Pridať recept

Osvojte si foodstyling a očarte!

Hovorí sa, že jeme aj očami, a práve neodolateľnému servírovaniu jedla sa venuje foodstyling. Tento prevzatý výraz z angličtiny, ktorý sa skladá zo slova: food “jedlo“ a styling “úprava“, teda úprava alebo aranžovanie jedla pre finálne servírovanie. Teraz nemáme na mysli profesionálne fotenie jedla, kde sa v mnohých prípadoch na tanieri naozaj ani nenachádza to, čo naozaj vidíte. Nato sa používajú rôzne triky, napodobeniny, umelé náhrady alebo surové suroviny, ktoré dokonale prezentuje fotografia, pri ktorej Vám tečú slinky. V tomto článku ide skôr o to, naučiť Vás zopár trikov, ktoré dodajú na prvý pohľad tak obyčajnému jedlu ten správny šmrnc a na tanieri bude vyzerať ako od profesionálneho kuchára.

Taniere sú základ

Taniere nesmú za žiadnu cenu vizuálne súperiť s podávaným jedlom, naopak, majú ho vyzdvihnúť. Ako ste si určite všimli, väčšina šéfkuchárov používa biele taniere rôznych tvarov, na ktorých všetko jedlo dokonale vynikne. Všeobecne sa odporúča používať ako podklad niečo neutrálne, nemusí to byť práve biela, môžete siahnuť po béžovej, sivej, modrej, prípadne čiernej farbe. Vždy sa nájdu výnimky, kedy je možné použiť aj vzorované taniere, no dávajte pozor nato, aby nestrhávali pozornosť od jedla. A ešte jedna malá poznámka, teplé jedlo podávajte na teplých tanieroch, pretože inak veľmi rýchlo vychladne.

Plnené cuketové loďky kuracím mäsom
fotogaléria
Plnené cuketové loďky kuracím mäsom
Zdroj: dreamstime

Menej je niekedy viac

 

Jedlom zaplňte maximálne 2/3 taniera, zvyšok nechajte prázdny, pretože preplnený tanier pôsobí ťažko a nie príliš lákavo. Všeobecne zaužívané pravidlo hovorí, že polovicu jedla by mala tvoriť zelenina, štvrtina mäso alebo iný druh proteínov a zvyšnú časť majú tvoriť sacharidy, ktoré sa nachádzajú v prílohe.

Správna kombinácia farieb

Predstavte si jar a jeseň, kedy hrá príroda rôznymi farbami, ktoré naozaj lahodia oku. Presne tak isto musia hrať farbami taniere s jedlom. Nie je nič horšie, ako keď dostanete bezfarebnú masu jedla na tanier, môže byť dochutená akokoľvek dobre, nikdy nebude vyzerať príťažlivo. Obyčajná ovsená kaša sa dá ozdobiť čerstvým ovocím a kvapkou javorového sirupu, cestovinám dodá farbu zelené pesto a napoly rozkrojené cherry paradajky. Zeleninu sa snažte tepelne upraviť ale len tak, aby bola neustále chrumkavá a nestratila tú krásnu farbu. Mäso a ryby vyzerajú najlepšie iba opečené na grile alebo panvici, nezabudnite ich nechať trošku odstáť, aby ste si mohli vychutnať aj ich šťavnatosť. Vyprážané jedlo nechajte najskôr odkvapkať na papierovej utierke, inak budete mať na tanieri nechutné mastné škvrny. Vždy sa snažte jedlu dodať farebný akcent, či už Vám nato poslúžia čerstvé bylinky, jedlé kvety alebo akákoľvek zelenina, prípadne ovocie!

Kuracie rezne s vajcami
fotogaléria
Kuracie rezne s vajcami
Zdroj: dreamstime

Správna textúra

Vytvoriť kontrast v textúrach je naozaj veľmi dobrý spôsob nato, aby ste k jedlu pritiahli oči. Textúra vzniká rôznymi druhmi tepelnej úpravy, inak vyzerajú zemiaky keď sú upečené a úplne inak uvarené. Príliš mnoho chrumkavého jedla, ako napríklad vyprážaný rezeň s hranolkami, alebo naopak mäkkého jedla nepôsobí na tanieri vizuálne veľmi dobre. Lákavá je naopak kombinácia týchto textúr! Čo takto grilovaný losos s krémovým rizotom, posypaný chrumkavou jarnou cibuľkou alebo hovädzí steak s pečenými zemiakmi a cibuľovými krúžkami? Nielenže to dobre znie, ale bude to aj skvele chutiť a vyzerať! Chrumkavosť môžete dodať jedlu aj nasekanými orieškami, mäkkosť napríklad kyslou smotanou, šľahačkou, dressingom alebo dipom.

Vrstvite a vytvorte 3D vzhľad

V reštauráciách je už tento trend bežný no preniesť ho do domácností ešte trošku potrvá, a pritom vrstvenie nie je vôbec zložité. Začnite napríklad tým, že lososa budete podávať na zemiakovom pyré a okolo vytvoríte polkruh z omáčky. Z chrenu môžete vytvoriť pyramídu a šalát poriadne načechrať, aby vyzeral nadýchane. Z omáčky môžete pripraviť “kaluž“, do ktorej naservírujete ďalšie časti pokrmu pekne na seba. Ak má jedlo príliš veľa omáčky, použite hlboké taniere, v ktorých oveľa lepšie vynikne.

hráškové tortičky
fotogaléria
hráškové tortičky
Zdroj: dreamstime.com

Voda a olej robia divy

Niektoré jedlá majú tendenciu rýchlo schnúť, iné pôsobia príliš matne a nevýrazne. Šalát môžete osviežiť dressingom, prípadne kvapkou vody z rozprašovača. Cestoviny, mäsové pokrmy alebo polievky pokvapkajte troškou oleja.

Nepárny počet

Zapamätajte si, že nepárny počet surovín na tanieri pôsobí vizuálne lepšie ako párny. Takže ak budete servírovať napríklad slivkové gule, prípadne mäsové gule s paradajkovou omáčkou, voľte celkový počet 3, 5 alebo 7.

Nebojte sa, experimentujte, foťte si svoje výtvory, potom sa nad nimi pozastavte a porozmýšľajte, čo by sa na nich dalo nabudúce vylepšiť. Foodstyling je len o cviku a troške estetického cítenia, veď hlavnejšie je, aby jedlo perfektne chutilo!

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dankabrnka
31.5.2018 11:30 | |
+1 -0
moja stryná hovorila, , sám sa najedz z plného taniera,, čo aj obitého,, a návšteve servíruj čaj a sušienky na drahom porceláne,,, a to mala 100 rokov a ako mladá pracovala v hoteli,
dorisa
30.5.2018 17:27 | |
+1 -0
Ja, keď varím, pečiem a fotím, tak spravím aj 50 fotiek a niekedy sa nedá použiť ani jedna. Učím sa tiež postupom času, keď pozerám fotky jedla spred 6 rokov, tak určite su dnešné fotky krajšie a kvalitnejšie. Super článok.