Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Chladnička nesmie byť skladisko

Snažíte sa jesť vyvážene, všímame si pôvod potravín, dávate pozor na ich zloženie... Zamysleli ste sa však nad tým, čo sa s nimi deje, keď ich z obchodu prinesieme domov? Aj rozmiestnenie jedla v chladničke môže mať vplyv na zdravie vás a vašej rodiny. Riešenie ponúka značka AEG, ktorá prináša revolučný koncept, ktorý sa vám úplne prispôsobí. Prostredie chladničky CustomFlexTM si nastavíte tak, ako to vám vyhovuje. Viete však, prečo by ste vajíčka nemali skladovať vo dverách a ako správne uložiť syr? Prinášame vám 5 užitočných rád, ako pri skladovaní potravín neurobiť chybu a chrániť svoje zdravie.

Vajcia

Nechať vajcia v kartónovom obale, v ktorom ich zvyčajne prinesieme z obchodu, je pohodlné, nie však  správne. Len si predstavte, kde všade obal s vajíčkami ležal, kým sa dostal k vám domov. Baliareň, chladiarenské auto, regál v obchode. Mikroorganizmy, ktoré si spolu s obalom na vajcia zatvoríme do chladničky môžu byť nebezpečné. Cez škrupinu sa síce nedostanú, infikovať však môžu ostatné jedlo. Vajcia je preto lepšie vybaliť a obal zahodiť. Pozor, nezabudnite si všimnúť dátum spotreby. Potom ich uložte do zadnej časti chladničky. V porovnaní s inými potravinami sú náchylnejšie na striedanie teplôt. Čím ďalej od dverí ich uložíte, tým lepšie. 

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina patria do spodnej – najchladnejšej časti chladničky. Neplatí to však pre všetky druhy. Paradajky v chladničke stratia chuť, chlad ubližuje aj banánom a hroznu. Do chladničky nepatria ani zemiaky. Škrob sa pri nízkych teplotách rýchlo mení na sacharidy a zemiaky sa tak rýchlejšie kazia. Vyhovuje im teplota okolo 10°C, ideálne na tmavom mieste. Tam môžete hneď vedľa zemiakov uložiť aj cesnak a cibuľu. V chladničke im prekáža vlhkosť a chlad. Do spodnej časti chladničky naopak bez obáv uložte jarnú cibuľku, koreňovú zeleninu, kapustu, jablká, hrušky alebo bobuľové ovocie.

Chlieb

Skúsení pekári nad chlebom a pečivom v chladničke krútia hlavou. Nízke teploty pekárenské výrobky rýchlo vysušia. Ak ich navyše do chladu uložíme v igelitovom obale, urýchlime vznik nebezpečných plesní. Chlieb a pečivo potrebujú dýchať. Iný prípad je však mrazenie – to je dovolené. Zároveň platí, že čím čerstvejší chlieb zamrazíme, tým lepšie bude chutiť po rozmrazení.

Syr

Plastové obaly týmto obľúbeným pochúťkam v chlade ubližujú. Vzduch je dôležitý najmä pre zrejúce syry. Bez akéhokoľvek obalu však rýchlo vyschnú. Najlepšie je preto syr zabaliť do papiera na pečenie, prípadne položiť na tanierik a prikryť miskou. Ak syr nestíhate spotrebovať včas a hrozí, že v chladničke obschne, pomôže mu olivový olej. Môžete pridať aj vetvičku tymiánu alebo chilli papričku.

Mäso

Pre mäso je najvhodnejšia spodná polička v chladničke. Ak ho raz rozmrazíte, treba ho čo najskôr pripraviť a v žiadnom prípade znova nezamrazovať. Surové mäso je potrebné skladovať v nádobe. Môžu sa v ňom totiž vyskytovať baktérie, ktoré zničí tepelná úprava. Keby mäso v chladničke zostalo voľne položené na tanieri, mohli by sa nebezpečné baktérie dostať do ďalších pokrmov, ktoré sa už tepelne nespracovávajú.

Chladnička s technológiou CustomFlexTM od značky AEG vám so správnym skladovaním pomôže. Obsahuje množstvo úchytiek, držiakov a dóz, ktoré si vo dverách usporiadate, ako len budete chcieť. Uskladniť aj väčšie množstvo jedla už nebude problém. Chladnička navyše obsahuje aj tzv. fresh zóny – špeciálne boxy, v ktorých je asi o dva stupne nižšia teplota. Napríklad ovocie a zelenina v nich zostanú čerstvé dlhšie. Okrem veľkorysého priestoru vás poteší aj to, že chladnička nenaruší príjemné ticho vášho domova a vďaka energetickej nenáročnosti ani nezaťaží vašu peňaženku.                                                                                                                                                      

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
15.9.2017 20:32 | |
+0 -0
Veľmi dobrý článok, veľa z toho viem, ale nechápem, keď aj upracem všetky poličky naplním tak,ako sa má, za deň dva, tri dni je to zas poprehadzované.
Zobraz celú diskusiu
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
AEG
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov a vo vašej novej...
AEG indukcia
Príručka pre začiatočníkov: varíme na indukcii
Ľudia sa často „boja“ noviniek. Podobne je to aj pri indukčných varných paneloch, napriek tomu, že ich používame už...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Vybrali sme pre vás
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
rye toasts with
8 zdravých zeleninových nátierok bez masla
8 zdravých zeleninových nátierok bez masla
Rozmýšľate čo na raňajky a chleba s maslom a šunkou či syrom už nechcete ani vidieť? Hľadáte zdravšie alternatívy...