Pridať recept

Dokonalé linecké koláčiky nesmú chýbať na vianočnom stole!

Čo by to boli za Vianoce, keby na stole chýbali malé linecké kolieska spojené marmeládou a posypané práškovým cukrom? Je viac než isté, že tento druh vianočných koláčikov patrí u nás k tým najobľúbenejším, možno aj preto, že jeho príprava je naozaj jednoduchá! Ďalším plusom je, že do prípravy týchto koláčikov môžete zapojiť aj malých pomocníkov, ktorých bude vykrajovanie určite baviť, veď ten neporiadok v kuchyni sa raz za rok prežijete.

Tieto malé koláčiky z krehkého cesta pochádzajú z Rakúska o tom niet pochýb, no o pôvod lineckého cesta sa bijú dve historky. Jedna hovorí o tom, že toto krehké linecké cesto má korene v Linci, menšom rakúskom mestečku, druhá naopak pripisuje pôvod cesta rakúskemu cukrárovi Linzerovi. Pôvodne sa z lineckého cesta už v 17. storočí pripravovala torta – „Linzetorte“, ktorá bola vlastne zmenšeninou lineckých koláčikov vo vnútri ukrývala marmeládu z čiernych ríbezlí a na vrchu mala mriežku vytvorenú zo zvyškov lineckého cesta. Do cesta sa pridávali mleté orechy, muškátový oriešok aj klinčeky, preto cesto nebolo úplne bledé.

Naše recepty tieto suroviny v ceste ignorujú a na zlepovanie koláčikov sa bežne používa jahodová, malinová, broskyňová, marhuľová a mnohé iné marmelády. Vždy sa snažte doplniť sladké cesto vyváženou chuťou kyslejšej marmelády. Ani kolieska už nie sú povinnosťou, či už vykrojíte z cesta srdiečka, hviezdičky alebo iné tvary dôležité je, aby bolo vo vnútri vždy vidieť kolieska z marmelády!

Škoricové linecké cesto
fotogaléria
Škoricové linecké cesto
Zdroj:

Základný pomer surovín 3:2:1

Možno sa Vám pri recepte na linecké cesto v mysli vybaví poučka, že múku, maslo a cukor treba zmiešať v pomere 3:2:1. To znamená, že na prípravu klasického receptu budete potrebovať 300g hladkej múky, 200g masla a 100g práškového cukru. K tomu stačí pridať jeden žĺtok, trošku citrónovej kôry a pár zrniečok z vanilkového lusku alebo vanilkový extrakt. Ak sa budete držať tohto základného receptu, nenahradíte maslo margarínom, cesto po vypracovaní dáte do chladničky bude sa s ním skvele pracovať! Linecké cesto patrí medzi krehké cestá, ktoré nepotrebujú žiadne kypridlo, naopak, prospieva mu pobyt na chladnom mieste.

Spracovanie lineckého cesta

 

Toto je tá najzložitejšia časť z celej prípravy lineckých koláčikov, v ktorej je potrebné rukami spojiť maslo, múku, cukor, žĺtok, citrónovú kôru a vanilku. Maslo, ktoré použijete musí byť studené a nakrájané na malé kocky. Vmiešajte ho do zmesi múky s cukrom a rukami vypracujte z cesta najskôr mrveničku. Teraz pridajte žĺtok a všetky ostatné suroviny a rukami cesto mieste ďalej. Kompaktné cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky, neublíži mu ani jednodenný pobyt v chlade. Cesto bude síce tuhšie, no pri vaľkaní sa nebude trhať.

Tradičné linecké koláčiky
fotogaléria
Tradičné linecké koláčiky
Zdroj: dreamstime

Vaľkanie, vykrajovanie a pečenie

Rúru si vyhrejte na 160°C, cesto vytiahnite z chladničky a vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm. Z cesta povykrajujte kolieska alebo iné tvary, nezabudnite, že v polovici z nich musíte spraviť otvory. Koláčiky uložte na plech vystlaný papierom, na jeden dajte plné kolieska na druhý tie s otvorom, pretože tie sú skôr upečené. Postupne ich pečte cca 10 minút a nechajte chvíľku vychladnúť.

Kolieska s otvorom pocukrujte práškovým cukrom teraz, aby cukor potom zbytočne nezakrýval marmeládu. Kolieska spojte džemom, ešte aj do otvoru po samotnom zlepení môžete dať trošku džemu, aby boli koláčiky plnšie. Uložte ich do uzatvárateľnej nádoby a odložte na chladnejšie miesto. Linecké koláčiky potrebujú približne 2 týždne nato, aby boli dokonale krehké.

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mirecek-ba
10.12.2017 12:38 | |
+28 -55
toto cesto je strašný humus
MartaR
10.12.2017 10:48 | |
+7 -3
Tento rok vyskusam, vdaka !
dorisa
9.12.2017 20:50 | |
+18 -3
Linecké sú u nás naj... dobrý poučný článok
Podobné články
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...
Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém
Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém
Väčšina ľudí skladuje múku v papierovom obale, v ktorom ju kúpila, alebo ju nasype do pohára či plechovky...
Mleté mäso
Mleté mäso zosivelo - dá sa ešte jesť? Ak sa to stalo aj vám, toto by ste mali vedieť
Mleté mäso má v závislosti od druhu zvyčajne svetloružovú alebo červenú farbu. Niekedy však môže byť...
Recept na pravé špagety Carbonara - budete prekvapení, čo do nich vôbec nepatrí
Budete prekvapení, čo do nich vôbec nepatrí: Recept na pravé špagety Carbonara
Špagety Carbonara patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie cestoviny. Sú rýchle, chutné a tak krásne...
Toto dávajú jesť deťom? Šéfkuchár Martin Novák ostal zhrozený z toho, čo našiel. Ako jediní nedostali žiadnu nálepku
Toto dávajú jesť deťom? Šéfkuchár Martin Novák ostal zhrozený z toho, čo našiel. Ako jediní nedostali žiadnu nálepku
Najlacnejší sirup, dochucovadlá aj chémia. Šéfkuchár Martin Novák sa po príchode do tatranského penziónu...
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Pirohy sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Radi ich pripravujeme na sladko alebo na slano. A hoci je...