Pridať recept

11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom

Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom a vyčarujte si gurmánsky zážitok priamo doma na vašom stole. Tu sú hlavné pravidlá kombinovania vín a jedál, od suchého ružového so syrom, až po Malbeck so sladkými korenenými omáčkami.

1. Pinot Noir: Skvele sa hodí k jedlám so zemitými chuťami

Pokrmy vyrobené zo surovín, ako sú huby a hľuzovky, vynikajú s červenými farbami ako Pinot Noir a Dolcetto, ktoré sú ľahké, no plné slaných hĺbok. Vyskúšajte delikátne hubové placky v kombnácii s Pinot Noir.

vino a jedlo
fotogaléria
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

2. Chardonnay: Pre mastné ryby alebo ryby v bohatej hutnej omáčke 

 

Šedivé biele - napríklad Chardonnays z Kalifornie, Čile alebo Austrálie - sú lahodné s rybami ako losos alebo akékoľvek morské plody v bujnej omáčke. Chardonnaylososom a špargľou vám ulahodí ako v pravej gurmánskej reštaurácii.

3. Šampanské: Je perfektné so všetkým slaným 

Väčšina suchých šumivých vín má i jemný dotyk sladkosti. To ich robí extra-osviežujúcimi, najmä keď sa podávajú so slanými jedlami, ako sú lahodné nivové závitky s baby špenátom a šunkou. Vyskúšajte túto delikatesu v kombinácii s jemným Proseccom.

4. Cabernet Sauvignon: Ideálne k šťavnatému červenému mäsu

Cabernet a Bordeaux sú úžasné so steakmi alebo jahňacími kotletkami s čerstvými bylinkami. Vďaka signifikantnému obsahu tanínu v týchto vínach, obnovujú chuť po každom kúsku mäsa.

vino a jedlo
fotogaléria
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

5. Sauvignon Blanc: Ide ruka v ruke s koláčmi a omáčkami 

Pochúťkové jedlá, ako sú mušle s grapefruitovo-cibuľovým šalátom, chuťou nezahltia vína ako sú Sauvignon Blanc, Vinho Verde z Portugalska a Verdejo zo Španielska.

6. Suché ružové: Pre bohaté, syrové jedlá

Niektoré syry idú s bielym vínom, niektoré s červeným, ale takmer všetky chutia prvotriedne so suchým ružovým, ktoré má kyslosť bieleho a ovocný charakter červeného vínka. Vegetariánska syrová hruda so suchým ružovým vínom poteší nejeden vyberavý jazyk.

vino a jedlo
fotogaléria
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

7. Pinot Grigio: Ladí s ľahkými rybami

Ľahké pokrmy z morských plodov chutia intenzívnejšie, ak sú ich chute zladené s rovnako ľahkými jemnými bielymi vínami, ako Pinot Grigio alebo Arneis z Francúzska či Talianska. Vyskúšajte recept na jednoduchú pečenú bielu rybu.

vino a jedlo
fotogaléria
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

8. Malbec: Nezatienienia ho ani prenikavé chute sladko-korenených grilovaných omáčok

Malbec, Shiraz a Côtes-du-Rhône sú dostatočne výrazné, aby sa podávali k silne koreneným potravinám či k pokrmom potretým barbecue omáčkou, ako napríklad výborné kuracie krídelká.

9. Moscato d'Asti: Miluje ovocné dezerty

Mierne sladké šumivé vína ako Moscato d'Asti, šampanské Demi-sec a Asti Spumante pomáhajú zdôrazniť chuť ovocia v dezertoch. Vyskúšajte recept na sladké ovocné sufle.

10. Suchý Riesling: Klasický priateľ sladkých a korenistých jedál

Mierna sladkosť mnohých Rieslingov pomáha zjemniť pikantné ázijské a indické jedlá. Pripravte si doma pálivé indické curry v kombinácii so zjemňujúcim efektom Rieslingu.

vino a jedlo
fotogaléria
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

11. Vína starého sveta: sú skutočne dobré s tradičnými svetovými jedlami

Chute jedál a vín, ktoré spolu vyrastali po stáročia, ako napríklad toskánske recepty a toskánske vína - sú takmer vždy v prirodzenej harmónii. Toskánske tagliarelli s teľacím ragú sa nezaobíde bez pohárika lahodného Chianti.

Vína nájdete aj na: tesco.sk/pivo-vino

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Rozmarínové víno
Dodajte svojmu jedlu tú správnu chuť, vyskúšajte pridať víno!
Už v 16. storočí existovali prvé zmienky o tom, že sa víno používalo ako jedna zo surovín pri varení a svoje...
Jednoduchý trik, ktorým vylepšíte chuť vína
Dekantujte práve otvorené vínko, aby naplno rozvinulo svoju chuť.
Varené víno
Tento 100-ročný recept sa robí v každej domácnosti, ale o tomto ste ešte nikdy nepočuli, je to legenda
Čo by to bolo za vianočné obdobie bez nádhernej korenistej vône horúceho vareného vína! Povieme vám, akých...
Aké vína podávať k cestovinám?
Viete, ako na to? Šéfkuchári radia, aké vína sa hodia k týmto cestovinovým klasikám
Či už ploché, točené alebo vrúbkované, cestoviny vám v akejkoľvek podobe zabezpečia vynikajúci kulinársky...
Máte radi prosecco? Toto sú najobľúbenejšie koktaily zo šumivého vína
Máte radi prosecco? Toto sú najobľúbenejšie koktaily zo šumivého vína
Prosecco koktaily sú klasikou na uvoľnené letné aperitívy počas teplých dní. Vybrali sme pre vás päť...
Cheers in confinement times
Tento drink mi namiešala kamarátka na oslave, musím sa oň podeliť! Ľahká a svieža chuť, ideálny na horúce dni
Vynikajúci osviežujúci nápoj, ktorý musíte vyskúšať, určite očarí aj vás!