Pridať recept

Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky

Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť s dostatočným predstihom. Príprava medovníkov má u nás, ale aj v iných štátoch dlhú tradíciu. Vďaka postupu výroby je medovník trvanlivý ( vydrží bez problémov aj niekoľko mesiacov).

Medovník mal svoje miesto dokonca aj v antike, archeológovia našli perníky dokonca aj v egyptských hrobkách. Behom storočí sa recepty na medovníky neustále menili, upravovali, vylepšovali, vznikali rôzne variácie, druhy, tvary, rôzne chute, vône. K nám prišli z Nemecka a Talianska okolo roku 1324. Pôvodné medovníčky boli jednoduché placky, alebo sa vyrábali za pomoci rôznych formičiek z pálenej hliny a neskôr z dreva. Drevené formy umožňovali väčšiu variabilitu, pretože boli viac vyrezávané. Formičky sa vyrábali z hrušky, čerešne, slivky, lipy či buku. Časom sa toto remeslo začalo vytrácať. Ale ostalo pár malých firmičiek, ktoré sa týmto voňavým koláčikom venujú. A samozrejme, Vianoce tvorí aj pečenie domácich medovníčkov, však.

Medovníky pre diabetikov
fotogaléria
Medovníky pre diabetikov
Zdroj:

Triky a postupy na vianočné medovníčky má azda každá gazdinká tie svoje. Ale pár dobrých rád sa zíde vždy :)

Medovníčky by sa mali začať piecť už koncom novembra/začiatkom decembra, aby mali do Vianoc tú správnu mäkkosť, a aby sa dokonale spojili všetky chute a vône korenia. Všetky druhy klasických medovníkov obsahujú vajcia, múku, med, cukor, medovníkové korenie a kypridlo. Ak má niekto v obľube medovníky ochutené, tak sa pridávajú prísady ako mlieko, smotana, tuk, lekvár, kandizované ovocie,...V medovníkoch by nemali chýbať škorica, klinčeky a aníz. Používa sa aj badián, zázvor, muškátový oriešok a vanilka. Samozrejme, že tieto prísady sa používajú v malých množstvách. Dôležité je tieto koreniny poriadne premiešať a preosiať. Ďalšou veľmi dôležitou zložkou je med. Použiť môžete tmavý, svetlý, ale aj zmiešaný med. Musí byť tekutý. Ak vám náhodou skryštalizoval, stačí ho rozpustiť v teplej vode. Vždy používajte med včelí. Tmavý med je aromatickejší ( je to lesný med) a prejaví sa to aj vo výslednom medovníku. Na medovníky používajte len hladkú múku. Najlepšie je, keď je staršia, pretože staršia obsahuje menej vlhkosti. Múku vždy preosejte a pridajte do nej kypriaci prášok. Ak sa Vám cesto pri spracovaní drobí, pridajte bielko alebo vejce. Ak sa naopak lepí, pridajte trochu múky.

Mäkké medovníčky
fotogaléria
Mäkké medovníčky
Zdroj: dreamstime

V prípade, že medovníčky nezdobíte, tak ich stačí za horúca potreiť rozšľahaným vajíčkom. Ostanú nádherne lesklé. Nikdy ich však nepotierajte vajíčkom, ak sa ich chysáte zdobiť, pretože poleva by zle priľnula. Ideálne je nechať medovníky 3 dni odpočinúť pred zdobením, aby na nich poleva nepraskala. Práškový cukor na prípravu bielkovej polevy preosejte cez husté sitko, aby bol čo najjemnejší, tak isto preceďte aj bielky. Aby bola poleva hladká a nenapenená, miešajte ju ručne a pridajte trochu citrónovej šťavy. Či je poleva dostatočne hustá zistíte tak, že spravíte rez do nej nožom ( musí ostať ryha ).

 

Vhodné koreniny na pečenie medovníkov:

Koreniny na medovníčky vždy pomeľte až tesne pred pečením. Uchová si tak svoju krásnu a výraznú vôňu.

  • Škorica - bez vône škorice si Vianoce ani nevieme predstaviť. Je veľmi potrebná pri príprave medovníčkov.
  • Badyán -  svoju sladkastú, korenenú chuť a tvar hviezdy. V medovníčku zvýrazní jeho chuť.
  • Anýz - aj s nim sa stretnete v niektorých receptoch na medovníčky. Má aj liečivé účinky pri kašli alebo nadúvaní.
  • Klinčeky - sladkastá chuť klinčekov prechádza až do horkej. Pri príprave medovníčkov dbajte na to, aby neboli čierne. V takom prípade sú už staré.
  • Nové korenie - tak ako sa využíva v kuchyni, tak sa bez neho nezaobíde ani medovník.
  • Kardamón - nepoužíva sa tak často ako napríklad škorica či anýz, ale pri príprave medovníkov je idélny. Oceníte jeho účinky aj pri nevoľnost a pálení záhy.

Keď dávame medovníčky pred pečením na plech, tak ho treba vystlať papierom na pečenie a necháme medzi nimi dostatočné rozostupy. Medovníčky sa pri pečení nafúknu a ich objem sa zväčší. Po upečení ich nechajte chvíľu na plechu. Keby ste prenášali horúce, tak by sa dosť zdeformovali. Ak chcete medovníček použiť ako dekoráciu napríklad na stromček, stačí pred pečením urobiť malú dierku do cesta, ktorou nakoniec prevlečiete šnúrku, na ktorej bude visieť medovník. Ak chcete, aby ste mali medovníčky červenej farby, stačí pridať do rozšľahaného vajíčka červené farbivo a potrieť po upečení medovník. To isté platí aj pri bielkovej poleve.

Vianočné medovníky
fotogaléria
Vianočné medovníky
Zdroj: kuchtik1

Na figúrky a malé vykrajované medovníčky potrebujeme cesto tuhšie. Med rozpusťte, pridajte cukor a mlieko a priamo na ohni alebo v horúcom vodnom kúpeli vymiešajte hustú krémovitú zmes. Do vlažnej zmesi pridajte pripravenú múku. Kypriace prostriedky pridajte až nakoniec s trochou múky. Jedlú sódu pridajte až nakoniec, najlepšie rozpustenú v tekutine, napríklad v rume, aby sa dobre rozpustila a netvorila hrudky. Vypracované cesto musíte nechať odpočinúť najlepšie cez noc. Ak pripravujete liaty perník, vypracujte cesto v miske a pripravte ho tak, aby bolo redšie, asi ako na buchty. Nechajte ho odpočinúť asi tak 1 - 2 hodiny.

Medovník
fotogaléria
Medovník
Zdroj: kuchtik1

Klasické medovníky možno skladovať aj 3-4 mesiace. Ak sú však ochutené, tak nemajú takú dlhú trvácnosť. Medovníky by mali mať krásnu zlatohnedú farbu. Treba ich skladovať až poriadne vychladené v nádobach vystlaných papierom na suchom, ale nie veľmi chladnom mieste. Najlpešie nádoby na skladovanie sú hlinené. Ak použijete papierovú krabicu, tak ju vysteľte alobalom. Ak vám medovníčky stvrdli, pridajte k ním krajec chleba alebo rozkrojené jablko, ktoré pustí vlhkosť. Nesmie se ale dotýkať. Pri dlhšom skladovaní je potrebné jablko sem tam vymeniť. 

Overené recepty na medovníky

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...
Med
Jednoduchý recept na domáci med. Potrebujete len štyri prísady
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a má zdraviu prospešné účinky. Okrem toho je sladký a chutný. Najlepšie...