Pridať recept

Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!

Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako malé deti potajomky vylizovali poháre po rodičoch, ktoré ostali na stole, prípadne ste len jazykom alebo prstom ochutnávali tú sladkú dobrotu, ktorú Vám nechceli rodičia ani za ten svet naliať do vlastného pohára!

Od toho kupovaného má domáci vaječný likér naozaj veľmi ďaleko, tá chuť sa nedá ani zďaleka porovnávať a vyššia cena zato naozaj stojí. Nezabudnite, že určite neostanete len pri jednej fľaši, tá bude slúžiť len vzorka “na koštovku“, takže ak ho nechcete robiť o dva dni znovu, hneď si pripravte aspoň tri fľaše. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, chuťovo je tak lahodný, krémový a primerane sladký, že už nikdy nebudete chcieť iný, než ten poctivý domáci.

Myslíte si, že vaječný likér je len také “babské pitie“? Budete na omyle, z tohto budú Vaše drahé polovičky chodiť potajomky usrkávať! Nezabudnite ho ponúknuť aj návšteve namiesto koláčikov, určite zožnete veľký úspech!

 

Aký alkohol použiť?

Ak chcete naozaj lahodný vaječný likér vyhnite sa klasickému “tuzemáku“, ktorý má až nepríjemnú rumovú arómu. Siahnite radšej po bourbone (americkej whiskey), brandy alebo jamajskom rume, ktorých chuť nebude tak vyčnievať. Vaša drahá polovička nemusí vedieť, z čoho ste likér robili, možno máte niekde schovanú lacnejšiu fľašku whiskey, ktorú ste dostali ako darček.

Surové žĺtka, áno alebo nie?

 

Nemusíte mať žiadny strach zo surových žĺtok, vo väčšine receptov sa žĺtka šľahajú nad parou, kde sú zničené všetky potencionálne baktérie. Radšej siahnite po domácich vajíčkach, po ktorých bude mať likér krajšiu farbu! Ak máte predsa len strach voľte variantu bez vajec, no zabudnite na dokonalý vaječný likér!

Vaječný likér s kondenzovaným mliekom
fotogaléria
Vaječný likér s kondenzovaným mliekom
Zdroj: dobruchut.sk

Klasický vaječný likér

Na jeho prípravu budete potrebovať 1l 12% smotany na varenie, 250ml smotany na šľahanie, 0,5l rumu, 8 žĺtkov, 1 konzervu kondenzovaného mlieka, 300g krupicového cukru a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Okrem všetkých potrebných surovín si nezabudnite nachystať aj čisté fľaše!

Do väčšieho hrnca nalejte obe smotany, žĺtky, pridajte krupicový cukor a všetko spolu vyšľahajte elektrickým šľahačom do peny. Hrniec postavte na sporák a na miernom ohni zmes zahrejte na cca 80°C, teplotu nesmiete prekročiť, pretože by sa Vám žĺtky zrazili a namiesto vaječného likéru by ste mali riedku praženicu! Ak nemáte kuchynský teplomer, pomôžte si sledovaním, kedy sa začne z hrnca pariť. Vtedy je vhodné túto zmes odstaviť a zmes nechať vychladnúť. Do vychladnutého základu prilejte rum, kondenzované mlieko a vanilkový extrakt. Opäť použite elektrický šľahač, po 5 minútach máte hotový vaječný likér. Preceďte ho cez sitko, prelejte do fliaš, skladujte v chladničke alebo pivnici v chlade a tme. Takto pripravený Vám vydrží aj 2 mesiace.  

Vaječný likér pre gurmánov

Pripravte si 4 žĺtky, 80g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml bourbonu, 60 ml rumu. Nie, v tomto recepte nenájdete žiadne presladené kondenzované mlieko a aj za alkohol si trošku priplatíte. S jeho prípravou si musíte trošku pohnúť, pretože dokonalú chuť získa časom!

Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, potom prilejte smotanu na šľahanie, brandy a rum. Vaječný likér je takmer hotový, stačí ho preliať do fľaše a uložiť aspoň na 3 týždne odstáť do chladničky. Tento likér sa samozrejme dá vypiť aj ihneď, no svoju dokonalú chuť získa až neskôr. Nebojte sa, v chladničke vydrží až rok!  

Detský vaječný likér s pudingom bez vajec

Na prípravu nealkoholického vaječného likéru budete potrebovať 0,5l mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 plechovka kondenzovaného mlieka, 1 plechovka zahusteného nesladeného mlieka Tatra a 1 lyžičku rumovej arómy.

Z mlieka a pudingového prášku pripravte klasicky puding podľa návodu na obale. Nechajte ho mierne vychladnúť, prilejte salko, zahustené mlieko Tatra a rumovú arómu. Všetko spolu poriadne vyšľahajte elektrickým šľahačom a hotový likér prelejte do fliaš. Aj tento vaječný likér musí byť v chladničke a odporúča sa spotrebovať čo najskôr, pretože neobsahuje žiadny alkohol.

Tip: Puding môžete zvoliť podľa chuti, odporúčame vyskúšať karamelový alebo čokoládový, no a aj do tohto pudingového vaječného likéru sa dá pridať alkohol, stačí vynechať zahustené nesladené mlieko Tatra a pridať pohár rumu.

Inšpirujte sa aj inými receptami:

Dúfame, že ste sa inšpirovali aspoň jedným receptom na vaječný likér a tento rok si ho pripravíte poctivo doma a čaro Vianoc si užijete ešte o trošku viac než je u Vás zvykom!

Vyskúšajte aj iné domáce likéri

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...