Pridať recept

Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!

Getting ready for baking at home with the family. Cooking tools for cooking and baking with children. Homemade cookie
fotogaléria
Getting ready for baking at home with the family. Cooking tools for cooking and baking with children. Homemade cookie stamp. Ready for Christmas.
Zdroj: iStockphoto
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo kreatívnych pomôcok určených práve pre ne. Maminky, prípadne babičky môžu pomocou nich naučiť deti niečo užitočné, čo sa im bude v budúcnosti určite hodiť. Zároveň získajú v kuchyni šikovných pomocníkov, tí najmenší sa veľmi dobre zabavia, posilnia si motoriku, tvorivosť a podporia rozvoj fantázie. Urobte im z varenia zábavu a vyrobte si jednoduché a veľmi originálne sušienky pomocou pečiatok.

Na pečiatky nie sú vhodné všetky recepty, pretože pri niektorých receptoch sušienky strácajú svoj tvar, moc napuchnú, prípadne sa roztečú a vzory z pečiatok sa pri pečení zázračne stratia. S jedným cestom sa Vám bude pracovať lepšie, s iným o trošku horšie, záleží to aj od pečiatok, ktoré máte k dispozícii. V obchodoch ich nájdete väčšinou v dvoch prevedeniach, buď sú vytvorené zo silikónu alebo z dreva.

Všetky recepty, ktoré Vám prinášame sú vhodné na pečiatkovanie, ak nemáte doma pečiatky, môžete použiť vidličku, prípadne iné nástroje, ktorými dokážete na sušienkach urobiť nejaký zaujímavý vzor. Ak si dáte spraviť vlastné pečiatky, môžete potešiť handmade sušienkami aj hostí na svadbe, krstinách alebo inej rodinnej akcii.

Základné maslové sušienky

 

Nachystať si potrebujete 250 g zmäknutého masla, 140 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 300 g hladkej múky, 1 vajce a 2 lyžičky vanilkového extraktu. Všetky suroviny stačí zmiešať ručne, prípadne vypracovať v robote. Cesto musí pred vaľkaním odstáť aspoň 30 minút v chladničke. Potom ho rozvaľkajte, povykrajujte napríklad pohárom a opečiatkujte. Sušienky pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 8-10 minút.

Koka sušienky

Na prípravu týchto sušienok budete potrebovať 70g kokosu, 120 g hladkej múky, 110 g zmäknutého masla, 1 žĺtok, 60 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa a štipku soli. Všetky suroviny stačí nasypať do robota a nechať vypracovať kompaktné cesto. Ide to aj rukami, no bude to trvať trošku dlhšie. Potom nechajte cesto odstáť pol hodinu v chladničke, rozvaľkajte ho na plát a povykrajujte z neho kolieska. Na tie otlačte pečiatky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 10 minút.  

Citrónové sušienky

Zo surovín si pripravte 1 hrnček múky (300 ml), 80 g práškového cukru, 1 vajce, 100 g zmäknutého masla, 1 bio citrón, z ktorého budete potrebovať 1 lyžicu šťavy a kôru. Opäť stačí všetky suroviny zmiešať v robote a cesto nechať odstáť 30-60 minút v chladničke. Teraz prichádza na rad vaľkanie, vykrajovanie a pečiatkovanie. Aj tieto sušienky sa pečú v rúre vyhriatej na 180°C cca 10-12 minút.

Aj tieto recepty môžte využiť na pečiatkovanie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Piškótová roláda
Vždy krásna roláda bez prasklín. Poznáte triky, ako ju pripraviť?
Aby bola piškótová roláda dostatočne elastická a zároveň krásne nadýchaná a jemná, musíte dodržať zopár...
hrncekovy kolac
Spravte aj obyčajný koláč neobyčajným!
Hrnčekové koláče patria k najjednoduchším a najobľúbenejším. Prezradíme vám jednoduchý trik, vďaka...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
svetovy den pecenia
Rýchlokurz pečenia
Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je...
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Ako môžete pomocou rúry ušetriť čas a peniaze?
O týchto tajných funkciách rúry vedia len skúsené gazdinky: Ušetria prácu i energiu
Ruku na srdce: málo z nás študuje návod na používanie novej rúry starostlivo od začiatku do konca. Je to chyba...