Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky

Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť s dostatočným predstihom. Príprava medovníkov má u nás, ale aj v iných štátoch dlhú tradíciu. Vďaka postupu výroby je medovník trvanlivý ( vydrží bez problémov aj niekoľko mesiacov).

Medovník mal svoje miesto dokonca aj v antike, archeológovia našli perníky dokonca aj v egyptských hrobkách. Behom storočí sa recepty na medovníky neustále menili, upravovali, vylepšovali, vznikali rôzne variácie, druhy, tvary, rôzne chute, vône. K nám prišli z Nemecka a Talianska okolo roku 1324. Pôvodné medovníčky boli jednoduché placky, alebo sa vyrábali za pomoci rôznych formičiek z pálenej hliny a neskôr z dreva. Drevené formy umožňovali väčšiu variabilitu, pretože boli viac vyrezávané. Formičky sa vyrábali z hrušky, čerešne, slivky, lipy či buku. Časom sa toto remeslo začalo vytrácať. Ale ostalo pár malých firmičiek, ktoré sa týmto voňavým koláčikom venujú. A samozrejme, Vianoce tvorí aj pečenie domácich medovníčkov, však.

Medovníky

Triky a postupy na vianočné medovníčky má azda každá gazdinká tie svoje. Ale pár dobrých rád sa zíde vždy :)

Medovníčky by sa mali začať piecť už koncom novembra/začiatkom decembra, aby mali do Vianoc tú správnu mäkkosť, a aby sa dokonale spojili všetky chute a vône korenia. Všetky druhy klasických medovníkov obsahujú vajcia, múku, med, cukor, medovníkové korenie a kypridlo. Ak má niekto v obľube medovníky ochutené, tak sa pridávajú prísady ako mlieko, smotana, tuk, lekvár, kandizované ovocie,...V medovníkoch by nemali chýbať škorica, klinčeky a aníz. Používa sa aj badián, zázvor, muškátový oriešok a vanilka. Samozrejme, že tieto prísady sa používajú v malých množstvách. Dôležité je tieto koreniny poriadne premiešať a preosiať. Ďalšou veľmi dôležitou zložkou je med. Použiť môžete tmavý, svetlý, ale aj zmiešaný med. Musí byť tekutý. Ak vám náhodou skryštalizoval, stačí ho rozpustiť v teplej vode. Vždy používajte med včelí. Tmavý med je aromatickejší ( je to lesný med) a prejaví sa to aj vo výslednom medovníku. Na medovníky používajte len hladkú múku. Najlepšie je, keď je staršia, pretože staršia obsahuje menej vlhkosti. Múku vždy preosejte a pridajte do nej kypriaci prášok. Ak sa Vám cesto pri spracovaní drobí, pridajte bielko alebo vejce. Ak sa naopak lepí, pridajte trochu múky.

Mäkké medovníčky
Mäkké medovníčky
Zdroj: dreamstime

V prípade, že medovníčky nezdobíte, tak ich stačí za horúca potreiť rozšľahaným vajíčkom. Ostanú nádherne lesklé. Nikdy ich však nepotierajte vajíčkom, ak sa ich chysáte zdobiť, pretože poleva by zle priľnula. Ideálne je nechať medovníky 3 dni odpočinúť pred zdobením, aby na nich poleva nepraskala. Práškový cukor na prípravu bielkovej polevy preosejte cez husté sitko, aby bol čo najjemnejší, tak isto preceďte aj bielky. Aby bola poleva hladká a nenapenená, miešajte ju ručne a pridajte trochu citrónovej šťavy. Či je poleva dostatočne hustá zistíte tak, že spravíte rez do nej nožom ( musí ostať ryha ).

Vhodné koreniny na pečenie medovníkov:

Koreniny na medovníčky vždy pomeľte až tesne pred pečením. Uchová si tak svoju krásnu a výraznú vôňu.

  • Škorica - bez vône škorice si Vianoce ani nevieme predstaviť. Je veľmi potrebná pri príprave medovníčkov.
  • Badyán -  svoju sladkastú, korenenú chuť a tvar hviezdy. V medovníčku zvýrazní jeho chuť.
  • Anýz - aj s nim sa stretnete v niektorých receptoch na medovníčky. Má aj liečivé účinky pri kašli alebo nadúvaní.
  • Klinčeky - sladkastá chuť klinčekov prechádza až do horkej. Pri príprave medovníčkov dbajte na to, aby neboli čierne. V takom prípade sú už staré.
  • Nové korenie - tak ako sa využíva v kuchyni, tak sa bez neho nezaobíde ani medovník.
  • Kardamón - nepoužíva sa tak často ako napríklad škorica či anýz, ale pri príprave medovníkov je idélny. Oceníte jeho účinky aj pri nevoľnost a pálení záhy.

Keď dávame medovníčky pred pečením na plech, tak ho treba vystlať papierom na pečenie a necháme medzi nimi dostatočné rozostupy. Medovníčky sa pri pečení nafúknu a ich objem sa zväčší. Po upečení ich nechajte chvíľu na plechu. Keby ste prenášali horúce, tak by sa dosť zdeformovali. Ak chcete medovníček použiť ako dekoráciu napríklad na stromček, stačí pred pečením urobiť malú dierku do cesta, ktorou nakoniec prevlečiete šnúrku, na ktorej bude visieť medovník. Ak chcete, aby ste mali medovníčky červenej farby, stačí pridať do rozšľahaného vajíčka červené farbivo a potrieť po upečení medovník. To isté platí aj pri bielkovej poleve.

Vianočné medovníky
Vianočné medovníky
Zdroj: kuchtik1

Na figúrky a malé vykrajované medovníčky potrebujeme cesto tuhšie. Med rozpusťte, pridajte cukor a mlieko a priamo na ohni alebo v horúcom vodnom kúpeli vymiešajte hustú krémovitú zmes. Do vlažnej zmesi pridajte pripravenú múku. Kypriace prostriedky pridajte až nakoniec s trochou múky. Jedlú sódu pridajte až nakoniec, najlepšie rozpustenú v tekutine, napríklad v rume, aby sa dobre rozpustila a netvorila hrudky. Vypracované cesto musíte nechať odpočinúť najlepšie cez noc. Ak pripravujete liaty perník, vypracujte cesto v miske a pripravte ho tak, aby bolo redšie, asi ako na buchty. Nechajte ho odpočinúť asi tak 1 - 2 hodiny.

Medovník
Medovník
Zdroj: kuchtik1

Klasické medovníky možno skladovať aj 3-4 mesiace. Ak sú však ochutené, tak nemajú takú dlhú trvácnosť. Medovníky by mali mať krásnu zlatohnedú farbu. Treba ich skladovať až poriadne vychladené v nádobach vystlaných papierom na suchom, ale nie veľmi chladnom mieste. Najlpešie nádoby na skladovanie sú hlinené. Ak použijete papierovú krabicu, tak ju vysteľte alobalom. Ak vám medovníčky stvrdli, pridajte k ním krajec chleba alebo rozkrojené jablko, ktoré pustí vlhkosť. Nesmie se ale dotýkať. Pri dlhšom skladovaní je potrebné jablko sem tam vymeniť. 

Overené recepty na medovníky

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
vianocny stol
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
Počas vianočných sviatkov chceme sebe i svojim najbližším dopriať len to najlepšie. Týždne vopred hľadáme nové recepty...
Christmas
Vianočné pečenie: Čo a kedy sa pečie ?
Aj pečenie vianočného pečiva má svoj čas, kedy sa mu treba venovať. Jednotlivé druhy sa pečú postupne. Viete kedy a čo ?
Podkovičky kapra
Video: Ako rýchlo a jednoducho naporcovať kapra
K Vianociam neodmysliteľne patrí dobré jedlo spolu s rybou. Dávate prednosť rybiemu filé pred živým kaprom kvôli...
Pomarančový punč
Magický vianočný nápoj - Punč!
V tomto chladnom zimnom počasí by to chcelo niečo na zahriatie, nemyslíte? Čo takto voňavý punč, ktorý Vám spríjemní...
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Medovnicky
Video: Naučte sa zdobiť veľkonočné medovníky
Vôňa čerstvo upečených medovníkov a tradícia zdobenia medovníkov patrí nie len k Vianociam, ale aj k Veľkej noci. V...
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...