Pridať recept

Čarujeme s ohňom - flambujeme!

Flambovanie má základ vo francúzskom slove “ flamber“, čo v preklade znamená horieť. Tento spôsob úpravy jedla patrí medzi menej tradičný, ale zato veľmi efektný, keďže jedlo sa upravuje pomocou horiaceho alkoholu. Len málokto si uvedomuje, že flambovanie je skutočné umenie a milovníkom jedla prináša nové gastronomické zážitky.

Najčastejšie flambovanie prebieha priamo pri stole pred zrakmi hostí, kedy sa v závere prípravy pridá do pokrmu malé množstvo alkoholu a pokrm sa zapáli. Jedlo flambovaním získa zvláštnu arómu, samotný alkohol sa z neho postupne horením vyparí a jedlo horením dokonca stráca aj časť tuku. Aby príprava pokrmu flambovaním vyzerala čo najefektnejšie malo by byť v miestnosti prítmie, aby ste si tento zážitok naozaj vychutnali.

V reštauráciách sa flambuje buď v kuchyni alebo priamo pred zrakmi zákazníkov pri stole, čo si vyžaduje naozaj skúseného čašníka, ktorému trvá niekedy aj rok naučiť sa všetky flambovacie techniky. Je potrebné vedieť ako postupovať a koľko čoho použiť, pretože celkový dojem z jedla sa dá veľmi rýchlo pokaziť, napríklad nesprávnym destilátom alebo jeho nesprávnym množstvom.

Aký druh alkoholu použiť?

 

Odporúča sa používať len kvalitný alkohol s vyšším obsahom liehu, minimum je 35%, maximum 60%, no ideálnych je tých 45%. Na jednu porciu sa odporúča použiť cca 0,02l alkoholu v izbovej teplote, pretože chladený alkohol sa najskôr musí na panvici zohriať, aby mohol začať horieť.

Na flambovanie sa najčastejšie používajú koňaky (Marltell, Hennessy, Rémy Martin, Napoleon, Larsen...), brandy a ovocné destiláty (marhuľovica, slivovica, kalvados, hruškovica, čerešňovica...). Často používaný je rum (Baccardi, Captain Morgan, Havana, Um, Jamajka Rum...) plný intenzívnej arómy a chuti a ďalším veľmi vhodným destilátom neutrálnej chuti je vodka (Finlandia, Amundsen, Absolut, Smirnoff...).

Mushrooms being prepared in pan with flames
fotogaléria
Mushrooms being prepared in pan with flames
Zdroj: iStockphoto

Flambovať sa dá takmer všetko

Najpopulárnejšie sú Crepes Suzette, palacinky flambované s pomarančovým likérom Grand Marnier. Ďalšou lahôdkou je ovocie, napríklad banány s rumom, čerešne, ananás, broskyne, pomaranč alebo ich vzájomná kombinácia. Používa sa čerstvé aj zavárané ovocie, ktoré sa hodí najmä na zmrzlinu. Na flambovanie je vhodné hovädzie, bravčové, teľacie, hydinové mäso, ale aj zverina. Mäso musí byť už vopred tepelne spracované a naporciované. Na tmavé mäso sa používajú výraznejšie destiláty a na to bledšie radšej použite menej výrazné destiláty ako vodku, jablkovicu alebo whisky. Veľmi obľúbené sú horiace mäsové špízy, ktoré pri flambovaní pripomínajú horiace meče. Len veľmi výnimočne sa na flambovanie používajú ryby, pretože ich mäso je veľmi krehké a pri častej manipulácii sa rozpadá. Výnimku tvorí žraložie, veľrybie mäso a podkovy z lososa. Flambovať môžete aj nápoje, najpopulárnejšia je káva Café Brulé alebo miešaný nápoj B52, ktorý obsahuje kahluu, bayleis, absinth a pred samotným pitím sa zapáli.

Aj domáca ohnivá šou má pravidlá!

