Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Klasický nedeľný obed - vyprážané bravčové rezne tradične aj netradične!

Vypražený rezeň patrí rovnako ako halušky, sviečková, segedínsky guláš alebo šúľance s makom do tradičnej slovenskej kuchyne, ktorá nie je nijak zatracovaná a milujú ju deti aj dospelí. Rezne sú proste klasika, ktorá nikdy neomrzí a najlepšie na tom je, že sa dajú zjesť aj studené. Pripravujeme ich v nedeľu na obed, rôzne sviatky alebo oslavy, pred odjazdom na dovolenku autom, deťom do školy v prírode alebo ako desiatu na kúpalisko cez letné mesiace. Je umením pripraviť dobrý a šťavnatý rezeň s chrumkavou strúhankou, v našom článku Vám prezradíme zopár fígľov, ktoré Vám pri ich príprave pomôžu.

Nemôžeme si dovoliť tvrdiť, že my sme vymysleli takýto spôsob úpravy mäsa, údajne takto mäso pripravovali už v starovekom Grécku a do Rakúska ho priviezol vojenský maršal Ján Jozef Václav Radecký. K nám sa dostal vďaka slovenským gazdinkám, ktoré vypomáhali rodinám v neďalekom Rakúsku. Najskôr sa bravčové mäso obaľovalo v múke, vajíčku a potom vyváľalo v strúhanke, neskôr sa takýmto spôsobom začali pripravovať aj iné druhy mäsa a zelenina. Teľací rezeň sa stal súčasťou cisárskeho jedálnička rakúskej kuchyne, pretože cisárovi Františkovi veľmi chutil.

Dajte si záležať na výbere mäsa na rezne

Je pravdou, že obaliť v strúhanke sa dá naozaj akékoľvek mäso, no pokiaľ chcete mať rezne chutné, zamyslite sa nad výberom naozaj vhodného mäsa. Na prípravu bravčových rezňov je najlepšia krkovička, no ak nemáte radi tučné mäso, zvoľte radšej bravčové karé. Vyprážaním z mäsa tuk nezmizne, trojobal ho iba veľmi efektne zakryje. Pokiaľ držíte diétu alebo máte radi chudé mäso máte na výber z morčacích a kuracích pŕsvykostených stehien. Chuťovo zaujímavé sú aj rezne z diviny a nesmieme zabudnúť na cisárom tak obľúbenú teľacinu.

Klepať, či neklepať rezne?

Pri krájaní mäsa na rezne si dajte záležať na tom, aby ste ho nakrájali cez vlákno. Bravčovému mäsu spravte radšej na okrajoch jemné zárezy, aby sa na panvici nekrútilo. Kuracie a morčacie mäso klepať nemusíte, zbytočne by ste ho znehodnotili, stačí Vám použiť ruku ako tĺčik. Ak mäso predsa len klepete, robte to tesne pred vyprážaním a s citom, veď nemusíte mať rezeň vyklepaný na celý tanier! Pomôžte si dvoma mikroténovými vreckami alebo potravinárskou fóliou, medzi ktorú vložíte plátok mäsa, ušetríte si neporiadok, nezašpiníte si ruky ani dosku na krájanie. Výborným pomocníkom je aj utierka pod doskou na krájanie, veď všetci susedia nemusia v nedeľu vedieť, že klepete rezne na obed!

Rezne z morky

Klasický trojobal  

Základom klasického trojobalu je odjakživa múka, rozšľahané vajíčka a strúhanka. Rezne treba najskôr vyklepať, potom dochutiť soľou, mletým čiernym korením a následne obaliť v múke. Potom prichádzajú na rad rozšľahané vajíčka, do ktorých už netreba pridať ani mlieko,  ani vodu. Mäso obsahuje už dosť vody, netreba to preháňať! Na konci treba rezne obaliť v strúhanke, tá by mala byť vláčna, nie príliš tvrdá a suchá! Určite Vám sem tam ostane rožok alebo žemľa, pečivo stačí dať vysušiť a nastrúhať tesne pred vyprážaním. Rezne nenechávajte takto obalené na kuchynskej doske príliš dlho, maximálne 10 minút, pretože pri pečení bude z nich obal opadávať a už nebudú tak pekne chrumkať.

