Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku

O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka, červenej repy, avokáda alebo baklažánu. S klasickým tatárskym biftekom majú spoločný maximálne spôsob prípravy, a to škrabanie, prípadne krájanie zeleniny na úhľadné kocky, no chuťovo sa naozaj veľmi odlišujú. Bezmäsité variácie modernej gastronómie vás milo prekvapia.

Tuniakovo avokádový tatarák

Na jeho prípravu pre 4 osoby budete potrebovať 2 lyžice sezamových semienok, 400g čerstvého tuniaka, 1 šalotku, 1 lyžicu olivového oleja, 3 lyžice dijónskej horčice, soľ, korenie, 3 zrelé avokáda, 2 lyžice limetovej šťavy, balzamikový ocot a zmes šalátových listov na ozdobu.

Sezamové semienka opečte na suchej panvici. Mäso z tuniaka nasekajte na malé kocky, šalotku ošúpte a nadrobno nasekajte. Primiešajte olivový olej, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Avokáda rozkrojte, zbavte kôstiek a nakrájajte na podobné kocky ako tuniaka. Dochuťte ho soľou, limetkovou šťavou a sezamovými semienkami. Aby tatarák vyzeral pekne použite formičku, do ktorej navrstvíte najskôr avokádovú vrstvu, potom tuniakovú a tatarák efektne vyklopíte na tanier. Ozdobte ho šalátovými lístkami a pokvapkajte balzamikovým octom.

Lososový tatarák

Na 4 porcie si pripravte 500g čerstvého lososa bez kože a kostí, 2 lyžice nasekaného kôpru, 2 šalotky, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku dijónskej horčice, soľ a mleté čierne korenie.

Lososa nakrájajte na drobné kocky, primiešajte nasekaný kôpor so šalotkou. Tatarák dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, horčicou, soľ, korením a nechajte chvíľku odležať. Podávajte ho s opečenými hriankami s cesnakom. 

Tatarák z červenej repy

Na 2 porcie budete potrebovať 3 menšie červené repy, 2 lyžice majonézy, 1 lyžicu horčice, 1 lyžičku tabasca, 1 šalotku, 1 hrsť petržlenovej vňate, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie.

Červenú repu si musíte buď predvariť a ošúpať, no v obchodoch ju predávajú aj predpripravenú na použitie. Nastrúhajte ju na hrubom strúhadle, pridajte majonézu, horčicu, tabasco, nadrobno nakrájanú šalotku, nasekanú petržlenovú vňmať, olivový olej, soľ a korenie.

Tatarák z olomouckých syrečkov

Na 4 porcie budete potrebovať 10 olomouckých syrečkov, 1 cibuľu, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu oleja, 2 lyžice pažítky, štipku mletej pálivej papriky, soľ a mleté čierne korenie.

Olomoucké syrečky nakrájajte na malé kocky spolu s cibuľou. Primiešajte horčicu, olej, pažítku, mletú papriku, soľ a korenie. Nezabudnite na hrianky s cesnakom a dobre vychladené pivko!

Inšpirujte sa aj inými receptami na bezmäsité tataráky

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...