S flambovaním sa väčšinou stretnete len v lepších reštauráciách, no pri troške šikovnosti si môžete ohnivú šou pripraviť aj doma. Budete k tomu potrebovať teflónovú panvicu, kovové kuchynské kliešte, pohárik na destilát, samotný destilát a plynový sporák. Pokiaľ doma varíte na elektrine alebo indukcii nezaobídete sa bez dlhého kuchynského zapaľovača. Ak budete doržiavať nasledovné rady, žiadna katastrofa nehrozí!

  • Nesmiete používať destilát s vyšším obsahom liehu ako 60%!
  • Destilát si vždy nalejte do pohárika, pri nalievaní z fľaše hrozí explózia!
  • Nelejte alkohol na príliš rozžeravenú panvicu, pretože následným výbuchom môžete prísť napríklad o obočie!
  • Udržujte si odstup od panvice a nenahýbajte sa nad ňu!
  • Po ruke majte vždy pokrievku, ktorá v prípade nebezpečenstva plamene v panvici uhasí alebo si pripravte pohár s čistou vodou!

Poďme flambovať!

Flambované palacinky so sladkým koktejlom

Palacinky si pripravte podľa seba, odporúčame klasiku, poskladajte ich na trojuholníky a udržujete stále v teple. Na jednu palacinku budete potrebovať 2 lyžice cukru a 20g masla, ak bude palaciniek viac množstvo si vynásobte. Z cukru a masla si pripravte karamel, do ktorého prilejete šťavu z polovičky citrónu a pomaranča a 0,02l ovocného likéru Grand Marnier, Cointreau alebo Curacao. Sladký koktejl nechajte prehriať, poriadne ho premiešajte a namočte doň pripravené palacinky. Poriadne ich pootáčajte, aby nasiakli sladkým koktejlom. Teraz do mierne rozohriatej panvice na palacinky prilejte cca 1 lyžicu destilátu, panvicu zapáľte a flambujte. Keď oheň prestane horieť môžete podávať!

Crepes suzette
fotogaléria
Crepes suzette
Zdroj: dreamstime

Flambované banány s kvapkou rumu

Banány zbavte šupky, v panvici si rozohrejte trošku masla a z oboch strán na ňom banány na miernom ohni opečte. Keď už banány chytajú hnedastý nádych posypte ich lyžicou kryštálového cukru a prilejte 0,02l rumu. Ako náhle sa rum ohreje, môžete banány podpáliť a flambovať. Na tanieri ich posypte opečenými mandľovými lupienkami a pokvapkajte roztopenou čokoládou. Kto by mal málo sladkého, môže pridať aj domácu šľahačku.

Flambovaná panenka v slaninovom kabáte

Cca 800g panenky nakrájajte na 3 cm hrubé plátky. Každý kúsok dochuťte mletým čiernym korením a obaľte v anglickej slanine. Takto pripravené plátky opečte na troške oleja, maximálne však 3 minúty z každej strany. Opečenú panenku uložte do alobalu a nechajte chvíľu odpočívať. Výpek podlejte 100 ml vývaru, zredukujte ho a zjemnite plátkom masla. Na panvicu vráťte mäso, pridajte 0,02l koňaku a flambujte. Počas flambovania mäso prelievajte šťavou. Podávajte s rozmarínovými zemiakmi pečenými v rúre.

Inšpirujte sa aj inými receptami

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Tradičná veľkonočná hrudka (syrek) - recept
Veľkonočná hrudka (syrek): Perfektná pochúťka na Veľkú Noc, rokmi overený recept, ktorý sa vždy podarí!
Tradičná veľkonočná hrudka, ktorá na sviatočnom stole nesmie chýbať. Takto jednoducho si ju môžete pripraviť aj vy:
Filety z lososa v alobale pr článok
Ajvar, chutný poklad z Chorvátska
Každý z nás má svoje obľúbené kombinácie chutí, ku ktorým sa rád vracia. Vyhľadávaná dovolenková...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Maslo z chladničky bude vždy pripravené na natretie, ak urobíte túto vec!
Maslo z chladničky bude vždy pripravené na natretie, ak urobíte túto vec!
Maslo z chladničky je tvrdé a ťažko sa natiera na chlieb. Na správnu konzistenciu sa zmení až približne po pol...