Pridať recept

Klasické punčové rezy v novom šate!

Zákusok, ktorý vždy tak trošku vyčnieval z radu v cukrárni svojou sýto ružovou farbou medzi laskonkami, parížskymi rožkami, veterníkmi a krémešom. Určite neexistuje človek, ktorý by ho aspoň raz za život neochutnal, či už vo výslužke, ktorú dostal od svadobčanov, v kartóne koláčov, ktorú si objednal na Vianoce alebo len tak v cukrárni pri kávičke. Príprava punčových rezov je trošku zložitejšia, no pre šikovnú gazdinku to nie je nič nemožné. V tomto článku Vám ukážeme ako dodať klasickým punčovým rezom nový šat, stačí použiť tie najlepšie suroviny, vynechať nepotrebné umelé farbivá, litre umelého sirupu, cukrovú polevu a nechať sa inšpirovať novinkami v cukrárskom svete.

Základom je nadýchané piškótové cesto

Na perfektný korpus si pripravte 9 vajec, 220g kryštálového cukru, 300g hladkej múky a 60g mletých mandlí alebo iných orechov. Do cesta netreba pridať žiadny kypriaci prášok ani rastlinný olej, pretože orechy sú dostatočne mastné. Ak máte svoj osvedčený recept na korpusy môžete ho použiť.

Základom sú vyšľahané bielky, do ktorých po častiach pridáte kryštálový cukor. Výsledný sneh by mal stáť v miske, keď ju otočíte naopak! Žĺtka si stačí rozšľahať vidličkou, opatrne ich priliať do snehu a už len pridať múku s mletými mandľami. Cesto musíte opatrne miešať stále v jednom smere, aby Vám sneh nespadol a korpus bol krásne nadýchaný. Cesto vylejte na plech s rozmermi 25x35 cm, ak použijete iný priemer, stačí pomer trošku upraviť. Korpus pečte v rúre vyhriatej na 160°C cca 25-30 minút. Výsledný  korpus nechajte vychladnúť a rozkrojte ho na 3 pláty, ak sa obávate, žeby sa Vám to nepodarilo, pláty môžete upiecť aj samostatne, suroviny treba rozdeliť na 3 časti a čas pečenia treba v tomto prípade určite skrátiť.

Vsaďte na kvalitný džem

Najlepšie bude, ak použijete domáci jahodový džem, v ktorom môžu byť aj kúsky jahôd. Ak domácu zásobu džemu nemáte, neostáva Vám nič iné, len siahnuť po niektorom produkte z obchodu. Vždy vyberajte džemy, ktoré majú vysoký podiel ovocia, punčové rezy sa Vám odvďačia skvelou chuťou! Dva pláty potrite poriadnou dávku džemu, na takýto rozmer Vám bude stačiť cca 200g jahodového džemu.

Už žiadne umelé sirupy!

 

Na sirup už nemusíte používať žiadne umelé farbivo ani kopec cukru, postačí Vám 200ml vody, 240g mrazených malín a 100 ml kvalitného rumu.  Všetky suroviny stačí zmiešať, rozmixovať tyčovým mixérom a malinový ovocný sirup máte hotový. Žiadny cukor do sirupu nepridávajte, korpus aj džem je dosť sladký a dosť sladká bude aj poleva z bielej čokolády, punčový rez potrebuje trošku osvieženia!

Na plech si uložte prvý plát natretou časťou nahor, naň uložte čistý plát, ktorý opatrne pomocou malej lyžičky pooblievajte malinovým sirupom a zakryte ho natretým plátom tak, aby vrchná časť ostala suchá bez džemu. Vložte ho aspoň na 12 hodín do chladničky, aby poriadne stuhol, pokračovať budete ďalší deň.

Cukrovú polevu nahraďte čokoládovou

Na druhý deň sú punčové rezy krásne napité malinovým sirupom. Otočte ich veľmi opatrne, pomôžte si druhým rovnakým plechom a preklopte ich naopak. Na polevu nebudete potrebovať kilá cukru s umletým farbivom, postačí Vám 200 ml smotany na šľahanie a 400g bielej čokolády. Úplne Vám postačí biela farba polevy, no ak predsa len chcete ružovú, pridajte trošku gélového farbiva.

Pripraviť polevu - ganache z bielej čokolády je veľmi jednoduché, stačí ak smotanu ohrejete pod bod varu, zalejete ňou rozlámanú čokoládu a necháte ju roztopiť.  Ak pridávate farbivo, teraz je ten správny čas. Polevou prelejte punčové pláty a nechajte ich opäť stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Poleva Vám bude možno trošku stekať po bokoch, to vôbec nevadí. Z punčových plátov nemusíte krájať rezy, skúste nakrájať kocky alebo trojuholníky, používajte ostrý nôž a horúcu vodu, aby boli pekne úhľadné.

Tak čo hovoríte na túto vylepšenú verziu, vyskúšate ju? Ak by ste predsa len chceli vsadiť na klasiku, inšpirujte sa pôvodnými receptami a aspoň trošku ich vylepšite kvalitným džemom a domácim sirupom!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
8.12.2017 15:48 | |
+2 -2
Margarínová poleva na punčové rezy??? Klasická poleva je fondán a pre menej skúsené stačí vymiešať práškový cukor s trochou horúcej vody a citrónovou šťavou.Práve táto kyselkavá cukrová poleva zmierni sladkosť punču.Alebo takto: 500 g cukru, 250 ml vody a 1 lyžicu citrónovej šťavy,varíme na miernom ohni 15 minút,prelejeme do chladnej nádoby a miešame ešte 5-10 minút do zbelenia a pridáme pár zrniečok červenej potravinovej farby (množstvo na veľký plech,na tortu stačí polovica).
Anonymný nick
7.12.2017 11:19 | |
+5 -3
Až priveľmi nápadne sa recept podobá tomu od lupus sladká škola pán punčák... Btw máte súhlas autorky...? Zdroj nevidím.
Anonymný nick
7.12.2017 11:21 | |
+5 -3
Oprava...pc auto doplnený text. Lulus bakery