Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!

Čím ďalej tým viac do slovenských kuchýň prenikajú trendy variť len z čerstvých surovín, bez umelých ochucovadiel. Vždy sa nájde časť populácie, ktorá bude verná polotovarom, rôznym chemickým ochucovadlám, bez ktorých si jednoducho varenie nevedia predstaviť. To je prípad vegety alebo iných zeleninovo-koreninových zmesí, ktorými budú ľudia dochucovať svoje jedlá aj naďalej, pretože je oveľa jednoduchšie použiť lyžicu jednej zmesi ako štipku z 10-tich sušených druhov zeleniny a rôznych korenín. A tu prichádzame k myšlienke, pripraviť si svoju vlastnú vegetu, ktorá nebude obsahovať žiadne glutamány a zbytočné é-čka!

Recept berte ako určitý základ, suroviny je možné podľa chuti rôzne nahrádzať a doplňovať. Nachystajte si približne 700 g mrkvy, 200 g zeleru, 200 g petržlenu, 100 g paštrnáku, 2 menšie kaleráby, 1 veľkú cibuľu, 1 bielu časť veľkého póru a 3 strúčiky cesnaku (môžete ho vynechať). Ďalej budete potrebovať zväzok petržlenovej a ligurčekovej vňate, 1 lyžičku mletého čierneho korenia a nového korenia, 2 lyžičky kurkumy a tri lyžičky soli.

Zeleninu poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké plátky, môžete použiť aj kuchynský robot a zeleninu nasekať. V lete môžete zeleninu sušiť pekne rozloženú na plechu na slniečku. Celoročne Vám poslúži na sušenie trúba, ktorú vyhrejete na 60-70°C a pri sušení ju necháte trošku pootvorenú, stačí do dverí vsunúť varešku. V trúbe sa zelenina suší 4-7 hodín, všetko záleží od druhu zeleniny a množstva vody, ktorú obsahuje. Najlepšie bude, ak si zeleninu poukladáte na plech systematicky, aby ste v prípade potreby mohli určitý druh už vybrať z rúry a zvyšné ešte dosušiť.

Keď už je zelenina úplne suchá, stačí ju zmiešať s korením, kurkumou a soľou. V uzavretej nádobe vydrží takáto vegeta aj dva roky, no ručíme zato, že za chvíľku budete robiť novú várku, pretože jej chuť je naozaj skvelá!

Aj tu sa dá s receptom ešte ďalej experimentovať, môžete ju zmiešať s mletou paprikou, čili, sušenou majoránkou, tymianom, bazalkou alebo bobkovým listom.

Inšpirujte sa aj inými receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
bubo4645
16.7.2018 18:56 | |
+0 -0
tieto recepty na ochudzovadlo sú naozaj osvedčené, ale ich aplikácia si berie tolko času, že neviem či je to pomoc a naviac je tam - s o ľ - aká ? a koľko ? neviem, ale ochudzovadlá a najmä známa VEGETA, je čo ? - jed ? či sa tu autor článku zahral na mudrca a hrá voči niekomu ? neverte tomu že všetky sú na nič - ale tie čo prešli už rokmi skúseností - beriem už len čakám kedy nejaký super odborník napadne výrobky Oteker
Podobné články
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Bylinky6
Koreniny a bylinky
Ako zvýrazniť arómu korenínVložte na panvicu vybrané koreniny (najlepšie v celku) a prihrejte ich pri vysokej...
čili
Diabolské plody - čili papričky!
Čili papričky rastú na cca 1 meter vysokých kríkoch v tropických a subtropických oblastiach. Väčšinou sú spájané práve...
Domáceho
Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!
Vôňa perníkov alebo medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam a čarovnej atmosfére, ktorú so sebou vianočné sviatky...
Domáce korenie
Garam masala
Garam masala je aromatická zmes korenia z Indie. Táto zmes tvorí základ mnohých indických karí. Keďže je indická...
Coriander,
Koriander - Do kuchyne s ním!
Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti...
Vybrali sme pre vás
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.