Pridať recept

Desiatové inšpirácie nielen pre deti!

Čo deťom pripraviť na desiatu? Musí to byť niečo, čo majú naozaj radi, pretože inak sa veľmi ľahko môže stať, že desiata namiesto bruška skončí v odpadkovom koši. Či už sa Vám to páči alebo nie, musíte zabezpečiť, aby na nich každé ráno čakala zdravá, vyvážená a hlavne chutná desiata do školy.

Ideálna desiata by mala tvoriť 15% denného príjmu, obsahovať vyvážený pomer bielkovín, sacharidov, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a nesmieme zabudnúť ani na vlákninu. V podstate sa to nemusí týkať len detí, veď aj my dospeláci si radi zakusneme do niečoho dobrého medzi raňajkami a obedom, aspoň nás nenapadne vyťahovať zo šuplíka tie kalorické čokoládové tyčinky!

Deti si veľmi často všímajú, čo mávajú na desiatu ich kamaráti a stáva sa, že toto jedlo aj nepatrične okomentujú. Hodnoteniu nebýva podrobená len desiata, ale aj servítky a dokonca samotný desiatový box, ktorý nahradil papierové a igelitové vrecká. Desiata by teda nemala byť len nutrične vyvážená, ale zaujímavá a pestrá. Lenže ako u detí vyvolať záujem o zdravšiu alternatívu, keď väčšina z nich radšej siahne po majonézovej bagete alebo kalorickej tyčinke? Skúste deťom vysvetliť, že ako aj dobré auto potrebuje kvalitný benzín, oni potrebujú kvalitnú stravu nato, aby dokázali fungovať celý deň v škole, pri písaní úloh a následnom hraní sa s kamarátmi. Taká kalorická čokoládová tyčinka ich nabije energiou iba na pár minút a potom sa stávajú veľmi nepozornými a unavenými, čo ich núti siahnuť po ďalšej.

Začnite od pečiva

Najskôr vyberte pečivo, ktoré bude slúžiť ako obalový materiál a dá sa jesť naozaj všade, či už po ceste do inej učebne, potajomky cez hodinu alebo cez prestávku všetkým na obdiv. Tradičným pečivom býva obyčajný rožok, krajec chleba, žemľa alebo celozrnné pečivo. Použiť môžete aj toastový chlieb, chlebík vo vajíčku, tortillu, opečený toastový chlieb, pita chlieb alebo žemľu na hamburger. Už tu máme 10 možných variácií a to sme len pri pečive!

Pridajte šťavnatosť

 

Aby pečivo nebolo suché, treba ho obvykle niečím natrieť. Použiť môžete klasické, pomazánkové alebo bylinkové maslo, tavený syr, horčicu, kvalitný kečup, majonézu, hummus, džem, marmeládu alebo arašidové maslo. Nezabudnite ani na nátierky, môže to byť vajíčková, tuniaková, syrová, tvarohová, mrkvová, hrášková, zo sušených paradajok alebo domáca z kvalitnej čokolády a lieskových orieškov.  

Urobte to sýte

V treťom kroku pridajte niečo výživné, hlavne bielkoviny, ktoré zasýtia deti na veľmi dlhú dobu.  Do tých patrí mäso, mliečne výrobky, vajíčka a strukoviny. Keď už viete, čoho by ste sa mali držať použite to v praxi. Na sendvič uložte šunku, salámu, plátky syra, vajíčka, omeletu, opečenú slaninu, údeného lososa, zvyšky mäsa z nedeľného obeda, zeleninové fašírky alebo cottage cheese.

Pridajte zdravie

No a aká by to bola zdravá desiata bez zeleniny? Do sendviču sa zelenina naozaj dobre schováva, naučte ich, že tam jednoducho má byť a žiadne reklamácie neprijímate. Zo začiatku voľte tie druhy, ktoré viete, že Vaše deti majú radi, potom môžete postupne skúšať aj iné. Vhodná je paprika, paradajky, reďkovka, šalátová ale aj kyslá uhorka, mrkva, pečená zelenina, olivy, sušené paradajky, listový šalát, baby špenát alebo rukola.

Ide to aj trošku inak

Ako vhodná desiata môže poslúžiť aj ovocné smoothie, jogurt zmiešaný s rôznymi semienkami a ovocím, ovocná presnidávka s piškótami, šalát zo strúhanej mrkvy s jablkami, domáce musli tyčinky alebo koláčiky.

Nezabudnite, že k desiate patrí nápoj a ovocie

Okrem správnej stravy je potrebné aby deti dodržiavali pitný režim. Najvhodnejšie sú nesladené nápoje a čaje. Ak predsa len nechcú piť čistú vodu, skúste im zriediť 100% ovocnú šťavu. Nezabudnite ani na farebnú fľašku, ktorú budú nosiť všade so sebou!

Nezabudnite ani na ovocie, ktoré obsahuje veľmi veľa vitamínov a poslúži im na prevenciu voči chorobám. Postačí banán, pomaranč, jablko, strapec hrozna, zopár sliviek alebo akékoľvek iné ovocie, ktoré Vaše deti obľubujú.

Tipy na desiatu pre deti

  • U detí nerozhoduje pri výbere jedla nielen chuť, ale aj celkový vzhľad, takže voľte čo najviac farieb a dbajte na výsledný efekt.
  • Zapojte svoje deti do prípravy desiaty, keď sa budú podieľať na jej príprave bude im lepšie chutiť.
  • Ak deťom doma krájate ovocie a do školy im dávate celé jablko, banán alebo pomaranč môže sa veľmi ľahko stať, že takto nachystané ovocie jesť nebudú.
  • Raz za týždeň nechajte deti, aby si pripravili desiatu úplne samé. Potom ju skontrolujte, možno niečo pridajte alebo naopak uberte a vysvetlite im prečo to nie je vhodné.
  • Choďte deťom príkladom, pripravujte si desiatu aj Vy do práce.

Príklady vhodnej desiaty pre deti

  • Toastový chlieb s arašidovým maslom a džemom
  • Tortilla plnená kečupom, šunkou, syrom a zeleninou
  • Celozrnná žemľa so smotanovou nátierkou, šunkou a reďkovkou
  • Bageta so smotanovou nátierkou, ľadovým šalátom, šunkou, syrom, paradajkou a paprikou
  • Chlieb so smotanovou nátierkou, údeným lososom a vajíčkom uvareným natvrdo
  • Cottage cheese so zeleninou a kúskom pečiva
  • Klasický rožok s horčicou, šunkou, syrom a cherry paradajkami
  • Zapečené toasty so šunkou, syrom a ananásom
  • Biely jogurt s ovsenými vločkami a ovocím
  • Hrsť sušeného ovocia a orieškov
  • Banánové smoothie s arašidovým maslom a škoricou
  • Sendvič s majonézou, pečeným kuraťom a zeleninou
  • Muffiny zo špaldovej múky
  • Domáce musli tyčinky
  • existuje ešte veľké množstvo inšpirácií, ktoré zaručene so svojimi deťmi vymyslíte, nebojte sa experimentovať!  

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať