Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!

Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako malé deti potajomky vylizovali poháre po rodičoch, ktoré ostali na stole, prípadne ste len jazykom alebo prstom ochutnávali tú sladkú dobrotu, ktorú Vám nechceli rodičia ani za ten svet naliať do vlastného pohára!

Od toho kupovaného má domáci vaječný likér naozaj veľmi ďaleko, tá chuť sa nedá ani zďaleka porovnávať a vyššia cena zato naozaj stojí. Nezabudnite, že určite neostanete len pri jednej fľaši, tá bude slúžiť len vzorka “na koštovku“, takže ak ho nechcete robiť o dva dni znovu, hneď si pripravte aspoň tri fľaše. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, chuťovo je tak lahodný, krémový a primerane sladký, že už nikdy nebudete chcieť iný, než ten poctivý domáci.

Myslíte si, že vaječný likér je len také “babské pitie“? Budete na omyle, z tohto budú Vaše drahé polovičky chodiť potajomky usrkávať! Nezabudnite ho ponúknuť aj návšteve namiesto koláčikov, určite zožnete veľký úspech!

 

Aký alkohol použiť?

Ak chcete naozaj lahodný vaječný likér vyhnite sa klasickému “tuzemáku“, ktorý má až nepríjemnú rumovú arómu. Siahnite radšej po bourbone (americkej whiskey), brandy alebo jamajskom rume, ktorých chuť nebude tak vyčnievať. Vaša drahá polovička nemusí vedieť, z čoho ste likér robili, možno máte niekde schovanú lacnejšiu fľašku whiskey, ktorú ste dostali ako darček.

Surové žĺtka, áno alebo nie?

Nemusíte mať žiadny strach zo surových žĺtok, vo väčšine receptov sa žĺtka šľahajú nad parou, kde sú zničené všetky potencionálne baktérie. Radšej siahnite po domácich vajíčkach, po ktorých bude mať likér krajšiu farbu! Ak máte predsa len strach voľte variantu bez vajec, no zabudnite na dokonalý vaječný likér!

Vaječný likér

Klasický vaječný likér

Na jeho prípravu budete potrebovať 1l 12% smotany na varenie, 250ml smotany na šľahanie, 0,5l rumu, 8 žĺtkov, 1 konzervu kondenzovaného mlieka, 300g krupicového cukru a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Okrem všetkých potrebných surovín si nezabudnite nachystať aj čisté fľaše!

Do väčšieho hrnca nalejte obe smotany, žĺtky, pridajte krupicový cukor a všetko spolu vyšľahajte elektrickým šľahačom do peny. Hrniec postavte na sporák a na miernom ohni zmes zahrejte na cca 80°C, teplotu nesmiete prekročiť, pretože by sa Vám žĺtky zrazili a namiesto vaječného likéru by ste mali riedku praženicu! Ak nemáte kuchynský teplomer, pomôžte si sledovaním, kedy sa začne z hrnca pariť. Vtedy je vhodné túto zmes odstaviť a zmes nechať vychladnúť. Do vychladnutého základu prilejte rum, kondenzované mlieko a vanilkový extrakt. Opäť použite elektrický šľahač, po 5 minútach máte hotový vaječný likér. Preceďte ho cez sitko, prelejte do fliaš, skladujte v chladničke alebo pivnici v chlade a tme. Takto pripravený Vám vydrží aj 2 mesiace.  

Vaječný likér pre gurmánov

Pripravte si 4 žĺtky, 80g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml bourbonu, 60 ml rumu. Nie, v tomto recepte nenájdete žiadne presladené kondenzované mlieko a aj za alkohol si trošku priplatíte. S jeho prípravou si musíte trošku pohnúť, pretože dokonalú chuť získa časom!

Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, potom prilejte smotanu na šľahanie, brandy a rum. Vaječný likér je takmer hotový, stačí ho preliať do fľaše a uložiť aspoň na 3 týždne odstáť do chladničky. Tento likér sa samozrejme dá vypiť aj ihneď, no svoju dokonalú chuť získa až neskôr. Nebojte sa, v chladničke vydrží až rok!  

Detský vaječný likér s pudingom bez vajec

Na prípravu nealkoholického vaječného likéru budete potrebovať 0,5l mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 plechovka kondenzovaného mlieka, 1 plechovka zahusteného nesladeného mlieka Tatra a 1 lyžičku rumovej arómy.

Z mlieka a pudingového prášku pripravte klasicky puding podľa návodu na obale. Nechajte ho mierne vychladnúť, prilejte salko, zahustené mlieko Tatra a rumovú arómu. Všetko spolu poriadne vyšľahajte elektrickým šľahačom a hotový likér prelejte do fliaš. Aj tento vaječný likér musí byť v chladničke a odporúča sa spotrebovať čo najskôr, pretože neobsahuje žiadny alkohol.

Tip: Puding môžete zvoliť podľa chuti, odporúčame vyskúšať karamelový alebo čokoládový, no a aj do tohto pudingového vaječného likéru sa dá pridať alkohol, stačí vynechať zahustené nesladené mlieko Tatra a pridať pohár rumu.

Inšpirujte sa aj inými receptami:

Dúfame, že ste sa inšpirovali aspoň jedným receptom na vaječný likér a tento rok si ho pripravíte poctivo doma a čaro Vianoc si užijete ešte o trošku viac než je u Vás zvykom!

Vyskúšajte aj iné domáce likéri

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú...
Mäkké medovníčky
Medovníky - zaostrené na suroviny
Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie...
Vianočné darčeky
Veľká vianočná súťaž o fantastické ceny
Vyhrajte 100 € na vianočný nákup a ďalšie zaujímavé ceny s dobruchut.sk!
Medovníky
Video: Ako na medovníky?
Základné suroviny, pomery a tipy, s ktorými sa medovníčky vždy vydaria.
medovníky
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
S týmito radami sa z vás razom stanú skúsení medovnikári.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.