Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Koriander - Do kuchyne s ním!

Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti Stredomoria. Koriander patrí do skupiny s rascou, kôprom, anýzom či fenyklom.

Toto korenie je súčasťou aj kari korenia a používa sa hlavne v ázijskej, juhoamerickej a mexickej kuchyne. Hovorí sa mu aj čínsky alebo arabsky petržlen. Ten, kto ho vidí prvý raz, tak ľahko si ho pomýli s petržlenovou vňaťou. Plody má však koriander originálnejšie. Sú to malé guličky. A práve tieto guličky sa používajú ako korenie celé, alebo ako mletý prášok. Narozdiel od listov sa mletý koriander pridáva aj do sladkých jedál.

Koriander pre zdravie

Koriander obsahuje tuky, bielkoviny, triesloviny, pektín a cukry. Je bohatý na vitamín A, B1, B2, C. Užívať ho môžete pri tráviacich problémoch, pri kŕčoch, kolikách. Podporuje nervovú činnosť, pomáha odstrániť kašeľ. Pozitíne ovplyvňuje slinivku brušnú. 

Koriander v kuchyni

V kuchyni sa využívajú všetky časti koriandru - semená, listy aj korene. Semená sú dosť aromatické a majú sladkú chuť. Pridávajú sa ku koreniacej zmesi k nakladanej zelenine a húb.

Hodí sa ku grilovanému a rybiemu mäsu. Pridáva sa do rôznych omáčok, taktiež do pečiva, do sladkých jedál, sušienok či múčnikov. Pridávať ho môžete spolu s badyánom, klinčekom škoricou, kardamónom, fenyklom aj do marmelád, čatní či perníkov.

Hodí sa k mäsu jahňaciemu, bravčovému aj hovädziemu. Ak pečiete mastnejšie mäso, je vhodné pridať štipku, nebude vám po ňom ťažko. Skvelý je aj na dochutenie plniek či hubových jedál. Dobre sa kombinuje s jedlami v ktorých sú chilli papričky, či s kuskusom. Koriander sa používa pri pečení pečiva, kde se často kombinuje s rascou.

Čerstvé listy koriandru môžete použiť k ochuteniu zeleninových šalátov alebo jednohubiek. Pridať ho môžete do pravej ázijskej polievky, či už celé semená, tak aj čerstvé listy. Čerstvé listy sa pridávajú do orientálnych pokrmov z mäsa, restovaných a aj dusených. Koriander je vhodný na dochutenie restovanej zeleniny. Koreň koriandru sa využíva tak ako zázvor. Pridávajte ho až ku koncu tepelnej úpravy, varením stráca svoje pozitívne látky.

Dobré recepty s koriandrom:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi, je...
Seasoning spices
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Čím ďalej tým viac do slovenských kuchýň prenikajú trendy variť len z čerstvých surovín, bez umelých ochucovadiel. Vždy...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Tvarohová
Žerucha siata - vitamíny na dosah ruky takmer po celý rok
Je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je veľmi zdravá, jej pestovanie zvládne naozaj...
Bazalkové pesto
Najrýchlejšia omáčka – PESTO!
7 variácií na chutné, aromatické a hlavne super rýchle pesto.
Borák lekársky
Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi
Modré hviezdičky sú ideálnym objektom pre všetkých začínajúcich milovníkov jedlých kvetov. Borák je pôvodom...
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.