Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ochutnajte jeseň. Pripravte si jesenné menu podľa profesionálneho kuchára

Jeseň je výnimočná skvelými sezónnymi plodinami, ktoré sú teraz dostupné doslova v každých potravinách alebo priamo vo vašej záhradke. Vychutnajte si toto ročné obdobie nielen vizuálne, ale aj cez vône a chute. V spolupráci s profesionálnym kuchárom Kristiánom sme pre vás zostavili originálne jesenné menu.

Pripraviť aj doma dokonalé jesenné menu ako z reštaurácie, to je snom snáď každej gazdinky. Aby sme zistili, ako na to, oslovili sme profesionálneho kuchára Kristiána. Má roky skúseností z prostredia špičkových reštaurácií a na konte aj niekoľko gastro ocenení, najnovšie sme jeho profil našli na portáli Domelia.sk s ponukou prác v domácnosti. Svoje šikovné ruky tam ponúka ako súkromný kuchár, ktorý vám rád navarí v príjemnom prostredí vašej domácnosti. Čo teda kuchár Kiko odporúča na jeseň?

Hubový tatarák  

  • 250 g nadrobno nakrájanej zmesi tvrdších druhov húb
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 20g masla
  • 1 lyžica kečupu
  • 1/2 lyžica Worčesterovej omáčky
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak 
  • hrianky

Do hlbšej rozpálenej panvice vložíme maslo, speníme ho a pridáme huby. Podľa chuti ich osolíme, okoreníme a pridáme rascu, premiešame a počkáme kým hríbiky pustia vodu. Zmes podusíme a následne pri stálom miešaní odparíme vodu. Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme zvyšok ingrediencií a premiešame. Hotovú zmes nezabudnite ochutnať a poprípade ešte dochutiť. Keď je hubový tatarák hotový, naložíme ho do peknej misy jesenných farieb. Podávame ho so suchými a mastenými hriankami a strúčikmi cesnaku.

Tekvicová polievka z Hokkaido

  • 1 Hokkaido tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 3-4 mrkvy
  • čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 750 ml vody
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • štipka cukru

Tekvicu a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na kocky nakrájanú mrkvu a tekvicu. Pridáme vodu, dochutíme a na miernom ohni varíme, kým tekvica nezmäkne. Ku koncu pridáme smotanu a štipku cukru. Zmes necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku servírujeme s krutónmi alebo tekvicovými semiačkami.

Teľacia kotleta s tekvicovým muffinom a s dubákovou omáčkou

  • 400g teľacieho masa s kosťou
  • 60g masla 
  • soľ
  • černe korenie
  • tymian
  • rozmarín
  • olej
  • 200 g tekvice
  • 2 vajcia
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 g dubákov
  • 500 ml bieleho vína
  • 100 ml smotany na šľahanie

Mäso: Teľacie kotlety mierne naklepeme a narežeme okraje, aby sa nám kotlety neskrúcali. Mäso osolíme, okoreníme a na oleji prudko opečieme. Pridáme polovicu masla, rozmarín, trochu vody a dusíme mäso do mäkka.

Príloha: Tekvicu ošúpeme, nastrúhame a v miske zmiešame spolu s múkou, kypriacim práškom a vajíčkami. Pridáme 2 lyžičky soli, zamiešame a dáme do formy na muffiny. Cesto nalejeme do výšky asi jeden centimeter pod okraj. Muffiny pečieme na 180 stupňov 25 minút.

Omáčka: Na panvici speníme zvyšok masla, pridáme dubáky a restujeme ich. Pridáme víno, tymian, soľ, korenie a necháme alkohol vypariť. Nakoniec do zmesi pridáme smotanu a štipku cukru. Pripravíme si veľký tanier, do jeho stredu umiestnime muffin, o ktorý oprieme teľaciu kotletku a celé to jemne polejeme dubákovou omáčkou.

Jablkové pité so slaným karamelom

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g masla 
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 ml vody
  • 1,5 kg jabĺk
  • 100 g cukru 
  • 1 škoricový cukor
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • soľ

Očistíme a nastrúhame jabĺčka, ku ktorým pridáme škoricový cukor, citrónovú šťavu a cukor a necháme odležať cca pol hodiny. Medzitým si necháme roztopiť maslo. Z múky, roztopeného masla, citrónovej kôry, prášku do pečiva, vajec a vody vymiesime cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Rozvaľkané cesto na plechu potrieme jablkovou zmesou a zakryjeme druhou, tiež rozvaľkanou polovicou cesta. Vrch cesta pretrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme cukrom. Plech vložíme do rúry necháme piecť na 170 stupňov po dobu 40 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme slaný karamel. Na panvici roztopíme a skaramelizujeme cukor, do ktorého pridáme maslo, smotanu a štipku soli. Jablkové pité podávame zo strany poliate karamelom a ako ozdobu použijeme jablkové čipsy (sušené jabĺčka).

Rada na záver: Pre vyčarovanie dokonalej atmosféry použijeme farby jesene – žlté, oranžové alebo hnedé obrúsky. Na stôl položíme tekvičky, misku s jabĺčkami, orieškami a ostatnými jesenným plodmi. Toto jesenné menu si najlepšie vychutnáte ako večeru pre celú rodinu a ak si netrúfate navariť sami alebo máte chuť iba vychutnávať, nechajte si kuchárom Kristiánom navariť priamo u vás doma. Stačí sa mu ozvať cez portál Domelia.sk a dohodnúť si termín jesennej večere. Dobrú chuť!   

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Vybrali sme pre vás
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...
medovníky
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Aké by to boli vianoce bez voňavých medovníkov. Hľadáte, podľa ktorého receptu upiecť tie ozaj dobré medovníky? Vybrali...