Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pravý hovädzí tatarák a variácie, ktoré ešte nepoznáte!

Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú slinky alebo surové mäso striktne odmietate a ani nemáte záujem ho vyskúšať? Už sa nemusíte držať len tejto mäsovej varianty, mnohé reštaurácie ponúkajú aj bezmäsité variácie z lososa, avokáda, kreviet alebo červenej repy.

Z histórie sa môžete dozvedieť, že tatársky biftek do Európy priviezli kočovní Tatari, preto je aj jeho názov tatarský. Vraj nemali čas na tepelnú úpravu mäsa nad ohňom, tak si vždy ráno pod sedlo schovali kúsok hovädzieho mäsa, ktoré sa po celodennom vození na koni poriadne rozklepalo a vďaka konskému potu aj poriadne osolilo. Večer bolo mäso pripravené na hody bez ďalšej tepelnej úpravy.

Ďalšia legenda rozpráva úplne iný príbeh, ktorý sa nám pozdáva o niečo viac. Podľa historikov vznikol tatársky biftek na prelome 19. a 20. storočia, až keď Európu opustil posledný barbarský jazdec. Vo Francúzsku v tej dobe začali ponúkať surové hovädzie mäso so žĺtkom, kaparami a cibuľou. Táto pochúťka mala názov "steak a l´américaine" a názov tatársky biftek získala až potom ako nejaký kuchár vynechal v recepte žĺtok a hosťom ponúkol tatársku omáčku. Táto variácia sa neujala, no názov tatársky biftek si delikatesa zo surového hovädzieho mäsa zachovala dodnes. To kde je pravda sa už nedozvieme, dôležité je, že táto pochúťka sa podáva po celom svete!

Aké hovädzie mäso použiť na tatarák?

Hovädzí tatarák sa obvykle pripravuje z hovädzej sviečkovej, no na jeho prípravu môžete použiť aj trošku lacnejšiu variantu mäsa, napríklad  hovädzie stehno. Iné mäso určite nepoužívajte, pretože tatarák bude mať úplne inú chuť a konzistenciu. Overte si kvalitu mäsa, v dobrom mäsiarstve poznajú pôvod a dodávateľa, čím znížite pravdepodobnosť možnej nákazy možným parazitom.

Škrabať, mlieť alebo sekať mäso?

Základom dobrého hovädzieho tatárskeho bifteku je naškrabané mäso. Áno, čítate správne, naškrabané! Samozrejme pri väčšom množstve si môžete pomôcť mixérom alebo mlynčekom na mäso, no pri klasickom množstve, čo sú obvykle 4 porcie to s prehľadom zvládnete aj ručne. Postačí Vám ostrý nôž s hladkou čepeľou, jednou rukou si mäso pridržiavajte a druhou prechádzajte čepeľou kolmo k mäsu smerom od seba. Kým sa s nožom trošku zosynchronizujete môže to chvíľku trvať a prvé kúsky možno budú trošku väčšie, pre istotu ich ešte nasekajte, no čím budete škrabať dlhšie, tým to bude lepšie. 

Veľkosť porcie by ste mali odvodiť od účelu, ak budete tatársky biftek podávať ako predjedlo, postačí Vám 100g na osobu, no ak ho budete servírovať ako hlavné jedlo počítajte s 200-250g na osobu.

Raw beef with
Raw beef with ingredients
Zdroj: iStockphoto
Dochutenie je individuálne

My Slováci sme zvyknutí si chuť surového hovädzieho mäsa vylepšovať, mnohokrát zbytočnými surovinami. Soľ, korenie, paprika, čili, kečup, worčester, horčica, sójová omáčka, tabasco, cibuľa, vajíčko a k tomu ešte hrianka s cesnakom? Aj v tomto prípade platí, že treba nechať vyniknúť chuť kvalitného hovädzieho mäsa, na ochutenie Vám postačí len soľ, korenie, nasekaná cibuľa, troška horčice a vaječný žĺtok. Žĺtok môžete úplne vynechať a namiesto neho pridať lyžicu olivového oleja.

V reštaurácii by Vám mali pekne doniesť naškrabané hovädzie mäso, v ktorom je spravená jamka a v nej ukrytý vaječný žĺtok. Vedľa mäsa by mali byť všetky potrebné suroviny, aby ste si tatársky biftek mohli namiešať podľa svojej chuti. Hrianky s cesnakom by mali byť podávané ešte teplé na samostatnom tanieri so strúčikom cesnaku. Nedajte sa odbiť, tatarák nie je vôbec lacná záležitosť, takže žiadna chyba neprichádza v úvahu!

 

Inšpirujte sa aj inými receptami na tatarák, medzi receptami nájdete aj bezmäsité varianty

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pali710
9.1.2018 19:10 | |
+7 -1
Svieckova moze byt akurat tak na smotane. Robi sa z hovadzieho zadneho. Svieckovica nie je svieckova. A pecienka nie je pecen. Naucte sa to.
Kaktus911
9.1.2018 09:21 | |
+10 -0
pekny den ,kto mohol dat fotku tatarskeho z viditelne mletym masom ,.......
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
7 nových toastových trendov
Čo majú spoločné móda a jedlo? Leerdammer dokázal, že mnoho. Pozval módnych blogerov, aby vytvorili 7 lahodných toastov...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...
Hovadzie maso
Hovädzie mäso, jeho časti a využitie
Tento druh mäsa je charakteristické svojou tehlovo červenou farbou ( pri mladých kusoch – bledo červenou ). Záleží...
Najlepšie recepty zo špargle
Záhorácka špargľa, zelená a chrumkavá je niečo, čo ma dostane viac ako medvedí cesnak. Jeme ju v kuse pár dní a nevieme...
Hovadzie maso
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso V mrazničke ho skladujte pri teplote - 18 stupňov.S viečkovice je najlepšia a najvhodnejšia ak je...
Domáce čipsy
Domáce čipsy sú najlepšie!
5 plus 1 receptov na famózne čipsy k telke či na párty.
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...