Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ako pripraviť dokonalý steak?

Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi a bylinkovým maslom

Ingrediencie na 4 porcie

Steak

  • 800 g hanger steaku (u nás sa táto časť mäsa nazýva „veverička“)
  • 20 ml olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • morská soľ

Pečené zemiaky

  • 800 g malých zemiakov
  • 200 g bielej cibule
  • 80 g masla
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 lyžica vňate hladkolistého petržlenu (len listy)
  • soľ

Ochutené maslo

  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 sardela
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky sušených čili vločiek
  • kôra z 1 ks citróna
  • 1 lyžica pažítky

Postup

Mäso odblaníme a nakrájame na rovnomerné porcie s hmotnosťou 200 g, potrieme olejom, okoreníme a necháme aspoň 2 hodiny odležať, najlepšie cez noc.

Pripravíme si ochutené maslo. Sardelu, pažítku a cesnak nadrobno nasekáme a spolu s ostatnými surovinami spojíme s maslom a zabalíme pomocou potravinárskej fólie do valčeka, ktorý necháme v chladničke stuhnúť.

Zemiaky v šupke dobre umyjeme a predvaríme ich v rúre s funkciou Varenie v pare pri teplote 96 °C. Varíme približne 30 minút, podľa veľkosti zemiakov (nie úplne do mäkka), potom necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich nakrájame cca na 1,5 cm hrubé plátky. Ošúpanú cibuľu nakrájame na tenké prúžky a na polovici dávky masla ju orestujeme do svetlo hnedej farby, osolíme, zalejeme vínom, ktoré necháme úplne odpariť, a dáme bokom. Na panvici zohrejeme olej a plátky zemiakov dozlatista opečieme, potom pridáme maslo a cibuľu, premiešame, aby sa všetko spojilo, a nakoniec primiešame nasekaný petržlen.

Mäso zľahka osolíme a na rozpálenej panvici sprudka opekáme z oboch strán 2 minúty. Potom ho preložíme na rošt, pod ktorý dáme plech, do stredu jedného steaku zapichneme teplotnú sondu a vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Teplovzdušné pečenie pri teplote 170 °C, sondu nastavíme na 60 °C. Po upečení necháme mäso na 2 minúty odpočinúť a potom ho nakrájame na plátky. Plátky mäsa podávame s opečenými zemiakmi a hoblinkou ochuteného masla.

Viac receptov nájdete na stránke http://www.aeg.sk/local/recipes/ alebo v kuchárskej knihe, ktorú si môžete stiahnuť zdarma tu: http://kucharkasteambake.mojeaeg.sk/.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
AEG
Chladnička nesmie byť skladisko
Snažíte sa jesť vyvážene, všímame si pôvod potravín, dávate pozor na ich zloženie... Zamysleli ste sa však nad tým,...
zeleninová
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
AEG
Vyvraciame mýty o indukčných varných paneloch. Toto ste možno nevedeli
Indukčné panely sú obľúbené predovšetkým vďaka ich bezpečnosti. Často však u ľudí prevláda mýtus, že plyn zasa šetrí...
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov a vo vašej novej...
AEG
Keď šéfujete vy: Vychytávky, s ktorými sa budete v kuchyni obracať
Efektivitu práce v kuchyni ovplyvňuje veľa faktorov. Niekedy sú to pomôcky, inokedy hrnce a panvice, no veľmi zaváži aj...
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
Vybrali sme pre vás
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Fazuľový prívarok
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Osobitou úpravou, ktorá patrí do tepelnej úpravy je zahusťovanie pokrmov. Jedlá zahusťujeme zápražkou, zátrepkou, alebo...