Pridať recept

Koriander - Do kuchyne s ním!

Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti Stredomoria. Koriander patrí do skupiny s rascou, kôprom, anýzom či fenyklom.

Toto korenie je súčasťou aj kari korenia a používa sa hlavne v ázijskej, juhoamerickej a mexickej kuchyne. Hovorí sa mu aj čínsky alebo arabsky petržlen. Ten, kto ho vidí prvý raz, tak ľahko si ho pomýli s petržlenovou vňaťou. Plody má však koriander originálnejšie. Sú to malé guličky. A práve tieto guličky sa používajú ako korenie celé, alebo ako mletý prášok. Narozdiel od listov sa mletý koriander pridáva aj do sladkých jedál.

Koriander pre zdravie

Koriander obsahuje tuky, bielkoviny, triesloviny, pektín a cukry. Je bohatý na vitamín A, B1, B2, C. Užívať ho môžete pri tráviacich problémoch, pri kŕčoch, kolikách. Podporuje nervovú činnosť, pomáha odstrániť kašeľ. Pozitíne ovplyvňuje slinivku brušnú. 

Koriander v kuchyni

V kuchyni sa využívajú všetky časti koriandru - semená, listy aj korene. Semená sú dosť aromatické a majú sladkú chuť. Pridávajú sa ku koreniacej zmesi k nakladanej zelenine a húb.

Hodí sa ku grilovanému a rybiemu mäsu. Pridáva sa do rôznych omáčok, taktiež do pečiva, do sladkých jedál, sušienok či múčnikov. Pridávať ho môžete spolu s badyánom, klinčekom škoricou, kardamónom, fenyklom aj do marmelád, čatní či perníkov.

Hodí sa k mäsu jahňaciemu, bravčovému aj hovädziemu. Ak pečiete mastnejšie mäso, je vhodné pridať štipku, nebude vám po ňom ťažko. Skvelý je aj na dochutenie plniek či hubových jedál. Dobre sa kombinuje s jedlami v ktorých sú chilli papričky, či s kuskusom. Koriander sa používa pri pečení pečiva, kde se často kombinuje s rascou.

Čerstvé listy koriandru môžete použiť k ochuteniu zeleninových šalátov alebo jednohubiek. Pridať ho môžete do pravej ázijskej polievky, či už celé semená, tak aj čerstvé listy. Čerstvé listy sa pridávajú do orientálnych pokrmov z mäsa, restovaných a aj dusených. Koriander je vhodný na dochutenie restovanej zeleniny. Koreň koriandru sa využíva tak ako zázvor. Pridávajte ho až ku koncu tepelnej úpravy, varením stráca svoje pozitívne látky.

 

Dobré recepty s koriandrom:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte...
Tvarohová nátierka so žeruchou
Žerucha siata - vitamíny na dosah ruky takmer po celý rok
Je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je veľmi zdravá, jej pestovanie...
Čierne korenie
Čierne korenie: Ako prispieva k nižšej spotrebe soli a prečo do polievok pridávať celé guličky?
Čierne korenie je zdravé, pomáha k lepšiemu tráveniu a pridaním do jedál znižujete spotrebu soli. Čo ešte?
Bylinkové Vianoce
Tradičné jedlá dochutené bylinkami: Ktoré patria k Vianociam?
Jedným z najväčších hriechov proti zdraviu, ktorý robia nielen Slováci je solenie. Používame priveľa soli,...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Problémy s pankreasom nespôsobujú závažné príznaky, preto sa oplatí absolvovať pravidelné vyšetrenia, aby sa...