Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Dokonalé linecké koláčiky nesmú chýbať na vianočnom stole!

Čo by to boli za Vianoce, keby na stole chýbali malé linecké kolieska spojené marmeládou a posypané práškovým cukrom? Je viac než isté, že tento druh vianočných koláčikov patrí u nás k tým najobľúbenejším, možno aj preto, že jeho príprava je naozaj jednoduchá! Ďalším plusom je, že do prípravy týchto koláčikov môžete zapojiť aj malých pomocníkov, ktorých bude vykrajovanie určite baviť, veď ten neporiadok v kuchyni sa raz za rok prežijete.

Tieto malé koláčiky z krehkého cesta pochádzajú z Rakúska o tom niet pochýb, no o pôvod lineckého cesta sa bijú dve historky. Jedna hovorí o tom, že toto krehké linecké cesto má korene v Linci, menšom rakúskom mestečku, druhá naopak pripisuje pôvod cesta rakúskemu cukrárovi Linzerovi. Pôvodne sa z lineckého cesta už v 17. storočí pripravovala torta – „Linzetorte“, ktorá bola vlastne zmenšeninou lineckých koláčikov vo vnútri ukrývala marmeládu z čiernych ríbezlí a na vrchu mala mriežku vytvorenú zo zvyškov lineckého cesta. Do cesta sa pridávali mleté orechy, muškátový oriešok aj klinčeky, preto cesto nebolo úplne bledé.

Naše recepty tieto suroviny v ceste ignorujú a na zlepovanie koláčikov sa bežne používa jahodová, malinová, broskyňová, marhuľová a mnohé iné marmelády. Vždy sa snažte doplniť sladké cesto vyváženou chuťou kyslejšej marmelády. Ani kolieska už nie sú povinnosťou, či už vykrojíte z cesta srdiečka, hviezdičky alebo iné tvary dôležité je, aby bolo vo vnútri vždy vidieť kolieska z marmelády!

Škoricové linecké

Základný pomer surovín 3:2:1

Možno sa Vám pri recepte na linecké cesto v mysli vybaví poučka, že múku, maslo a cukor treba zmiešať v pomere 3:2:1. To znamená, že na prípravu klasického receptu budete potrebovať 300g hladkej múky, 200g masla a 100g práškového cukru. K tomu stačí pridať jeden žĺtok, trošku citrónovej kôry a pár zrniečok z vanilkového lusku alebo vanilkový extrakt. Ak sa budete držať tohto základného receptu, nenahradíte maslo margarínom, cesto po vypracovaní dáte do chladničky bude sa s ním skvele pracovať! Linecké cesto patrí medzi krehké cestá, ktoré nepotrebujú žiadne kypridlo, naopak, prospieva mu pobyt na chladnom mieste.

Spracovanie lineckého cesta

 

Toto je tá najzložitejšia časť z celej prípravy lineckých koláčikov, v ktorej je potrebné rukami spojiť maslo, múku, cukor, žĺtok, citrónovú kôru a vanilku. Maslo, ktoré použijete musí byť studené a nakrájané na malé kocky. Vmiešajte ho do zmesi múky s cukrom a rukami vypracujte z cesta najskôr mrveničku. Teraz pridajte žĺtok a všetky ostatné suroviny a rukami cesto mieste ďalej. Kompaktné cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky, neublíži mu ani jednodenný pobyt v chlade. Cesto bude síce tuhšie, no pri vaľkaní sa nebude trhať.

Tradičné linecké

Vaľkanie, vykrajovanie a pečenie

Rúru si vyhrejte na 160°C, cesto vytiahnite z chladničky a vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm. Z cesta povykrajujte kolieska alebo iné tvary, nezabudnite, že v polovici z nich musíte spraviť otvory. Koláčiky uložte na plech vystlaný papierom, na jeden dajte plné kolieska na druhý tie s otvorom, pretože tie sú skôr upečené. Postupne ich pečte cca 10 minút a nechajte chvíľku vychladnúť.

Kolieska s otvorom pocukrujte práškovým cukrom teraz, aby cukor potom zbytočne nezakrýval marmeládu. Kolieska spojte džemom, ešte aj do otvoru po samotnom zlepení môžete dať trošku džemu, aby boli koláčiky plnšie. Uložte ich do uzatvárateľnej nádoby a odložte na chladnejšie miesto. Linecké koláčiky potrebujú približne 2 týždne nato, aby boli dokonale krehké.

Inšpirujte sa receptami

Diskusia (3 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mirecek-ba
10.12.2017 12:38 | |
+4 -21
toto cesto je strašný humus
MartaR
10.12.2017 10:48 | |
+3 -2
Tento rok vyskusam, vdaka !
dorisa
9.12.2017 20:50 | |
+11 -1
Linecké sú u nás naj... dobrý poučný článok
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Jarná cibuľka
5 chutných receptov s jarnou cibuľkou
Päť variácií ako upraviť jarnú cibuľku do chutných a zdravých jedál.
Fresh cottage
Súťaž: Recept týždňa s Kauflandom
Dobruchut.sk a obchodný reťazec Kaufland pre vás pripravili pravidelnú súťaž o poukazy na nákup v hodnote 10€. Súťažná...
Špargla
5 skvelých receptov so špargľou
Špargľa je delikátna a my vám to v nasledujúcich piatich receptoch dokážeme.
magické cupcaky
Lahodné recepty na cupcaky a mafiny
Nová knižka Magické cupcaky a mafiny od dvoch skúsených cukrárok Paulíny Frankovej a Barbory Húbekovej je plná sladkých...
Nabitá kuchárka
Nabitá kuchárka na každý deň
Inšpirujte sa 70 zdravými receptami, ktoré pre vás pripravilo viac než 40 najlepších slovenských trénerov a osobností...
Fotorecept:
Sladké dobroty s minimom kalórií
5 vynikajúcich dezertov, ktoré si môžete vychutnávať bez výčitiek.
Vybrali sme pre vás
Fotorecept:
Sladké dobroty s minimom kalórií
Sladké dobroty s minimom kalórií
5 vynikajúcich dezertov, ktoré si môžete vychutnávať bez výčitiek.
Nabitá kuchárka
Nabitá kuchárka na každý deň
Nabitá kuchárka na každý deň
Inšpirujte sa 70 zdravými receptami, ktoré pre vás pripravilo viac než 40 najlepších slovenských trénerov a osobností...
magické cupcaky
Lahodné recepty na cupcaky a mafiny
Lahodné recepty na cupcaky a mafiny
Nová knižka Magické cupcaky a mafiny od dvoch skúsených cukrárok Paulíny Frankovej a Barbory Húbekovej je plná sladkých...