšiť tento spôsob môžete sekáčikom, na ktorom sa veľmi jednoducho krája napríklad cibuľa. Budete mať trošku problém umyť tú plastovú nádobu, ktorá bude celá zelená, ale čo by ste neurobili pre trošku ušetreného času.

bylinky
fotogaléria
bylinky
Zdroj: dreamstime.com

Ďalšou vychytávkou na mrazenie byliniek je ich voľné uloženie do plastových vreciek, ktoré sú vhodné na zmrazovanie ovocia a zeleniny. Sú to také tie plastové vrecká, ktoré majú na vrchu zips a dajú sa donekonečna otvárať a zatvárať. Má to však jeden háčik, keď bylinky postupne mrznú, musíte ich asi každé 3 hodiny trošku pomrviť rukami, aby sa všetky nezlepili do jednej kopy, pretože potom by ste ich asi ťažko vyťahovali po jednom kúsku.

Bylinková soľ

Pri tomto spôsobe si ušetríte kopec miesta, bylinky si zachovajú krásnu vôňu, farbu a vydržia naozaj veľmi dlho. Bylinky treba najskôr natrhať, prebrať, umyť a potom osušiť. Ideálny pomer byliniek k soli je 4:1, merané objemom, nie hmotnosťou! Teraz prichádza na rad to všetkými nenávidené ručné sekanie byliniek spolu so soľou ale niekto to predsa spraviť musí. Ak už len predsa použijete mixér pridajte doň len polovicu soli a zvyšnú primiešajte až po sekaní. No a posledným, veľmi dôležitým krokom je sušenie. Soľ pomáha sušeniu, vyťahuje vodu z byliniek a celý proces urýchľuje, takže bylinky si zachovajú krásnu zelenú farbu a aj vôňu. Bylinkovú soľ rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 1-2 dni preschnúť pri izbovej teplote. Vysušená bylinková zmes bude mať asi len 1/4 objemu, takže je veľmi spratná a jej využitie je naozaj neobmedzené. No a aby sme nezabudli, môžete použiť aj rôzne zmesi byliniek ako je oregano, tymian, bazalka alebo šalvia s rozmarínom.

Bylinkový olej a ocot

Pri tomto spôsobe zabijete dve muchy jednou ranou, pretože bylinky uchováte a zároveň nimi ochutíte olej alebo ocot. Pri nakladaní byliniek do oleja si pamätajte, že nemá úplne ideálne konzervačné schopnosti, pretože keď mu bylinky predajú svoju vôňu začnú hnednúť a pokiaľ sa dostanú do styku so vzduchom môžu sa začať kaziť. Preto nádoby, v ktorých máte olej pripravený poriadne zatvárajte, majte ich uložené na tmavom mieste a nedopustite, aby bylinky trčali nad hladinou, radšej ich opäť zalejte olejom! Celý problém vyriešite tým, že po 14 dňoch lúhovania byliniek olej scedíte a uchováte si ho čistý. Ak tam predsa len potrebujete bylinku pre krásu, použite radšej sušenú.

Bylinkové maslo

Bylinkové maslo s limetkou
fotogaléria
Bylinkové maslo s limetkou
Zdroj: dreamstime

Tak toto maslo patrí medzi naozajstné lahôdky a v obchode dáte za ten malý kúsok bylinkového masla nemalé peniaze. Stačí ak maslo necháte trošku zmäknúť pri izbovej teplote, potom doň vmiešate bylinky a trošku soli. Z masla vytvarujte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte do chladničky.

Ak chcete, aby Vám vydržalo dlhšie, stačí ak maslo úplne rozpustíte, zmiešate ho s bylinkami a touto zmesou naplníte formičky na ľad. Maslo nechajte zamrznúť, potom kocky vyberte z formy a uložte v miske do mrazničky. Takéto bylinkové maslo môžete vyberať z chladničky celý rok. Takto isto to funguje aj s olejom, aj olejové bylinkové kocky sa dajú zamraziť.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Coriander, Coriandrum sativum
Koriander - Do kuchyne s ním!
Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť...
Paradajky by ste mali zasiať vo februári, najneskôr do polovice marca.
Ak to nezmeškáte, môžete sa tešiť na bohatú úrodu! Akú zeleninu sejeme a sadíme vo februári?
Február prebúdza aj lásku záhradkárov. Začínajú plánovať práce v záhrade. Teraz je najvyšší čas...
Tvarohová nátierka so žeruchou
Žerucha siata - vitamíny na dosah ruky takmer po celý rok
Je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je veľmi zdravá, jej pestovanie...
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte...
Bylinkové Vianoce
Tradičné jedlá dochutené bylinkami: Ktoré patria k Vianociam?
Jedným z najväčších hriechov proti zdraviu, ktorý robia nielen Slováci je solenie. Používame priveľa soli,...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.