Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočné pečenie s tradíciami

Blíži sa advent a k nemu samozrejme patrí aj tradičné vianočné pečenie. Pôvod každoročného vianočného pečenia musíme hľadať už v dávnej, pohanskej minulosti a v oslavách zimného slnovratu, kedy bolo treba dom a rodinu chrániť pred zlými silami.

V tej dobe pripravoval ochranné pokrmy a rôzne "obradné" pečivo, ktoré vešali nad vchodové dvere, do stajní, na ovocné stromy v sade, a tak isto do izieb. Dôvod bol jednoduchý, odohnať zlé sily. Až neskôr sa tieto čarodejnícke tradície premenili na vianočné pečenie. Tak isto, ako pri vianočnom stromčeku, tak aj o vianočnom pečení sa začalo písať až 19. storočí. Pripravovali sa rôzne figúrky z ovocia. Nielen že potešili deti pri hre, ale neskôr potešili aj ich brušká. Aj pre bohaté rodiny bolo pečenie vianočného pečiva drahou záležitosťou. Piekli sa hlavne perníky sladené medom, jedlo sa hlavne sušené ovocie či orechy. Vianočné pečivo sa vešalo priamo na stromček.

Povery sú krásna vec

V tej dobe existovali aj rôzne povery, ktoré sa museli dodržiavať pri pečení vianočného pečiva.

  • Piecť sa mohlo len z múky z vlastnej úrody, aby mali hojný rok.
  • Z cesta sa voda zlievala a pridávala sa do krmiva pre kravy, aby v ďalšom roku veľa dojili.
  • Ženy pri miesení cesta si ruky otierali o stromy, aby dobre plodili.
  • Nesmelo sa nič pripáliť, dokonca nesmelo byť pečivo popraskané, znamenalo to smrť v rodine.

V dnešnej dobe je rozmanitosť vianočného pečiva naozaj veľká. V tej doba sa pieklo tradične 7 - 12 druhov, ktoré naozaj nesmelo chýbať na vianočnom stole. Ale, vôbec nieje dôležité koľko druhov a množstva vianočného pečiva budete mať na stole. Dôležité je, aby sa rodina stretla aj napríklad pri pečení a vládol  kľud a pohoda, však.

 

Vianočné tipy:

 

 

 

  

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Borák lekársky
Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi
Modré hviezdičky sú ideálnym objektom pre všetkých začínajúcich milovníkov jedlých kvetov. Borák je pôvodom...
provensálske
Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska
Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov " provensálske " určuje,...
Fazuľové struky
Dajte šancu zelenej fazuľke!
Fazuľové struky radíme medzi zeleninu. Zelené fazuľky sú vlastne nedozreté plody fazule, ktoré sa konzumujú aj...
Pâté de foie gras
Francúzske paštéty - vyznáte sa v nich?
Paštéty patria medzi klasiku vo francúzskej kuchyni. Pripravujú sa z rôznych druhov mäsa - diviny, králičieho mäsa,...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Coriander,
Koriander - Do kuchyne s ním!
Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti...
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...