Pridať recept

Domáci vanilkový extrakt a ešte niečo navyše!

Aj vy ste vášnivým pekárom rôznych zákuskov, koláčikov alebo iných sladkých dobrôt? Tak potom určite viete, že približne každý druhý recept obsahuje vanilkový extrakt, prípadne vanilkový cukor alebo vanilkovú arómu. V obchodoch väčšinou vanilkový extrakt kúpite v malej cca 20 ml fľaštičke, ktorá vždy zmizne rýchlosťou blesku a ani jeho cena nie je najnižšia. Výhodou vanilkového extraktu je, že nie je sladký a vyrába sa z pravej vanilky! Skúšali ste si ho pripraviť doma? Ako náhle si prečítate tento úplne jednoduchý návod na jeho prípravu, už ho nikdy v obchode nekúpite, zato ručíme! Navyše, môžete ho darovať ako darček blízkym v peknej fľaštičke s vlastným popisom.

Základné suroviny 

Na prípravu vanilkového extraktu budete potrebovať len dve základné suroviny a peknú sklenenú fľaštičku, v ktorej sa bude vynímať. Prvou a tou najdôležitejšou surovinou sú  vanilkové lusky z nádherne voňavej vanilky a druhou surovinou  je kvalitný alkohol. Najpoužívanejším alkoholom na prípravu je vodka, no nič nepokazíte kvalitným rumom alebo bourbonom.

Vanilku vyberajte naozaj veľmi kvalitnú, navštívte obchody so zdravou výživou alebo popozerajte e-shopy, kde sa dá kúpiť za celkom slušné peniaze. V supermarkete Vás vyjde jeden lusk aj na cca 3 eurá a Vy ich potrebujete trošku viac.

Základný, obecne používaný pomer vanilky je 10% vanilky na 90% alkoholu, čo znamená, že na 1 liter kvalitného alkoholu budete potrebovať 100g luskov z pravej vanilky. Samozrejme, že si nemusíte hneď pripraviť litrovú fľašu, na začiatok Vám určite postačí fľaška s objemom 250ml.  Na trhu sa môžete stretnúť aj s extraktom 20-30% koncentrácie vanilky, no takýto extrakt sa lúhuje až 6 mesiacov a následne je ho potrebné prefiltrovať. My zostaneme pri základnej koncentrácii, ktorá Vám pri pečení úplne postačí. 

Príprava domáce vanilkového extraktu

Fľašku, ktorú budete na vanilkový extrakt používať poriadne umyte, prípadne vyvarte v horúcej vode. Musí mať dobre tesniaci uzáver, aby pri lúhovaní z extraktu nevyprchala tá nádherná vanilková vôňa. Do fľašky uložte vanilkové lusky, je už len na Vás, či ich rozkrojíte napoly alebo necháte v celku. Chuťovo bude výsledný extrakt rovnaký, odrazí sa to len na farbe a zrniečkach, ktoré Vám budú v extrakte prípadne plávať.

Vanilkové lusky zalejte alkoholom tak, aby boli úplne ponorené. Takto pripravený extrakt uložte na chladné a tmavé miesto na cca 2 mesiace. Nezabudnite sem tam fľaškou pretrepať, hlavne na začiatku lúhovania a ani jej otvorenie nie je v tejto dobe povolené.

Čím dlhšie budú lusky v extrakte, tým bude silnejší a tmavší, po 2 mesiacoch máte na výber z troch možností. Vanilkové lusky môžete nechať vo fľaši lúhovať ďalej, no mali by byť neustále ponorené, môžete ich vybrať z fľašky von, prípadne ich vymeniť ich za nové.

Bottle of homemade vanilla essence on wooden background
fotogaléria
Bottle of homemade vanilla essence on wooden background
Zdroj: iStockphoto

Skladovanie a životnosť

Vanilkový extrakt môžete v uzavretej fľaške na chladnom a tmavom mieste skladovať aj niekoľko rokov. Pri dodržaní týchto skladovacích podmienok by mal ešte získať na kvalite. Časom sa na dne fľaše môže vytvoriť usadenina, ktorá ale nie je závadou, extrakt stačí prefiltrovať a môžete ho používať aj ďalej.

Dávkovanie vanilkového extraktu

Pri takomto domácom 10% vanilkovom extrakte je odporúčaná dávka 20ml na 1kg suroviny. Môžete ho používať pri pečení a varení tak ako ste boli doteraz zvyknutí. V priebehu pečenia sa alkohol z extraktu vyparí, vo výslednom jedle zostane len nádherná vanilková aróma a jemná vanilková chuť. Pri vysokej koncentrácii vanilky sa Vám môže zdať extrakt trošku horký, no nenechajte sa touto chuťou odradiť, pretože pri pečení sa táto chuť rozloží.

S chuťou extraktov sa dá experimentovať!

Do vodky môžete pridať kúsok škorice, pomarančovú kôru alebo pár klinčekov. Takýto extrakt je hotový už za 2 týždne a výborne sa hodí napríklad do perníkov, vynikajúci je aj škoricový extrakt z rumu. Skvelou variáciou je aj mätový extrakt z vodky a poriadnej hrste mäty, ktorý sa lúhuje 6 týždňov. Takto isto si pripravíte citrónový, pomarančový alebo kokosový extrakt z kôry. Na mandľový extrakt budete potrebovať až 2 mesiace, no výsledná chuť je tiež skvelá. Dve hrste ošúpaných mandlí treba nasekať na čo najmenšie kúsky a zaliať 60 ml vodky. Všetky extrakty sú vynikajúce na pečenie, po lúhovaní ich však treba precediť.

Inšpirujte sa receptami, na ktoré využijete vanilkový extrakt:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať