Pridať recept

Dokonalé linecké koláčiky nesmú chýbať na vianočnom stole!

Čo by to boli za Vianoce, keby na stole chýbali malé linecké kolieska spojené marmeládou a posypané práškovým cukrom? Je viac než isté, že tento druh vianočných koláčikov patrí u nás k tým najobľúbenejším, možno aj preto, že jeho príprava je naozaj jednoduchá! Ďalším plusom je, že do prípravy týchto koláčikov môžete zapojiť aj malých pomocníkov, ktorých bude vykrajovanie určite baviť, veď ten neporiadok v kuchyni sa raz za rok prežijete.

Tieto malé koláčiky z krehkého cesta pochádzajú z Rakúska o tom niet pochýb, no o pôvod lineckého cesta sa bijú dve historky. Jedna hovorí o tom, že toto krehké linecké cesto má korene v Linci, menšom rakúskom mestečku, druhá naopak pripisuje pôvod cesta rakúskemu cukrárovi Linzerovi. Pôvodne sa z lineckého cesta už v 17. storočí pripravovala torta – „Linzetorte“, ktorá bola vlastne zmenšeninou lineckých koláčikov vo vnútri ukrývala marmeládu z čiernych ríbezlí a na vrchu mala mriežku vytvorenú zo zvyškov lineckého cesta. Do cesta sa pridávali mleté orechy, muškátový oriešok aj klinčeky, preto cesto nebolo úplne bledé.

Naše recepty tieto suroviny v ceste ignorujú a na zlepovanie koláčikov sa bežne používa jahodová, malinová, broskyňová, marhuľová a mnohé iné marmelády. Vždy sa snažte doplniť sladké cesto vyváženou chuťou kyslejšej marmelády. Ani kolieska už nie sú povinnosťou, či už vykrojíte z cesta srdiečka, hviezdičky alebo iné tvary dôležité je, aby bolo vo vnútri vždy vidieť kolieska z marmelády!

Škoricové linecké cesto
fotogaléria
Škoricové linecké cesto
Zdroj:

Základný pomer surovín 3:2:1

Možno sa Vám pri recepte na linecké cesto v mysli vybaví poučka, že múku, maslo a cukor treba zmiešať v pomere 3:2:1. To znamená, že na prípravu klasického receptu budete potrebovať 300g hladkej múky, 200g masla a 100g práškového cukru. K tomu stačí pridať jeden žĺtok, trošku citrónovej kôry a pár zrniečok z vanilkového lusku alebo vanilkový extrakt. Ak sa budete držať tohto základného receptu, nenahradíte maslo margarínom, cesto po vypracovaní dáte do chladničky bude sa s ním skvele pracovať! Linecké cesto patrí medzi krehké cestá, ktoré nepotrebujú žiadne kypridlo, naopak, prospieva mu pobyt na chladnom mieste.

Spracovanie lineckého cesta

 

Toto je tá najzložitejšia časť z celej prípravy lineckých koláčikov, v ktorej je potrebné rukami spojiť maslo, múku, cukor, žĺtok, citrónovú kôru a vanilku. Maslo, ktoré použijete musí byť studené a nakrájané na malé kocky. Vmiešajte ho do zmesi múky s cukrom a rukami vypracujte z cesta najskôr mrveničku. Teraz pridajte žĺtok a všetky ostatné suroviny a rukami cesto mieste ďalej. Kompaktné cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky, neublíži mu ani jednodenný pobyt v chlade. Cesto bude síce tuhšie, no pri vaľkaní sa nebude trhať.

Tradičné linecké koláčiky
fotogaléria
Tradičné linecké koláčiky
Zdroj: dreamstime

Vaľkanie, vykrajovanie a pečenie

Rúru si vyhrejte na 160°C, cesto vytiahnite z chladničky a vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm. Z cesta povykrajujte kolieska alebo iné tvary, nezabudnite, že v polovici z nich musíte spraviť otvory. Koláčiky uložte na plech vystlaný papierom, na jeden dajte plné kolieska na druhý tie s otvorom, pretože tie sú skôr upečené. Postupne ich pečte cca 10 minút a nechajte chvíľku vychladnúť.

Kolieska s otvorom pocukrujte práškovým cukrom teraz, aby cukor potom zbytočne nezakrýval marmeládu. Kolieska spojte džemom, ešte aj do otvoru po samotnom zlepení môžete dať trošku džemu, aby boli koláčiky plnšie. Uložte ich do uzatvárateľnej nádoby a odložte na chladnejšie miesto. Linecké koláčiky potrebujú približne 2 týždne nato, aby boli dokonale krehké.

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mirecek-ba
10.12.2017 12:38 | |
+28 -55
toto cesto je strašný humus
MartaR
10.12.2017 10:48 | |
+7 -3
Tento rok vyskusam, vdaka !
dorisa
9.12.2017 20:50 | |
+18 -3
Linecké sú u nás naj... dobrý poučný článok
Podobné články
TOP
Tradičná veľkonočná hrudka (syrek) - recept
Veľkonočná hrudka (syrek): Perfektná pochúťka na Veľkú Noc, rokmi overený recept, ktorý sa vždy podarí!
Tradičná veľkonočná hrudka, ktorá na sviatočnom stole nesmie chýbať. Takto jednoducho si ju môžete pripraviť aj vy:
Filety z lososa v alobale pr článok
Ajvar, chutný poklad z Chorvátska
Každý z nás má svoje obľúbené kombinácie chutí, ku ktorým sa rád vracia. Vyhľadávaná dovolenková...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Maslo z chladničky bude vždy pripravené na natretie, ak urobíte túto vec!
Maslo z chladničky bude vždy pripravené na natretie, ak urobíte túto vec!
Maslo z chladničky je tvrdé a ťažko sa natiera na chlieb. Na správnu konzistenciu sa zmení až približne po pol...