Pridať recept

Ochutnajte jeseň. Pripravte si jesenné menu podľa profesionálneho kuchára

Jeseň je výnimočná skvelými sezónnymi plodinami, ktoré sú teraz dostupné doslova v každých potravinách alebo priamo vo vašej záhradke. Vychutnajte si toto ročné obdobie nielen vizuálne, ale aj cez vône a chute. V spolupráci s profesionálnym kuchárom Kristiánom sme pre vás zostavili originálne jesenné menu.

Pripraviť aj doma dokonalé jesenné menu ako z reštaurácie, to je snom snáď každej gazdinky. Aby sme zistili, ako na to, oslovili sme profesionálneho kuchára Kristiána. Má roky skúseností z prostredia špičkových reštaurácií a na konte aj niekoľko gastro ocenení, najnovšie sme jeho profil našli na portáli Domelia.sk s ponukou prác v domácnosti. Svoje šikovné ruky tam ponúka ako súkromný kuchár, ktorý vám rád navarí v príjemnom prostredí vašej domácnosti. Čo teda kuchár Kiko odporúča na jeseň?

Hubový tatarák  

  • 250 g nadrobno nakrájanej zmesi tvrdších druhov húb
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 20g masla
  • 1 lyžica kečupu
  • 1/2 lyžica Worčesterovej omáčky
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak 
  • hrianky

Do hlbšej rozpálenej panvice vložíme maslo, speníme ho a pridáme huby. Podľa chuti ich osolíme, okoreníme a pridáme rascu, premiešame a počkáme kým hríbiky pustia vodu. Zmes podusíme a následne pri stálom miešaní odparíme vodu. Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme zvyšok ingrediencií a premiešame. Hotovú zmes nezabudnite ochutnať a poprípade ešte dochutiť. Keď je hubový tatarák hotový, naložíme ho do peknej misy jesenných farieb. Podávame ho so suchými a mastenými hriankami a strúčikmi cesnaku.

Tekvicová polievka z Hokkaido

  • 1 Hokkaido tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 3-4 mrkvy
  • čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 750 ml vody
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • štipka cukru

 

Tekvicu a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na kocky nakrájanú mrkvu a tekvicu. Pridáme vodu, dochutíme a na miernom ohni varíme, kým tekvica nezmäkne. Ku koncu pridáme smotanu a štipku cukru. Zmes necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku servírujeme s krutónmi alebo tekvicovými semiačkami.

Teľacia kotleta s tekvicovým muffinom a s dubákovou omáčkou

  • 400g teľacieho masa s kosťou
  • 60g masla 
  • soľ
  • černe korenie
  • tymian
  • rozmarín
  • olej
  • 200 g tekvice
  • 2 vajcia
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 g dubákov
  • 500 ml bieleho vína
  • 100 ml smotany na šľahanie

Mäso: Teľacie kotlety mierne naklepeme a narežeme okraje, aby sa nám kotlety neskrúcali. Mäso osolíme, okoreníme a na oleji prudko opečieme. Pridáme polovicu masla, rozmarín, trochu vody a dusíme mäso do mäkka.

Príloha: Tekvicu ošúpeme, nastrúhame a v miske zmiešame spolu s múkou, kypriacim práškom a vajíčkami. Pridáme 2 lyžičky soli, zamiešame a dáme do formy na muffiny. Cesto nalejeme do výšky asi jeden centimeter pod okraj. Muffiny pečieme na 180 stupňov 25 minút.

Omáčka: Na panvici speníme zvyšok masla, pridáme dubáky a restujeme ich. Pridáme víno, tymian, soľ, korenie a necháme alkohol vypariť. Nakoniec do zmesi pridáme smotanu a štipku cukru. Pripravíme si veľký tanier, do jeho stredu umiestnime muffin, o ktorý oprieme teľaciu kotletku a celé to jemne polejeme dubákovou omáčkou.

Jablkové pité so slaným karamelom

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g masla 
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 ml vody
  • 1,5 kg jabĺk
  • 100 g cukru 
  • 1 škoricový cukor
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • soľ

Očistíme a nastrúhame jabĺčka, ku ktorým pridáme škoricový cukor, citrónovú šťavu a cukor a necháme odležať cca pol hodiny. Medzitým si necháme roztopiť maslo. Z múky, roztopeného masla, citrónovej kôry, prášku do pečiva, vajec a vody vymiesime cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Rozvaľkané cesto na plechu potrieme jablkovou zmesou a zakryjeme druhou, tiež rozvaľkanou polovicou cesta. Vrch cesta pretrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme cukrom. Plech vložíme do rúry necháme piecť na 170 stupňov po dobu 40 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme slaný karamel. Na panvici roztopíme a skaramelizujeme cukor, do ktorého pridáme maslo, smotanu a štipku soli. Jablkové pité podávame zo strany poliate karamelom a ako ozdobu použijeme jablkové čipsy (sušené jabĺčka).

Rada na záver: Pre vyčarovanie dokonalej atmosféry použijeme farby jesene – žlté, oranžové alebo hnedé obrúsky. Na stôl položíme tekvičky, misku s jabĺčkami, orieškami a ostatnými jesenným plodmi. Toto jesenné menu si najlepšie vychutnáte ako večeru pre celú rodinu a ak si netrúfate navariť sami alebo máte chuť iba vychutnávať, nechajte si kuchárom Kristiánom navariť priamo u vás doma. Stačí sa mu ozvať cez portál Domelia.sk a dohodnúť si termín jesennej večere. Dobrú chuť!   

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať