Vianočné pečenie s tradíciami
V tej dobe pripravoval ochranné pokrmy a rôzne "obradné" pečivo, ktoré vešali nad vchodové dvere, do stajní, na ovocné stromy v sade, a tak isto do izieb. Dôvod bol jednoduchý, odohnať zlé sily. Až neskôr sa tieto čarodejnícke tradície premenili na vianočné pečenie. Tak isto, ako pri vianočnom stromčeku, tak aj o vianočnom pečení sa začalo písať až 19. storočí. Pripravovali sa rôzne figúrky z ovocia. Nielen že potešili deti pri hre, ale neskôr potešili aj ich brušká. Aj pre bohaté rodiny bolo pečenie vianočného pečiva drahou záležitosťou. Piekli sa hlavne perníky sladené medom, jedlo sa hlavne sušené ovocie či orechy. Vianočné pečivo sa vešalo priamo na stromček.
Povery sú krásna vec
V tej dobe existovali aj rôzne povery, ktoré sa museli dodržiavať pri pečení vianočného pečiva.
- Piecť sa mohlo len z múky z vlastnej úrody, aby mali hojný rok.
- Z cesta sa voda zlievala a pridávala sa do krmiva pre kravy, aby v ďalšom roku veľa dojili.
- Ženy pri miesení cesta si ruky otierali o stromy, aby dobre plodili.
- Nesmelo sa nič pripáliť, dokonca nesmelo byť pečivo popraskané, znamenalo to smrť v rodine.
V dnešnej dobe je rozmanitosť vianočného pečiva naozaj veľká. V tej doba sa pieklo tradične 7 - 12 druhov, ktoré naozaj nesmelo chýbať na vianočnom stole. Ale, vôbec nieje dôležité koľko druhov a množstva vianočného pečiva budete mať na stole. Dôležité je, aby sa rodina stretla aj napríklad pri pečení a vládol kľud a pohoda, však.
Vianočné tipy:
- Vianočná kokosová panna cotta s ananásovým želé
- Vianočné slané croissanty
- Vianočné medovníčky
- Vianočné pečivo s vínom
- Vianočné višňové rezy
- Vianočná bábovka s rumom
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.