Pridať recept

Potešte blízkych ručne vyrobeným adventným kalendárom!

Deti sa každoročne veľmi tešia na december, kedy Mikuláš donesie sladkú nádielku a o pár dní neskôr prídu Vianoce a dostanú kopec skvelých darčekov, na ktoré čakali celý rok. Na rozdiel od nás dospelých nepociťujú žiadny zhon, im sa tento mesiac pomaly vlečie, každý deň vychutnávajú malú sladkú odmenu z adventného kalendára, v ktorom si otvoria jedno okienko a netrpezlivo čakajú, kedy budú už konečne otvorené všetky a príde ten vianočný deň!

Adventný kalendár nie je výmysel modernej doby

V tom vianočnom zhone sa rokmi vytrácajú mnohé tradície a čím ďalej, tým častejšie sa inšpirujeme novými trendmi zo sveta. Vedeli ste, že prvý adventný kalendár tento rok oslavuje 166 rokov? V roku 1851 bol ručne vyrobený prvý kalendár, ktorý sa spájal s kresťanským adventom. Jeho podoba nebola rovnaká, šlo o umelecké dielo a nenašli by ste v ňom ani žiadne sladké prekvapenie. Pôvodne boli na kalendároch zobrazené výjavy z biblie, ktoré vyzerali ako časti miest a dedín a pripomínali cirkevné sviatky. Až v roku 1908 sa adventný kalendár začal trošku podobať na tie dnešné, malé farebné obrázky boli prilepené na lepenke a bol určený na vystrihovanie. Otváracie okienka získal kalendár až o pár rokov neskôr, boli v nich ukryté obrázky, verše a citácie z biblie.

V druhej svetovej vojne kalendáre zmizli a po jej skončení sa opäť vrátili na scénu. Každý národ si ich upravil po svojom a tým sa z adventných kalendárov začal vytrácať  pôvodný kresťanský podtext. Dnešné adventné kalendáre obsahujú rôzne čokoládky, čaje, stavebnice, majú potešiť, nie pripomenúť ich pôvodnú myšlienku.

Nekupujeme – vyrábame

Ak ste trošku zručnejší adventný kalendár nemusíte kupovať, deti budú mať omnoho väčšiu radosť, keď dostanú niečo netradičné. Do výroby ich môžete zapojiť, povedzte im, že Mikuláš im ho naplní namiesto čižmy. Použiť môžete kotúčiky z toaletného papiera, z ktorých vytvarujete stromček alebo domček a do každého okienka, ktoré uzatvoríte dáte malé prekvapenie. Na škodu nebudú ani desiatové vrecká, stačia farebné šnúrky, vlastnoručne vytlačené štítky a špagát, na ktorý ich zavesíte. Využiť sa dajú aj zápalkové škatuľky, z ktorých tiež postavíte dom alebo vytvoríte vláčik s vozňami. Krajčírky sa môžu inšpirovať na internete a ušiť si farebné vrecúška, ktoré sa budú dať použiť viackrát. Fantázii sa medze naozaj nekladú, stačí sa rozhliadnuť po domácnosti a možno Vás napadne niečo netradičné.

 

Netrúfate si na výrobu? Už vopred pripravené adventné kalendáre nájdete najmä na internete, dajú sa použiť viackrát, takže vždy na Mikuláša ich stačí iba vybrať, naplniť a vymyslieť nové prekvapenie.

Koláčové lízanky
fotogaléria
Koláčové lízanky
Zdroj: dreamstime

Čo má taký vlastnoručne vyrobený kalendár ukrývať?

Väčšina adventných kalendárov obsahuje malé čokoládky, ak chcete byť kreatívny použite rôzne sušené ovocie, čisté oriešky, ale aj tie v čokoláde, po domácky vyrobené sušienky, medovníčky, gumené cukríky, hroznový cukor, vitamíny alebo malé ovocné šťavy. Nezabudnite ani na pár drobností, ktoré vedia potešiť najmä deti, každý tretí deň tam môže byť ukrytá maličkosť namiesto sladkostí. Môžete tam ukryť papierik s textom: „Dnes ideme do kina.“, ukryť kúsky z lego stavebnice, pexeso, dievčatá poteší balzam na pery alebo pekné sponky do vlasov. Ženy sa potešia malým kozmetických vychytávkam, čajovým vrecúškam, voňavým sviečkam alebo šumivým bombám do vane. Muži ocenia zopár malých fľaštičiek s dobrým alkoholom a starší ľudia najmä vitamíny.

Mäkké medovníčky
fotogaléria
Mäkké medovníčky
Zdroj: dreamstime

Inšpirujte sa receptami na sladkosti, ktoré môžete do kalendára ukryť:

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...