Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom

Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom a vyčarujte si gurmánsky zážitok priamo doma na vašom stole. Tu sú hlavné pravidlá kombinovania vín a jedál, od suchého ružového so syrom, až po Malbeck so sladkými korenenými omáčkami.

1. Pinot Noir: Skvele sa hodí k jedlám so zemitými chuťami

Pokrmy vyrobené zo surovín, ako sú huby a hľuzovky, vynikajú s červenými farbami ako Pinot Noir a Dolcetto, ktoré sú ľahké, no plné slaných hĺbok. Vyskúšajte delikátne hubové placky v kombnácii s Pinot Noir.

vino a jedlo
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

2. Chardonnay: Pre mastné ryby alebo ryby v bohatej hutnej omáčke 

Šedivé biele - napríklad Chardonnays z Kalifornie, Čile alebo Austrálie - sú lahodné s rybami ako losos alebo akékoľvek morské plody v bujnej omáčke. Chardonnaylososom a špargľou vám ulahodí ako v pravej gurmánskej reštaurácii.

3. Šampanské: Je perfektné so všetkým slaným 

Väčšina suchých šumivých vín má i jemný dotyk sladkosti. To ich robí extra-osviežujúcimi, najmä keď sa podávajú so slanými jedlami, ako sú lahodné nivové závitky s baby špenátom a šunkou. Vyskúšajte túto delikatesu v kombinácii s jemným Proseccom.

4. Cabernet Sauvignon: Ideálne k šťavnatému červenému mäsu

Cabernet a Bordeaux sú úžasné so steakmi alebo jahňacími kotletkami s čerstvými bylinkami. Vďaka signifikantnému obsahu tanínu v týchto vínach, obnovujú chuť po každom kúsku mäsa.

vino a jedlo
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

5. Sauvignon Blanc: Ide ruka v ruke s koláčmi a omáčkami 

Pochúťkové jedlá, ako sú mušle s grapefruitovo-cibuľovým šalátom, chuťou nezahltia vína ako sú Sauvignon Blanc, Vinho Verde z Portugalska a Verdejo zo Španielska.

6. Suché ružové: Pre bohaté, syrové jedlá

Niektoré syry idú s bielym vínom, niektoré s červeným, ale takmer všetky chutia prvotriedne so suchým ružovým, ktoré má kyslosť bieleho a ovocný charakter červeného vínka. Vegetariánska syrová hruda so suchým ružovým vínom poteší nejeden vyberavý jazyk.

vino a jedlo
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

7. Pinot Grigio: Ladí s ľahkými rybami

Ľahké pokrmy z morských plodov chutia intenzívnejšie, ak sú ich chute zladené s rovnako ľahkými jemnými bielymi vínami, ako Pinot Grigio alebo Arneis z Francúzska či Talianska. Vyskúšajte recept na jednoduchú pečenú bielu rybu.

vino a jedlo
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

8. Malbec: Nezatienienia ho ani prenikavé chute sladko-korenených grilovaných omáčok

Malbec, Shiraz a Côtes-du-Rhône sú dostatočne výrazné, aby sa podávali k silne koreneným potravinám či k pokrmom potretým barbecue omáčkou, ako napríklad výborné kuracie krídelká.

9. Moscato d'Asti: Miluje ovocné dezerty

Mierne sladké šumivé vína ako Moscato d'Asti, šampanské Demi-sec a Asti Spumante pomáhajú zdôrazniť chuť ovocia v dezertoch. Vyskúšajte recept na sladké ovocné sufle.

10. Suchý Riesling: Klasický priateľ sladkých a korenistých jedál

Mierna sladkosť mnohých Rieslingov pomáha zjemniť pikantné ázijské a indické jedlá. Pripravte si doma pálivé indické curry v kombinácii so zjemňujúcim efektom Rieslingu.

vino a jedlo
vino a jedlo
Zdroj: itesco.sk

11. Vína starého sveta: sú skutočne dobré s tradičnými svetovými jedlami

Chute jedál a vín, ktoré spolu vyrastali po stáročia, ako napríklad toskánske recepty a toskánske vína - sú takmer vždy v prirodzenej harmónii. Toskánske tagliarelli s teľacím ragú sa nezaobíde bez pohárika lahodného Chianti.

Vína nájdete aj na: tesco.sk/pivo-vino

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Vybrali sme pre vás
Fotorecept:
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Mnohí z nás si nesú doslova traumu, blok, zo školskej jedálne a niektoré jedlá nedajú do úst už len z princípu. Verte,...
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...