Vylepšite trojobal, využite fantáziu

Už máte po krk klasických rezňov a radi by ste ich trošku obmenili? Nemusíte spraviť žiadnu radikálnu zmenu, stačí ak do strúhanky primiešate hrsť čerstvo nasekaných byliniek. Ďalším skvelým a nie moc radikálnym nápadom je nastrúhaný parmezán v strúhanke, len si dajte pozor na jeho slanú chuť, aby rezne neboli príliš presolené. Strúhanka sa dá vylepšiť sezamom, čili alebo inou koreniacou zmesou. Namiesto strúhanky môžete použiť napríklad ovsené vločky alebo rozdrvené kukuričné lupienky.

Fotorecept:

Do rozšľahaných vajíčok môžete pridať trošku piva alebo kvalitnú whiskey, rezne budú mať úplne inú chuť a alkohol sa z nich pri vyprážaní úplne vyparí. Na obaľovanie môžete použiť aj zmes jogurtu s cesnakom a vajíčkom, do ktorej rezne na noc ochutené namočíte a pred vypražením ich iba obalíte v strúhanke. Úplne odlišný variant je cestíčko, v ktorom rezne obalíte namiesto vajíčok a strúhanky. Výborný je rezeň, ktorý sa obaľuje v zemiakovom cestíčku, gurmánov poteší aj pivné alebo cibuľové cestíčko, ktoré dodá rezňom úplne odlišnú chuť a zanechá ich krásne šťavnaté.

Vyprážanie na masti alebo oleji?

Ak ste si mysleli, že Vám jednoznačne odoprieme možnosť vysmážať na masti alebo oleji tak ste na omyle! Existuje množstvo štúdií, ktoré sa venujú tukom, jedny zatracujú masť, iné zase olej. Je dôležité si zapamätať, že si musíte vedieť vybrať olej, ktorý je vhodný na vyprážanie a zvládne vyššiu teplotu, masť je zase vhodnejšia na dlhšie vyprážanie, pretože sa nepripaľuje. Použiť môžete aj kombináciu masti a rastlinného oleja, nič tým nepokazíte a môžete pokojne vypražiť rezne pre celú rodinu.

Rezne by mali v oleji plávať, aby sa poriadne prepiekli, z každej strany budú potrebovať od 3-5 minút, záleží to od druhu mäsa, ktoré použijete. Na panvicu ich nedávajte príliš veľa, pretože olej alebo masť veľmi rýchlo schladne a výsledok nebude dokonalý. V priebehu pečenia do nich nepichajte vidličkou, používajte kliešte, pretože by z nich vytiekla všetka šťava. Panvicu neprikrývajte, rezne sa majú vyprážať, nie dusiť! Hotové rezne preložte na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a potom ich preložte do vhodnej nádoby. Samozrejme, ak máte zdravotné problémy a moc tučné jedlá Vám nerobia dobre môžete použiť moderné fitézy alebo multifunkčné hrnce, ktoré fungujú na princípe minima tuku. Dá sa použiť aj klasická rúra, no rezne už nebudú mať tú pravú chuť!

Inšpirujte sa receptami

 

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Polievka
Tip na nedeľný obed: Švédske guľky so smotanou
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Slepacia polievka
Tip na nedeľný obed: Bravčová panenka so sósom
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Zeleninovo syrova
Tip na nedeľný obed: Saltimbocca
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu. 
Cinska slepacia
Tip na nedeľný obed: Zapekaná cuketa
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu. Čínska hovädzia...
Bylinkova polievka
Tip na nedeľný obed: Hovädzie mäso na mrkve
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu...
Polievka masove
Tip na nedeľný obed: Holúbky
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Vybrali sme pre vás
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
Raňajky
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Pozrite sa, čo zvoliť na raňajky, aby bol váš deň plný energie a pohody.
Seasoning spices
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Sušená zelenina na ochucovanie jedál - domáca vegeta!
Čím ďalej tým viac do slovenských kuchýň prenikajú trendy variť len z čerstvých surovín, bez umelých ochucovadiel. Vždy...