Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočné pečenie s tradíciami

Blíži sa advent a k nemu samozrejme patrí aj tradičné vianočné pečenie. Pôvod každoročného vianočného pečenia musíme hľadať už v dávnej, pohanskej minulosti a v oslavách zimného slnovratu, kedy bolo treba dom a rodinu chrániť pred zlými silami.

V tej dobe pripravoval ochranné pokrmy a rôzne "obradné" pečivo, ktoré vešali nad vchodové dvere, do stajní, na ovocné stromy v sade, a tak isto do izieb. Dôvod bol jednoduchý, odohnať zlé sily. Až neskôr sa tieto čarodejnícke tradície premenili na vianočné pečenie. Tak isto, ako pri vianočnom stromčeku, tak aj o vianočnom pečení sa začalo písať až 19. storočí. Pripravovali sa rôzne figúrky z ovocia. Nielen že potešili deti pri hre, ale neskôr potešili aj ich brušká. Aj pre bohaté rodiny bolo pečenie vianočného pečiva drahou záležitosťou. Piekli sa hlavne perníky sladené medom, jedlo sa hlavne sušené ovocie či orechy. Vianočné pečivo sa vešalo priamo na stromček.

Povery sú krásna vec

V tej dobe existovali aj rôzne povery, ktoré sa museli dodržiavať pri pečení vianočného pečiva.

  • Piecť sa mohlo len z múky z vlastnej úrody, aby mali hojný rok.
  • Z cesta sa voda zlievala a pridávala sa do krmiva pre kravy, aby v ďalšom roku veľa dojili.
  • Ženy pri miesení cesta si ruky otierali o stromy, aby dobre plodili.
  • Nesmelo sa nič pripáliť, dokonca nesmelo byť pečivo popraskané, znamenalo to smrť v rodine.

V dnešnej dobe je rozmanitosť vianočného pečiva naozaj veľká. V tej doba sa pieklo tradične 7 - 12 druhov, ktoré naozaj nesmelo chýbať na vianočnom stole. Ale, vôbec nieje dôležité koľko druhov a množstva vianočného pečiva budete mať na stole. Dôležité je, aby sa rodina stretla aj napríklad pri pečení a vládol  kľud a pohoda, však.

 

Vianočné tipy:

 

 

 

  

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Beautiful big
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Aké sú pre Vás ideálne Vianoce? Ideálne Vianoce sú časom, kedy sa všetci na chvíľku zastavíme, stretneme sa v kruhu...
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...