Pridať recept

Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku

O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka, červenej repy, avokáda alebo baklažánu. S klasickým tatárskym biftekom majú spoločný maximálne spôsob prípravy, a to škrabanie, prípadne krájanie zeleniny na úhľadné kocky, no chuťovo sa naozaj veľmi odlišujú. Bezmäsité variácie modernej gastronómie vás milo prekvapia.

Tuniakovo avokádový tatarák

Na jeho prípravu pre 4 osoby budete potrebovať 2 lyžice sezamových semienok, 400g čerstvého tuniaka, 1 šalotku, 1 lyžicu olivového oleja, 3 lyžice dijónskej horčice, soľ, korenie, 3 zrelé avokáda, 2 lyžice limetovej šťavy, balzamikový ocot a zmes šalátových listov na ozdobu.

Sezamové semienka opečte na suchej panvici. Mäso z tuniaka nasekajte na malé kocky, šalotku ošúpte a nadrobno nasekajte. Primiešajte olivový olej, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Avokáda rozkrojte, zbavte kôstiek a nakrájajte na podobné kocky ako tuniaka. Dochuťte ho soľou, limetkovou šťavou a sezamovými semienkami. Aby tatarák vyzeral pekne použite formičku, do ktorej navrstvíte najskôr avokádovú vrstvu, potom tuniakovú a tatarák efektne vyklopíte na tanier. Ozdobte ho šalátovými lístkami a pokvapkajte balzamikovým octom.

 

Lososový tatarák

Na 4 porcie si pripravte 500g čerstvého lososa bez kože a kostí, 2 lyžice nasekaného kôpru, 2 šalotky, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku dijónskej horčice, soľ a mleté čierne korenie.

Lososa nakrájajte na drobné kocky, primiešajte nasekaný kôpor so šalotkou. Tatarák dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, horčicou, soľ, korením a nechajte chvíľku odležať. Podávajte ho s opečenými hriankami s cesnakom. 

Tatarák z červenej repy

Na 2 porcie budete potrebovať 3 menšie červené repy, 2 lyžice majonézy, 1 lyžicu horčice, 1 lyžičku tabasca, 1 šalotku, 1 hrsť petržlenovej vňate, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie.

Červenú repu si musíte buď predvariť a ošúpať, no v obchodoch ju predávajú aj predpripravenú na použitie. Nastrúhajte ju na hrubom strúhadle, pridajte majonézu, horčicu, tabasco, nadrobno nakrájanú šalotku, nasekanú petržlenovú vňmať, olivový olej, soľ a korenie.

Tatarák z olomouckých syrečkov

Na 4 porcie budete potrebovať 10 olomouckých syrečkov, 1 cibuľu, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu oleja, 2 lyžice pažítky, štipku mletej pálivej papriky, soľ a mleté čierne korenie.

Olomoucké syrečky nakrájajte na malé kocky spolu s cibuľou. Primiešajte horčicu, olej, pažítku, mletú papriku, soľ a korenie. Nezabudnite na hrianky s cesnakom a dobre vychladené pivko!

Inšpirujte sa aj inými receptami na bezmäsité tataráky

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať