Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Koriander - Do kuchyne s ním!

Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti Stredomoria. Koriander patrí do skupiny s rascou, kôprom, anýzom či fenyklom.

Toto korenie je súčasťou aj kari korenia a používa sa hlavne v ázijskej, juhoamerickej a mexickej kuchyne. Hovorí sa mu aj čínsky alebo arabsky petržlen. Ten, kto ho vidí prvý raz, tak ľahko si ho pomýli s petržlenovou vňaťou. Plody má však koriander originálnejšie. Sú to malé guličky. A práve tieto guličky sa používajú ako korenie celé, alebo ako mletý prášok. Narozdiel od listov sa mletý koriander pridáva aj do sladkých jedál.

Koriander pre zdravie

Koriander obsahuje tuky, bielkoviny, triesloviny, pektín a cukry. Je bohatý na vitamín A, B1, B2, C. Užívať ho môžete pri tráviacich problémoch, pri kŕčoch, kolikách. Podporuje nervovú činnosť, pomáha odstrániť kašeľ. Pozitíne ovplyvňuje slinivku brušnú. 

Koriander v kuchyni

V kuchyni sa využívajú všetky časti koriandru - semená, listy aj korene. Semená sú dosť aromatické a majú sladkú chuť. Pridávajú sa ku koreniacej zmesi k nakladanej zelenine a húb.

Hodí sa ku grilovanému a rybiemu mäsu. Pridáva sa do rôznych omáčok, taktiež do pečiva, do sladkých jedál, sušienok či múčnikov. Pridávať ho môžete spolu s badyánom, klinčekom škoricou, kardamónom, fenyklom aj do marmelád, čatní či perníkov.

Hodí sa k mäsu jahňaciemu, bravčovému aj hovädziemu. Ak pečiete mastnejšie mäso, je vhodné pridať štipku, nebude vám po ňom ťažko. Skvelý je aj na dochutenie plniek či hubových jedál. Dobre sa kombinuje s jedlami v ktorých sú chilli papričky, či s kuskusom. Koriander sa používa pri pečení pečiva, kde se často kombinuje s rascou.

Čerstvé listy koriandru môžete použiť k ochuteniu zeleninových šalátov alebo jednohubiek. Pridať ho môžete do pravej ázijskej polievky, či už celé semená, tak aj čerstvé listy. Čerstvé listy sa pridávajú do orientálnych pokrmov z mäsa, restovaných a aj dusených. Koriander je vhodný na dochutenie restovanej zeleniny. Koreň koriandru sa využíva tak ako zázvor. Pridávajte ho až ku koncu tepelnej úpravy, varením stráca svoje pozitívne látky.

Dobré recepty s koriandrom:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Borák lekársky
Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi
Modré hviezdičky sú ideálnym objektom pre všetkých začínajúcich milovníkov jedlých kvetov. Borák je pôvodom...
Bylinky
Bylinky
Vo všeobecnosti môžeme rozdeliť bylinky do dvoch základných skupín, a to na olejovité bylinky a na vodnaté bylinky...
topinamburový čaj
Čaro topinamburového čaju
Topinambur je kvetnatá hľuza, ktorá sa je aj zvrchu, aj zospodu. Hľuza je známa pre svoje pozitívne účinky...
Bylinky sú gastro trend!
Bylinky sa opakovane vracajú ako nielen do našej kuchyne, ale hrajú prím aj v kozmetike  a dekóre. Pre ich výnimočné...
Tvarohová
Žerucha siata - vitamíny na dosah ruky takmer po celý rok
Je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je veľmi zdravá, jej pestovanie zvládne naozaj...
pažítka
Pažítka
Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než...
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...